Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
12. 12. 2014,
11.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

hekerji Srbija osebni podatki zasebnost Matic Tomšič

Petek, 12. 12. 2014, 11.24

8 let

Hekerji: V šahu držimo vso Srbijo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupina srbskih hekerjev naj bi vdrla v eno od državnih podatkovnih baz in ukradla enotne matične številke ter preostale informacije o praktično vseh državljanih Srbije.

"Imamo vse podatke o državljanih Srbije. Poznamo njihove enotne matične številke (EMŠO), domače naslove, zaposlitve, celo telefonske številke. V šahu držimo vso Srbijo," javnosti po pisanju Blica sporoča skupina petih mladih hekerjev.

Na uredništvo portala Blic so kot dokaz, da mislijo resno, poslali več razpredelnic s podatki o prebivalcih Novega Beograda, Jagodine, Novega Sada, Voždovca in nekaterih drugih srbskih mest. Kakšne so njihove namere?

"Policija preganja samo nas, Albancev pa ne" Hekerji so sporočili, da so se za ogrožanje zasebnosti državljanov Republike Srbije odločili iz več razlogov. Poglavitni vzgib naj bi bilo dejstvo, da urad za visokotehnološki kriminal srbskega ministrstva za notranje zadeve preganja samo domače hekerje, tujih – izpostavili so predvsem albanske – pa ne. "Zdaj bodo imeli še en razlog več, da nas lovijo, pa čeprav bodo s tem izgubljali čas," pisanje hekerjev povzema Blic.

Hekerski Robini Hoodi "Državljane Srbije opozarjamo, da je njihova zasebnost premalo cenjena. Z njihovimi osebnimi podatki razpolaga praktično vsaka državna ustanova, ki ima pet minut časa. Iz ene vrstice v tabeli je mogoče o določeni osebi izvedeti vse," so hekerji v sporočilu za Blic navedli drugi razlog za svoje početje. Portal Novosti piše, da ima osebne podatke o prebivalcih Srbije več kot 300 tisoč javnih institucij. Državne oblasti so prepričane, da so hekerji dostop do informacij, ki jih zdaj delijo s spletom, pridobili iz podatkovne baze ene od javnih oziroma gospodarskih ustanov, ne iz računalniškega sistema srbskega ministrstva za notranje zadeve. Plemenitih namenov peterice kiberkriminalcev, ki so po poročanju Blica stari vsaj 19 let, še ni konec. S predstavitvijo svojih hekerskih veščin so namreč želeli izpostaviti tudi slabo zaščito državnih informacijskih sistemov. Vira ukradenih osebnih podatkov sicer niso izdali, prav tako še ni znano, kaj nameravajo z njimi storiti v prihodnjih dneh.

Ne spreglejte