Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
15. 1. 2017,
14.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

2

Natisni članek

zanimivosti nedeljska znanost digizgodbe

Nedelja, 15. 1. 2017, 14.44

6 let, 6 mesecev

Grozljiva zgodba moža, ki se je 65 let bal iti k zdravniku

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

2

Yitzhaku Ganonu, Izraelcu grškega rodu, so leta 1944 med kirurškim posegom odstranili ledvico. Ganona je bilo od takrat strah iti k zdravniku, prvič ga je znova obiskal šele leta 2009, ko je doživel srčni napad. Zdravnik, ki je pred več kot sedmimi desetletji operiral Ganona, je bil Josef Mengele v koncentracijskem taborišču Auschwitz II-Birkenau.

Za Yitzhaka Ganona smo izvedeli na forumu TIL (kratica za Today I Learned oziroma Danes sem se naučil nekaj novega) spletne skupnosti Reddit, njegovo zgodbo pa je prvič javno predstavil nemški medij Der Spiegel.

Yitzhak Ganon je do svojega 20. leta živel v Arti, majhnem mestu na severu Grčije. Njegova družina je bila judovske veroizpovedi.

Petindvajsetega marca 1944 so na vrata njihove družinske hiše potrkali grški policisti, spremljal jih je oficir SS.

SS ali Schutzstaffel je bila elitna paramilitaristična organizacija nacistične Nemčije, ki je odgovarjala neposredno Adolfu Hitlerju. Na fotografiji častniki SS - v prvi vrsti tretji z desne (z očali) je Heinrich Himmler, prvi mož organizacije. | Foto: SS ali Schutzstaffel je bila elitna paramilitaristična organizacija nacistične Nemčije, ki je odgovarjala neposredno Adolfu Hitlerju. Na fotografiji častniki SS - v prvi vrsti tretji z desne (z očali) je Heinrich Himmler, prvi mož organizacije.

"Pripravite se na dolg izlet," so dejali Yitzhaku Ganonu in njegovi družini. Strpali so jih v vagone tovornega vlaka, ki jih je kar dva tedna vozil na sever. Destinacija: koncentracijsko taborišče Auschwitz II-Birkenau.

Yitzhakov oče naporne poti ni preživel. Njegovo mamo ter pet bratov in sester pa so ob prihodu na glavni peron koncentracijskega taborišča, kjer so izvajali zloglasno selekcijo (desno: prisilno delo, levo: takojšnja smrt), poslali neposredno v plinske celice.

Auschwitz II-Birkenau je bilo eno od treh večjih taborišč kompleksa Auschwitz in osrednje prizorišče holokavsta, genocida nad Judi. | Foto: Reuters Auschwitz II-Birkenau je bilo eno od treh večjih taborišč kompleksa Auschwitz in osrednje prizorišče holokavsta, genocida nad Judi. Foto: Reuters

Yitzhaka so po prihodu v Auschwitz II-Birkenau odpeljali v bolnišnico, ki ji je načeloval tako imenovani angel smrti, zloglasni nacistični zdravnik Josef Mengele

Josef Mengele je v tridesetih letih prejšnjega stoletja na univerzi v Münchnu postal doktor medicine in antropologije. Leta 1937 se je pridružil nacistični stranki, leto pozneje še SS.

Josef Mengele | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons
Leta 1943 so ga premestili v koncentracijsko taborišče Auschwitz II-Birkenau, kjer je dobil proste roke, da se je lahko začel igrati znanstvenika. Na zapornikih je v imenu medicine, kot naj bi izjavil večkrat, izvajal grozljive poskuse.

Operiral jih je in jim organe odstranjeval brez anestezije, visoko nosečim ženskam pri polni zavesti je iz maternice odstranil otroka in ga vstavil v maternico druge, v oči jim je vbrizgaval kemikalije, da bi videl, ali bodo spremenile barvo.

