Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
3. 2. 2013,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

telekomunikacije

Nedelja, 3. 2. 2013, 16.04

8 let

Intel že nestrpno čaka na Svetovni mobilni kongres

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na računalniškem bojišču konkurenti z AMD-jem na čelu Intelu že nekaj časa ne morejo do živega, največji svetovni proizvajalec polprevodnikov pa zdaj želi okrepiti še vpliv na mobilni trg.

Tomesečni Svetovni mobilni kongres v Barceloni bo tako prva letošnja priložnost za Intel, da pokaže zobe predvsem britanskemu podjetju ARM Holdings, ki trenutno velja za dominantnega akterja na področju mobilne procesorske tehnologije – mobilne enote CPU, ki so zasnovane na arhitekturi ARM (Qualcomm Snapdragon, nVidia Tegra, OMAP, serija ARM Cortex in Applova družina SoC), so namreč našle mesto v približno 95 odstotkih vseh pametnih telefonov. Jasno je torej, da se Intel ne namerava sprijazniti z drobtinicami.

Ta teden je vodilni svetovni mešetar s tranzistorji tako bolj po ovinkih oznanil mobilne novosti, ki bodo v Barceloni vsem na ogled na Intelovi stojnici. Zagotovo bodo najbolj izstopali dvojedrna procesorska platforma z dvema namenskima grafičnima čipoma, s katero želi Intel vsaj malo podkuriti nVidii, in pametni telefoni z Androidom, ki jih bo poganjal Atom Z2420 – spodoben CPU, ki porabi malo energije in je poceni. Z Atomom v mislih Intel pogled seveda usmerja v rastoče trge (Kitajska, Indija, Brazilija).

V Barcelono bo Intel sicer privlekel tudi tablice z operacijskim sistemom Windows 8, ustvarjene v španoviji z Microsoftom, in nekaj hibridnih računalniških zverinic (kot so Lenovo Yoga, Dell XPS Convertible, Asus TAICHI). Vse bodo seveda poganjala Intelova "tiktakala".

Na januarskem sejmu CES je Intel že oznanil, da bo leto 2013 "spremenilo pravila igre". Zdaj je najbrž dokončno jasno, da glavni dejavnik ne bo revolucija obstoječe namizne procesorske tehnologije, temveč čedalje bolj agresivno pritiskanje na vse, kar je mobilno.

Ne spreglejte