SiolNET. Digisvet Novice
2,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gboard: res uporabna aplikacija, brez katere ne moremo več

2,85

termometer

V šestih alinejah argumentiramo, zakaj je Googlova aplikacija Gboard, ki nas je po nekaj dneh uporabe zelo navdušila, trenutno najboljša tipkovnica za katerikoli pametni telefon. Na voljo je tako za Android kot za pametne telefone iPhone in je povsem brezplačna. 

Gboard ima vgrajen iskalnik Google.

Aplikacija Gboard Foto: Matic Tomšič

Ta funkcija uporabniku tipkovnice Gboard omogoča, da določeno stvar poišče kar med tipkanjem sporočila in jo takoj pošlje prejemniku. Gboard s tem umakne potrebo po vmesnem koraku - preklapljanju med iskalnikom Google in oknom aplikacije za sporočanje. 

Gboard odlično sodeluje z drugimi Googlovimi aplikacijami.

Aplikacija Gboard Foto: Matic Tomšič

Ko na tipkovnici Gboard uporabimo iskalnik Google in s prstom tapnemo na rezultat iskanja, se odpre ustrezna aplikacija - za spletno stran brskalnik Chrome, za videoposnetek aplikacija YouTube, za lokacijo zemljevid Google Maps. 

To se morda ne sliši nič posebnega, a je pravzaprav zelo priročno, saj uporabniku prihrani nekaj motoviljenja po različnih aplikacijah. 

Privzeti razpored tipk na tipkovnici Gboard je precej praktičen.

Aplikacija Gboard Foto: Matic Tomšič

Gboard zaradi vgrajenega iskalnika Google združuje tipke nekaterih črk in številk, a to pri tipkanju prav nič ne moti, saj številko iz črke naredimo tako, da tipko držimo samo malce dlje.

Google je žebljico na glavico zadel s tipkama za najpogosteje uporabljani ločili, vejico in piko - prva je ob daljšem pritisku tudi bližnjica do nastavitev tipkovnice, druga odpre hitri meni s preostalimi ločili. 

Tipkanje z vlečenjem potez je pri Gboardu res uporabno.

Aplikacija Gboard Foto: Google

Ker v ozadju tipkovnice Gboard brni Google, ki ima res ogromen besednjak, je prepoznavanje besed, natipkanih z vlečenjem potez po tipkovnici, precej natančno. 

Ta način vnosa z Gboardom je zato dejansko uporaben, od njega pa bodo največ imeli uporabniki, vajeni tipkanja z eno roko. Paziti je treba le, da uporabljamo vsaj knjižno pogovorno slovenščino - savinjščine in pohorščine Gboard (še) ne razume. 

Gboard uporabniku ponuja iskalnika animiranih sličic GIF in smeškov. 

Aplikacija Gboard Foto: Matic Tomšič

To je priročno takrat, ko želimo pogovor popestriti s točno določeno gibajočo se sličico GIF oziroma smeškom ali tako imenovanim smajlijem oziroma emotikonom. Iskalnik sličic GIF ima, na primer, tudi Facebookova aplikacija za klepetanje Messenger, a je njihova zaloga omejena, medtem ko jih Gboard s pomočjo Googla išče po vsem spletu. 

Gboard razume slovenščino.

Aplikacija Gboard Foto: Matic Tomšič

Čeprav jo omenjamo zadnjo, je to ena najpomembnejših prvin tipkovnice Gboard. Vse zgoraj naštete napredne funkcije Gboard - iskalnik Google, brskanje po sličicah GIF in smeških - lahko namreč brez težav uporablja tudi nekdo, ki ne zna angleško. 


Preberite tudi:

Najboljše nove aplikacije za pametne telefone

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin