SiolNET. Digisvet Novice
1,32

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Francoz z letečo desko preletel Rokavski preliv #video

1,32

termometer

Franky Zapata
Na leteči deski v 22 minutah čez Rokavski zaliv Foto: Reuters

Francoski izumitelj Franky Zapata je danes s svojo letečo desko, ki jo je razvijal več let, v 22 minutah uspešno preletel Rokavski preliv. Po njegovih navedbah je potoval s hitrostjo med 160 in 170 kilometrov na uro. Spremljali so ga trije helikopterji, ob pristanku v Veliki Britaniji pa ga je pričakalo na ducate radovednežev in novinarjev.

Štiridesetletni Zapata, nekdanji prvak v vožnji z vodnimi skuterji, se je namenil preleteti Rokavski preliv iz mesta Sangatte na severni obali Francije do pristanišča v britanskem mestu Dover na južni obali Velike Britanije, ki sta oddaljena okoli 35 kilometrov. Podvig je nameraval izvesti stoječ na leteči deski.

Prvič ni uspelo

Podoben poskus mu je 25. julija, na 110. obletnico prvega preleta Rokavskega preliva z letalom, spodletel, saj je padel v vodo, ko je vmes poskušal pristati, da bi dotočil gorivo. V nahrbtniku ima namreč okoli 35 kilogramov kerozina, kar je dovolj za približno 10 minut letenja.

Danes pa mu je podvig uspel. Po uspešnem preletu je dejal, da je "vse šlo odlično", še vedno pa mu je velik izziv predstavljal pristanek za oskrbo z gorivom po treh četrtinah preletene poti. Tokrat je imela ladja, na kateri je pristal, večjo pristajalno površino.

Francoski izumitelj Franky Zapata Francoski izumitelj Franky Zapata Foto: Reuters

Pred desetimi dnevi se mu je sicer ob padcu v vodo leteča deska poškodovala, a je njegova ekipa delala po več ur na dan, da jo je popravila.

Zapata je letečo desko razvijal zadnja tri leta, čeprav je pri prvem poletu z njo izgubil dva prsta, ki mu ju je posrkalo v turbine.

Franky Zapata Novice Francozi praznujejo, v zraku tudi "leteči vojak" #video

Guinessov rekorder že od prej

Že doslej je bil nosilec Guinessovega svetovnega rekorda za najdaljši polet z letečo desko, in sicer za 2,2 kilometra dolg polet čez Sredozemsko morje aprila 2016. Današnji podvig pa bi mu morali kot rekord še priznati.

Zapata je bil atrakcija že na letošnji vojaški paradi v Franciji 14. julija, kjer je s svojo letečo desko poletel nad množico in pred očmi svetovnih voditeljev, med njimi francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemške kanclerke Angele Merkel. Francoska vojska je njegovemu podjetju Z-AIR decembra podelila tudi 1,3 milijona evrov za razvoj leteče deske.

Štiridesetletni Franky Zapata, nekdanji prvak v vožnji z vodnimi skuterji, je stoječ na leteči deski preletel Rokavski preliv iz mesta Sangatte na severni obali Francije do pristanišča v britanskem mestu Dover na južni obali Velike Britanije, ki sta oddaljena okoli 35 kilometrov. Štiridesetletni Franky Zapata, nekdanji prvak v vožnji z vodnimi skuterji, je stoječ na leteči deski preletel Rokavski preliv iz mesta Sangatte na severni obali Francije do pristanišča v britanskem mestu Dover na južni obali Velike Britanije, ki sta oddaljena okoli 35 kilometrov. Foto: Reuters

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • LifeXY / 11.08.2019. ob 22:30 0 0

  Zakaj nisem videl pristanka, pa pri vzletu se tudi ne vidi cisto vse?

  0 0
 • bog1953 / 08.08.2019. ob 17:07 0 0

  Da ti priznajo, da si preplaval Rokavski preliv, ne smeš vmes na ladjo na malico.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin