Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2013,
10.56

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hekerski napad New York Times Twitter

Sreda, 28. 8. 2013, 10.56

5 let

Hekerji napadli New York Times, Twitter in Huffington Post

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stran časnika New York Times se je včeraj zaradi hekerskega napada zrušila, vdore pa so zaznali tudi pri Twitterju in Huffington Postu. Odgovornost je že prevzela sirska hekerska skupina.

Timesova stran je padla včeraj ob 15.00 po lokalnem času (21.00 po srednjeevropskem), kmalu po tem pa so iz uredništva ameriškega časnika prek Twitterja sporočili, da se trudijo odpraviti posledice "zlonamernega zunanjega napada". Vsebina je bila sicer uporabnikom spet na voljo dobre tri ure pozneje. Nadzor nad nekaterimi stranmi sta včeraj izgubila tudi Twitter in Huffington Post, saj so hekerji vdrli v sistem avstralskega podjetja MelbourneIT, ki skrbi za številne velike spletne domene. Iz podjetja so sporočili, da so hekerji zlorabili podatke enega izmed njihovih prodajalcev. Ukradena gesla so zamenjali in ponovno vzpostavili pravilne domene, zdaj pa pregledujejo še elektronske zapise in skušajo izslediti krivce. Sirska elektronska vojska Odgovornost za napad je sicer prek Twitterja že včeraj prevzela skupina hekerjev, ki si je nadela ime Sirska elektronska vojska. "Domena NYTimes.com kaže na domeno SyrianElectronicArmy.com, ki vodi do IP-naslova nekje v Rusiji. Vsekakor gre torej za zlonamerni napad," je njihove trditve za BBC potrdil Ken Westin iz podjetja za spletno varnost Tapwire. Skupina je že prej napadala strani medijev, ki naj bil bili po njihovem mnenju sovražni do sirskega predsednika Bašarja Al Asada, med njimi CNN, Time in Washington Post. Medije zaradi njihovega vpliva na javno mnenje zadnja leta napadajo tudi hekerji s Kitajske in Bližnjega vzhoda. Pred dvema tednoma se je sicer zrušila tudi stran New York Timesa, a takrat naj bi bila kriva tehnična napaka, zagotavljajo v podjetju.

Lahko bi bil eden največjih napadov v zgodovini spleta Hekerji so včeraj spremenili spletne strani tako, da so uporabnike vodile na strani o Siriji ali Sirski elektronski vojski, njihov namen pa očitno ni bil okužiti uporabnike. Napadalci, ki so vdrli v sistem podjetja MelbourneIT, bi namreč lahko prestregli in preusmerili elektronska sporočila ali se dokopali do uporabniških gesel. In ker so pri podjetju MelbourneIT registrirane nekatere največje domene na svetu, med drugimi Microsoft.com in Yahoo.com, bi imel lahko včerajšnji napad precej hujše posledice.

"Če bi se zadeve lotili bolj neopazno in učinkovito, bi bil to lahko eden največjih spletnih napadov v zgodovini," je za Reuters ocenil H.D. Moore iz podjetja za spletno varnost Rapid7. "Spremenili so le nekaj strani, a če bi se res potrudili, bi lahko večina svetovnega spleta le opazovala njihovo predstavo."

Ne spreglejte