Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
4. 8. 2019,
19.59

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

nedeljska znanost

Nedelja, 4. 8. 2019, 19.59

4 leta, 8 mesecev

Ekstremna vremenska napoved, ki se je uresničila 31 let prekmalu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Vremenska napoved Francija | 18. avgusta 2050 bo tako vroče, je leta 2014 v fiktivni napovedi opozarjala francoska vremenarka Évelyne Dhéliat. Najverjetneje si ni mislila, da bo o takšnih temperaturah z resnostjo govorila še pred koncem svoje poklicne kariere. | Foto YouTube / TF1 / Posnetek zaslona

18. avgusta 2050 bo tako vroče, je leta 2014 v fiktivni napovedi opozarjala francoska vremenarka Évelyne Dhéliat. Najverjetneje si ni mislila, da bo o takšnih temperaturah z resnostjo govorila še pred koncem svoje poklicne kariere.

Foto: YouTube / TF1 / Posnetek zaslona

V zadnjem tednu je po spletu zaokrožila primerjava dveh vremenskih napovedi ene od francoskih televizijskih postaj, ob kateri se je marsikdo zamislil. Starejša od vremenskih kart namreč predvideva, kako visoke bodo temperature zaradi podnebnih sprememb v Franciji v prihodnosti, in sicer šele leta 2050, druga, novejša, pa prikazuje, kakšne temperature so bile v Franciji napovedane letos. Zaskrbljujoče je, da se številke na obeh vremenskih kartah v veliki meri ujemajo. Francijo je letos namreč večkrat zajela vročina, kakršne Francozi ne pomnijo.

Grenlandija
Novice Alarm na strehi sveta: ko psi hodijo po vodi, je nekaj zelo narobe

Francoska televizija TF1 je leta 2014 v sodelovanju s Svetovno meteorološko organizacijo predvajala serijo izmišljenih vremenskih napovedi, ki so gledalce opozarjale, da se planet Zemlja segreva in da bodo poletne temperature leta 2050 ponekod po Franciji lahko presegle tudi 40 stopinj Celzija. 

Vremenarka TF1 Évelyne Dhéliat takrat najverjetneje ni razmišljala o tem, da bo sodržavljane na zelo podobne številke opozorila že čez manj kot pet let. Že letos poleti je namreč predstavila vremensko karto, ki je lokalno napovedovala še višje temperature kot izmišljena za leto 2050:

Vremenska napoved Francija | Foto: YouTube / TF1 / Posnetek zaslona Foto: YouTube / TF1 / Posnetek zaslona

Primerjava obeh napovedi je sredi tega tedna postala spletna uspešnica. Širiti se je začela predvsem z evropske sekcije Reddita, največjega spletnega foruma, kjer je v enem dnevu postala ena največkrat všečkanih objav vseh časov:

Vremenska napoved Francija | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Naslov objave na Redditu sicer zmotno navaja podatek, da je na spodnji fotografiji vremenska napoved za prejšnji teden, torej za obdobje med 22. in 28. julijem.

Napoved je v resnici nastala že en mesec prej, in sicer tik pred vročinskim valom, ki je Francijo prizadel konec meseca junija:

pariz
Novice V Franciji namerili rekordnih 45,9 stopinje Celzija

Čeprav primerjava vremenskih kart morda ni ravno najbolj zanesljiv pokazatelj trenda globalnega segrevanja, saj primerja zelo daljnosežno napoved in letošnji vremenski ekstrem, je postala nov simbol opozarjanja na sicer hitro uresničujoča se opozorila znanstvenikov glede podnebnih sprememb.

Julij je bil, tako opozarja Svetovna meteorološka organizacija, namreč morda celo najtoplejši mesec v zgodovini oziroma odkar človeštvo zbira vremenske podatke. Rekordni julij je sledil prav tako rekordnemu juniju.

V Parizu so letos izmerili najvišjo temperaturo, odkar beležijo vremenske podatke, in sicer 42,6 stopinj Celzija. Vremenski rekordi so padali tudi v Nemčiji, v Belgiji in na Nizozemskem. | Foto: Reuters V Parizu so letos izmerili najvišjo temperaturo, odkar beležijo vremenske podatke, in sicer 42,6 stopinj Celzija. Vremenski rekordi so padali tudi v Nemčiji, v Belgiji in na Nizozemskem. Foto: Reuters

Zelo močan dokaz, da se podnebje segreva, je po mnenju okoljevarstvenikov trenutno tudi kritično taljenje ledu na Grenlandiji, ki je samo v četrtek izgubila rekordnih in zgodovinskih 12,5 milijarde ton ledu:

Preberite tudi:

Verhojansk, Sibirija, mraz, zima
Novice Ekstremen vremenski rekord: počila so okna, promet se je ustavil
Tupoljev Tu-144
Novice Vsak, ki je potoval s tem letalom, je lahko hvaležen, da je ostal živ
SS Richard Montgomery
Novice Speča grožnja ob britanski obali, ki se je nihče ne upa prebuditi
Drevesa
Novice Nenavaden pojav: če se v gozdu začnejo premikati tla, raje odidite
Bager, kopač
Novice Pozabljen pošasten stroj, ki so ga Nemci pustili, da zgnije
Geamana
Novice Morilska voda in uničena življenja: eno najnevarnejših jezer v Evropi
HAARP Hrvaška
Novice So iz Hrvaške res spreminjali vreme? Zgodbi v ozadju mnogi ne verjamejo.
Svetleči oblaki, noktilucentni oblaki
Novice Kot da bi nebo stresla elektrika: nad Slovenijo izredno redek pojav #video
Apollo 11, pristanek na Luni, astronavt, Nasa
Novice Skrivnost prvega obiska Lune, o kateri so ZDA molčale kar 30 let
Ne spreglejte