SiolNET. Digisvet Novice
2,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Brskalnik Chrome ne bo več podpiral androidske različice Jelly Bean

Do 70 milijonov pametnih telefonov ostaja brez Googlovega spletnega brskalnika

2,93

termometer

Android, Bugdroid, Google | Upamo se predvidevati, da je v Sloveniji zelo malo uporabnikov, ki še vedno imajo na svojih mobilnih napravah šest let star operacijski sistem Android Jelly Bean (4.1-4.3). | Foto: Reuters
Upamo se predvidevati, da je v Sloveniji zelo malo uporabnikov, ki še vedno imajo na svojih mobilnih napravah šest let star operacijski sistem Android Jelly Bean (4.1-4.3). Foto: Reuters

V tej sicer veliki številki je po vsej verjetnosti izjemno malo slovenskih uporabnikov, ki razmeroma pogosto menjavajo svoje pametne telefone in jih (na svojo srečo) večinoma tudi sproti posodabljajo.

Deveta velika različica operacijskega sistema Android se počasi prebija na nove pametne telefone, s programskimi nadgradnjami pa (še počasneje) tudi na večino letošnjih in lanskih pametnih telefonov.

Istočasno pa je na svetu še vedno 3,5 odstotka uporabnikov, ki uporabljajo različico operacijskega sistema z imenom Jelly Bean. Ta ima številčno oznako od 4.1 do 4.3 in se je prvič pojavila julija 2012.

Ob oceni, da je na svetu do dve milijardi naprav s tem operacijskim sistemom, bi to pomenilo, da ima na svojih (starih) pametnih telefonih Jelly Bean do 70 milijonov uporabnikov.

Na svetu je dve milijardi mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android, a tudi do 70 milijonov tistih, ki bodo kmalu ostale brez spletnega brskalnika Chrome. | Foto: Reuters Na svetu je dve milijardi mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android, a tudi do 70 milijonov tistih, ki bodo kmalu ostale brez spletnega brskalnika Chrome. Foto: Reuters

V kratkem za Chrome samo KitKat in novejši

Ti uporabniki so gotovo že začutili, da se po šestih letih od zagona Jelly Beana nabor programov, ki podpirajo ta stari android, počasi, a vendarle vztrajno krči. Večina današnjih aplikacij za svoje hitro in učinkovito delovanje zahteva najmanj operacijski sistem Android 5.0, ena od aplikacij, ki pa v Jelly Beanu še deluje in je uradno podprta, pa je Googlov spletni brskalnik Chrome.

Toda temu kmalu več ne bo tako. Googlov spletni brskalnik po novem ne bo več podpiral različic, ki so starejše od pet let starega KitKata (Android 4.4).

Ali ima kdo še pet ali šest let star pametni telefon?

Čeprav gre za spremembo, ki bi lahko prizadela do 70 milijonov uporabnikov pametnih telefonov po vsem svetu, v Sloveniji ni pričakovati nekih pretresov. Le redki so, namreč, pri nas tisti, ki uporabljajo pet ali šest let star pametni telefon, pa še tisti so večinoma, ko so bile njihove naprave mlajše, sproti posodabljali in nadgrajevali svoje naprave. Tudi tisti so se od Jelly Beana že (zdavnaj) poslovili.

Natančnejše časovne opredelitve napovedane spremembe Google javnosti sicer še ni razkril, a lahko utemeljeno pričakujemo, da se bo to zgodilo v naslednjih tednih.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin