Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2014,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

IBM

Sreda, 22. 1. 2014, 14.35

8 let

IBM z manjšo prodajo in nižjim dobičkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodilni v največjem svetovnem podjetju z računalniškimi storitvami si ne bodo izplačali nagrad za leto 2013, saj je IBM lani vknjižil za pet odstotkov manjšo prodajo in enoodstotni padec dobička.

Padec je predvsem posledica nižjega dobička v državah v razvoju, kjer je manjša gospodarska rast močno vplivala na povpraševanje. Prihodki iz teh držav so v primerjavi z letom 2012 padli za devet odstotkov. Samo v državah BRIC − Braziliji, Rusiji, Indiji in na Kitajskem − pa je prodaja IBM-ovih izdelkov in storitev lani padla za kar 14 odstotkov.

"Čeprav smo napredovali na področjih, ki bodo prevladovala v prihodnosti, pa smo v luči celoletnih rezultatov podjetja predlagali, da vodstvo ne dobi finančnih nagrad za leto 2013," je sporočila direktorica IBM Ginny Rometty.

Že letos pričakujejo boljše rezultate IBM je sicer v zadnjem četrtletju lanskega leta vknjižil boljše rezultate od pričakovanih. Zaradi povečane prodaje programske opreme se namreč lahko pohvali z neto dobičkom 6,19 milijarde dolarjev (4,56 milijarde evrov), kar je šest odstotkov več kot leto prej.

Iz podjetja so sporočili, da leta 2014 pričakujejo najmanj deset odstotkov višji operativni dobiček, saj aktivno iščejo nove priložnosti za rast. "Nadaljevali bomo preoblikovanje družbe in agresivno vlaganje v panoge, ki nam bodo prinesle rast in dodano vrednost," je povedala Romettyjeva.

Prihodnost je v oblaku Ameriški velikan je pred kratkim sporočil, da bo v razširitev obstoječih in gradnjo 15 novih podatkovnih središč ter v svoje storitve v oblaku vložil več kot 1,2 milijarde dolarjev (884 milijonov evrov). Letos bodo imeli po vsem svetu tako že 40 središč.

Vedno več podjetij namreč od specializiranih družb za storitve v oblaku najema prostor za shranjevanje podatkov, računalniške zmogljivosti in strežnike, s čimer si zmanjšujejo stroške in povečujejo učinkovitost.

Pri IBM ob tem ocenjujejo, da bo trg storitev v oblaku leta 2020 vreden že več kot 200 milijard dolarjev (147 milijard evrov).

Ne spreglejte