Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2011,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Google

Petek, 18. 11. 2011, 8.21

8 let

Google predstavil prodajalno skladb Google Music

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Google je predstavil novo spletno prodajalno glasbenih vsebin Google Music, ki naj bi se na področju distribucije glasbenih vsebin podala v boj z Applovo iTunes in Amazonom.

Google Music bo z več kot 13 milijoni skladb integriran s prodajalno aplikacij Android Market. Podobno so pred Googlom storili že pri Applu, Amazonu in Facebooku, ki so do različnih stopenj glasbene vsebine integrirali v svoje osnovne izdelke.

Brez sodelovanja z Warner Music Potrošniki bodo do Google Music lahko dostopali prek različnih z internetom povezanih naprav, skladbe pa bodo lahko delili s prijatelji. Ima pa že na začetku eno veliko napako, saj nima sklenjene pogodbo z Warner Music, eno največjih glasbenih založb, ki med drugimi trži tudi skladbe Led Zeppelinov in Princa. Google je od večjih glasbenih založb sodelovanje sklenil s Sony Music Entertainment, Universal Music Group in EMI.

Ena skladba na dan brezplačna Google bo potrošnikom vsak dan omogočil en brezplačen prenos skladbe, ki jo bo izbral Google, kar mu bo pomagalo pri pridobivanju uporabnikov. Dodatno jim bo omogočil deljenje skladb z uporabniki na družabni spletni strani Google+, tako da bodo uporabniki Google+ brezplačno poslušali skladbe, ki so jih kupili njihovi prijatelji. Cene skladb na Google Music bodo sicer od 0,99 do 1,29 ameriškega dolarja, pred nakupom pa se lahko posluša 90-sekundni izsek.

Po mnenju analitikov Google Music ne bo znatno povečal Googlovih prihodkov. Gre bolj za nujnost, saj mora biti prisoten na trgu glasbenih vsebin in zagotoviti, da operacijski sistem (OS) za mobilne naprave Google Android nudi drugim OS konkurenčne storitve. Google Android je najbolj razširjen OS za mobilne naprave, vendar je bil do zdaj brez glasbene storitve, zaradi česar tablice in pametni telefoni z OS Google Android morda niso bili tako zanimivi, kot bi lahko bili. Ker se shranjevanje skladb namesto na samo napravo premika v računalniški oblak, bo menjava operacijskega sistema vedno težja in podjetja, kot sta Google in Apple, bodo uporabnike na ta način priklenila na svoje mobilne storitve. Storitev bo žal do nadaljnjega na voljo samo za uporabnike s področja ZDA.

Ne spreglejte