Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 12. 2014,
12.39

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google prihodnost trendi

Sreda, 10. 12. 2014, 12.39

8 let, 1 mesec

Digitalna prihodnost je vse bolj Googlova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prejšnji teden so svetovni mediji poročali, da naj bi organi EU razmišljali o razbitju Googla na več enot. Zbrane statistike s konference BI Ignition kažejo, kje vse to podjetje dominira.

Nekoč le iskalnik, danes digitalni imperij Za laičnega uporabnika je Google "le" spletni iskalnik, redko kaj več. A spletni medij Business Insider je pred kratkim objavil nazoren pregled relevantnih smernic s področja novih medijev in digitalnih tehnologij, iz katerega je razvidno, da Googlov dominantni položaj sega v vse pore sodobnega digitalnega življenja. Iz navedenih podatkov si je mogoče ustvariti jasno sliko o tem, kaj nas čaka v prihodnjih letih.

Tradicionalni mediji v senci digitalnega velikana O padcu tiskanega časopisja mediji že skoraj ne pišejo več, tako splošno sprejeto je postalo to dejstvo. Če seštejemo oglaševalske prihodke vseh tiskanih časopisov in revij v ZDA, se ti ne morejo postaviti ob bok Googlovim oglaševalskim vsotam. Še več, njihovih letos pridobljenih 57 milijard evrov presega prihodke tradicionalnih megakorporacij – Time Warner (lastnik HBO in CNN) je na primer letos ustvaril "le" 24 milijard evrov. Svetovni prihodek na področju TV-oglaševanja je letos po podatkih revizijske hiše PWC znašal dobrih 140 milijard evrov, kar pomeni, da Google ustvari že skoraj tretjino.

Pametni mobilniki gredo še vedno za med, večina je "Googlovih" Ne glede na nova razmerja tradicionalna televizija ostaja pomemben element medijskega ekosistema, s to razliko, da se mora zdaj za pozornost gledalcev (kar v končni obliki pomeni denar) boriti z drugimi zasloni. In mlajša ko je generacija, manjši so ti. Po podatkih britanske agencije Ofcom bi 60 odstotkov vprašanih od 16- do 24-letnikov od vseh naprav najbolj pogrešalo svoj pametni telefon. Prodaja teh še vedno narašča, kar je predvsem posledica trgov, kot je Indija, in neusahljivega apetita po vedno novih modelih.

Digitalno oglaševanje A tudi svet pametnih telefonov je vse bolj googlovsko obarvan. Google namreč s svojim operacijskim sistemom obvladuje kar 85 odstotkov teh nepogrešljivih naprav, po podatkih Business Insiderja pa naj bi kmalu prehitel Apple tudi po prihodkih, ustvarjenih s trženjem aplikacij za svojo platformo. Podobno prepričljiv je Googlov primat na področju digitalnega videooglaševanja, kjer veliko večino oglasov prikaže YouTube, katerega lastnik je ravno Google. Še prepričljivejša pa je Googlova nadvlada na iskalnem trgu, kjer ima po podatkih portala StatCounter v Evropi kar 93-odstotni tržni delež.

Tomaž Pernovšek: "Nikoli ni prepozno" "Dokler so pravila enaka za vse, nikoli ni prepozno," pravi direktor družbe TSmedia, ki je vodilno digitalno medijsko podjetje pri nas. Pernovšek opozarja, da "je pomembno, kdo daje odgovore uporabnikom interneta in na kakšen način, ter da je nevarno, če se favorizira kopica storitev istega podjetja, saj to v katerikoli panogi prinese negativne posledice". Pernovšek dodaja, da je le vprašanje časa, kdaj bo večina oglaševalskih vsebin (in denarja) usmerjenih na digitalne medije, kjer TSmedia ostaja v izvrstnem položaju.

Ne spreglejte