Josef Mengele med "znanstvenim" poskusom na romskih dvojčicah.  | Foto: Josef Mengele med "znanstvenim" poskusom na romskih dvojčicah.
Mengeleja so še posebej zanimali dvojčki. V taborišču Auschwitz II-Birkenau so bili deležni boljše oskrbe od drugih internirancev, a jim nato pri svojih poskusil tudi ni prizanesel.

V srca jim je vbrizgaval kloroform, dva romska dečka je sešil skupaj, da bi ustvaril siamska dvojčka, amputiral jim je ude. Če je en dvojček umrl zaradi bolezni, je ubil še drugega, zdravega, in nato primerjal njuni trupli. Ni znano, koliko dvojčkov je umrlo v Mengelejevi bolnišnici.

Mengele je Auschwitz II-Birkenau zapustil nekaj mesecev pred koncem druge svetovne vojne in le nekaj dni, preden so taborišče osvobodile zavezniške sile. Do leta 1949 se je skrival v Nemčiji, nato pa pobegnil v Argentino.

Tole je domnevno zadnja fotografija Josefa Mengeleja. Nastala je v 70. letih prejšnjega stoletja v Argentini. "Angel smrti" je tretji z desne. | Foto: Tole je domnevno zadnja fotografija Josefa Mengeleja. Nastala je v 70. letih prejšnjega stoletja v Argentini. "Angel smrti" je tretji z desne.
Umrl je 30 let pozneje, utonil je med plavanjem. Njegovo truplo so izkopali leta 1985 in potrdili, da so posmrtni ostanki res Mengelejevi.

Yitzhak Ganon je osebno spoznal Josefa Mengeleja, saj ga je ta kmalu po prihodu v Auschwitz II-Birkenau operiral brez anestezije in mu odstranil ledvico. Po posegu je bil Ganon več kot šest mesecev prisiljen delati v bolnišnici koncentracijskega taborišča. Čistil je kirurške instrumente in prostore, kjer je z ljudmi eksperimentiral Mengele. "Vse je bilo krvavo," je povedal.

Preživel ni le Mengeleja, temveč tudi plinsko celico

Ko se je Josef Mengele odločil, da mu Ganon ne koristi več, ga je poslal umret v plinsko celico. A Yitzhak je imel srečo; v vrsti za smrt v plinski celici je čakalo preveč ljudi. Maksimalna zmogljivost komore za množično pobijanje zapornikov, v katero ga je napotil Mengele, je bila dvesto ljudi, Yitzhak je bil dvestoprvi.

Kompleks koncentracijskih taborišč Auschwitz je imel več plinskih celic. V največjih so hkrati umorili tudi od 700 do 800 zapornikov. Na fotografiji glavni vhod v Birkenau. | Foto: Reuters Kompleks koncentracijskih taborišč Auschwitz je imel več plinskih celic. V največjih so hkrati umorili tudi od 700 do 800 zapornikov. Na fotografiji glavni vhod v Birkenau. Foto: Reuters

Yitzhak Ganon je svobodo skupaj s tisoči drugih internirancev v koncentracijskem taborišču dočakal 27. januarja 1945, ko je vrata Auschwitz II-Birkenaua odprla Rdeča armada. Po vojni je poiskal edina preživela sorodnika, brata in sestro, ter se leta 1949 preselil v Izrael. Prisegel je tudi, da nikoli v življenju ne bo več obiskal zdravnika.

K zdravniku ni šel 65 let

Obljubo je bil prisiljen prelomiti leta 2009, ko je v enem tednu doživel dva srčna napada. Dobil je srčni spodbujevalnik. Prisilno bivanje Ganona v bolnišnici po prvem srčnem napadu je bil njegov sploh prvi obisk zdravstvene ustanove po njegovem zadnjem dnevu v koncentracijskem taborišču.

"Vsakič, kadar se je počutil slabo, je rekel, da je samo utrujen," je za Spiegel povedala Ganonova žena.

Ne spreglejte