Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
12. 9. 2017,
15.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Google Evropska komisija Margrethe Vestager konkurenčnost sodišče iskalniki

Torek, 12. 9. 2017, 15.04

6 let, 6 mesecev

Pravni bitki med EU in Googlom ni videti konca

Google ugovarja astronomski evropski kazni zaradi prirejanja zadetkov iskanja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Margrethe Vestager | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska unija vztraja, da je Google izkoristil svoj prevladujoči položaj med iskalniki in prirejal zadetke iskanja tako, da je dajal prednost svojim prodajnim storitvam. Globa: 2,4 milijarde evrov.

Evropska komisija je ta primer kršitve opisala kot "šolski primer" nezakonitosti, a ob tako visoko odmerjeni globi Googlova pritožba zagotovo ni presenečenje.

Pritožbo bo obravnavalo drugo najvišje evropsko sodišče, ki ima sedež v Luksemburgu, za kar bo po pričakovanjih potrebovalo več let.

Nedopustno spodbujanje

Evropska komisija je odločna zagovarjati svoj prav, za katerega Google pravi, da mu "z vsem dolžnim spoštovanjem" ne more pritrditi. Evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager zagovarja, da je Google, ki je del krovnega podjetja Alphabet, prek svojega iskalnika umetno in nezakonito promoviral svoje storitve primerjave cen, s čimer je potrošnike prikrajšal za izbiro, konkurenčna podjetja pa za pošteno tržno tekmo.

Google (še) ni zahteval začasne odredbe za odlog sodbe, kar bi lahko za vsak dan zamude pri uveljavitvi zahtevanih sprememb, rok je 28. september, prineslo dodatno kazen. | Foto: Reuters Google (še) ni zahteval začasne odredbe za odlog sodbe, kar bi lahko za vsak dan zamude pri uveljavitvi zahtevanih sprememb, rok je 28. september, prineslo dodatno kazen. Foto: Reuters

Bruselj razpolaga z meritvami, ki navajajo, da je Google na ta način promet na svoji nakupovalni storitvi v Franciji povečal 19-krat, v Nemčiji 35-krat, v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske pa kar 45-krat.

Grozi jim dodatna globa za vsak dan zamude

Google mora do 28. septembra ustaviti izvajanje dejanj, zaradi katerih so ga kaznovali. Google je podal svoj predlog, kako bi lahko zadostil odločitvi Evropske unije, a vendarle ni zahteval začasne odredbe, s katero bi odložil izvajanje evropske odločitve.

To pomeni, da po 28. septembru Evropa lahko dodatno kaznuje za vsak dan zamude pri uveljavitvi zahtevanih sprememb.

Globa, katere natančen znesek je 2.424.495.000, po navedbah sodišča upošteva trajanje in težo kršitve ter Googlove prihodke iz neupravičeno preferirane nakupovalne storitve v 13 državah, kjer so ugotovili nedovoljena dejanja.

Pravniki ne bodo ostali brez dela

To pa ni edina pravna bitka, ki jo ima Google z Brusljem. Poleg stalnih zahtev posameznih držav in Evropske unije kot celote glede spretnih davčnih poti, s katerimi se Google (in mnoga druga podjetja) spretno izogibajo lokalnim davkom, preučuje Evropska unija tudi, ali je s svojim operacijskim sistemom Android in z oglaševanjem v spletnem iskanju prav tako izkoristil svoj prevladujoči položaj in iztisnil svoje tekmece.

Ne spreglejte