SiolNET. Digisvet Novice
1,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Evropa dobila prvo "pravo" komercialno mobilno omrežje pete generacije

Imamo ga: prvo (večje) komercialno omrežje 5G v Evropi je v …

1,89

termometer

Zürich
Komercialno omrežje 5G švicarskega operaterja Swisscom že ob zagonu deluje v 54 mestih, med katerimi je tudi Zürich (na fotografiji). Foto: Getty Images

Že res, da je bil San Marino prva evropska država s komercialnim mobilnim omrežjem pete generacije, a gre za zelo majhno državo. Primat prvega "resnega" delujočega evropskega omrežja 5G si je tako priborila – Švica.

Največji in najstarejši švicarski telekomunikacijski operater Swisscom je po pridobitvi predpisanih dovoljenj svoje komercialno mobilno omrežje pete generacije zagnal nekaj minut po polnoči v sredo, 17. aprila.

Deluje v 54 večjih švicarskih mestih, med katerimi so Zürich, Bern, Ženeva, Basel, Lausanne in Luzern. Pri uvedbi njihovega omrežja 5G je, enako kot pri uvedbi omrežij LTE/4G, kot dolgoročni strateški partner sodeloval švedski Ericsson.

5G Digisvet To je prva evropska država, ki bo dobila mobilno omrežje 5G

Do konca leta skoraj 90-odstotna pokritost

Swisscom je že pred časom napovedal, da želijo do konca leta s svojim mobilnim omrežjem pete generacije pokriti skoraj 90 odstotkov prebivalstva v vseh delih države.

5G. MWC18 Digisvet ZDA Nemčiji ne pogojujejo več, koga (ne) smejo izbrati za dobavo infrastrukture za 5G

V omrežju bo delovala Ericssonova programska oprema, ki glede na zahteve omogoča dinamično dodelitev frekvenčnega prostora med signali 4G in 5G. To bo omogočilo hitro uvedbo 5G po vsej državi z infrastrukturo, ki je že bila na voljo za 4G in primerno nadgrajena za 5G, so poudarili pri Ericssonu.

5G, MWC 2019 Digisvet "Bistveno višje hitrosti so le ena od ključnih prednosti omrežij 5G"

Kdo je zdaj zares prvi?

Približno istočasno je tudi švicarski operater Sunrise zatrdil, da so prav oni pognali prvo komercialno mobilno omrežje pete generacije v Švici, ki naj bi pokrivalo 150 mest po vsej državi. Prvim uporabnikom, če le imajo ustrezne naprave za 5G, bodo, vsaj na začetku (za pozneje še niso razkrili cenovne politike), omogočili uporabo brez dodatnega plačila.

Sprva bodo hitrosti mobilnega podatkovnega prenosa več sto megabitov v sekundi, postopoma pa bodo z nadgraditvijo in razširitvijo omrežja dosegli hitrosti do enega gigabita v sekundi, so sporočili iz švicarskega telekomunikacijskega operaterja Sunrise.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin