SiolNET. Digisvet Novice
2,11

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Francozi v skupinsko tožbo proti Googlu

2,11

termometer

Google Street View
Foto: STA

Francosko združenje za varstvo potrošnikov je danes sporočilo, da so vložili skupinsko tožbo proti ameriškemu velikanu Google zaradi kršenja evropske uredbe o varstvu podatkov. V tožbi zahtevajo konec zlorabe osebnih podatkov in kompenzacijo v višini do tisoč evrov.

Združenje UFC-Que Choisir je v izjavi sporočilo, da je cilj skupinske tožbe v Parizu "končanje zahrbtnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov, predvsem tistih, ki uporabljajo naprave z Googlovim sistemom Android, in da prejmejo kompenzacijo v višini do tisoč evrov".

Predsednik združenja Alain Bazot je za AFP dejal, da je to prva zahteva za nadomestilo v Franciji in Evropi.

V primeru zmage na sodišču bo moral Google izplačati nadomestilo okoli 28 milijonom uporabnikov androidnih naprav v Franciji, je dodal. A Bazot ne pričakuje hitre odločitve, postopek bi lahko po njegovi oceni trajal tudi do osem let.

Po prepričanju združenja podjetje utaplja potrošnike v neskončnih pravilih in potrošnikom resno otežuje upravljanje svoje geolokacije. Opozarjajo, da Google s tem vdira v zasebnost uporabnikov. "Tudi ko ne uporabljaš storitev Google, tvoj telefon zabeleži geolokacijo 340-krat dnevno," dodajajo.

Tehnološki velikan je v Franciji v zadnjih mesecih utrpel že dva poraza. Januarja je francoski regulator CNIL naložil Googlu rekordno kazen v višini 50 milijonov evrov zaradi kršenja uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR). Mesec kasneje je pariško sodišče ukazalo Googlu umik neprimernih členov iz pravil uporabe, ki jih mora sprejeti potrošnik.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • DiscoViking / 26.06.2019. ob 13:41 +3 0

  Se popolnoma strinjam. Tole sranje z GPS presega že vse meje. Vse ve, v katerem bifeju si šel na pivo, na kateri WC si šel potem lulat.

  +3 0
 • JOZEJOZE / 26.06.2019. ob 14:09 +2 0

  Tako,kot ljudje ne razumejo demokracije( in svoje velike moči)in ne gredo na volitve,tako "BEBO2" ne ve,da je potrošnik šibkejša stranka in je prisiljen financirati tistega,ki mu vse bolj navija zanko okrog vratu.Vse izhaja iz nesprejemanja odgovornosti za svoje (ne)delovanje in pač iz tega,da se večina ljudi potuhne.Ko se stvari "same"urejajo se urejajo v interesu tistega,ki jih ureja in ne v interesu potuhnjenca,ki dobiva drobtinice,potem pa še teh ne več.

  +2 0
 • Oregon / 26.06.2019. ob 16:47 +1 0

  mislim da ima Francija hujše probleme od zapisovannja lokacij v telefon...

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin