Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2011,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Steve Jobs Apple Tim Cook

Petek, 26. 8. 2011, 12.49

8 let

Deset stvari, ki jih morda niste vedeli o Stevu Jobsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste vedeli, da je biološki oče Steva Jobsa, ki je v teh dneh odstopil iz mesta izvršnega direktorja podjetja Apple, musliman? Da je lagal svojemu partnerju glede plačila?

1. Steve Jobs je posvojen. Njegova biološka sestra je znana ameriška pisateljica Mona Simpson. Dolgo časa nista vedela drug za drugega. Spoznala sta se kasneje, kot odrasla.

2. Biološki oče Steva je Abdulfattah Jandali, musliman iz Sirije, ki je v času študija spoznal Stevovo mamo. Kmalu je zanosila z njim, a ker sta se čutila premlada za starševstvo, sta Steva dala v posvojitev. Edino željo, ki sta jo imela za bodočo novo družino Steva, je bila, da imajo končano univerzitetno izobrazbo.

Par, ki je posvojil Steva, se je biološkima staršema Jobsa zlagal: mačeha Steva ni imela končane niti srednje šole, zato se je posvojitev malce zavlekla.

3. Steve Jobs je trdil, da ni oče svojega prvega otroka Lise, saj naj bi bil steriliziran. Sčasoma je postal dober oče, po hčerki pa je poimenoval celo računalnik, in sicer enega izmed prvih računalnikov iz generacije Apple III.

4. Steve Jobs je ribojed; je samo ribe, njegov jedilnik dopolnjuje še tipična vegetarijanska hrana.

5. Nikoli ni dal niti centa v dobrodelne namene. Ko je postal izvršni direktor Appla je zaustavil vse programe v podjetju, ki so bili bolj človekoljubne narave. »Počakali bomo, da postanemo dobičkonosni,« je dejal Steve. Danes, ko je njegovo podjetje vredno milijarde dolarjev, je stanje v podjetju glede dobrodelnosti še vedno isto.

6. Svojemu partnerju Stevu Wozniaku je v mladosti lagal. Ko sta sklenila prvi skupni posel s podjetjem Atari, sta se dogovorila, da si bosta prislužen denar razdelila. Steve je Wozniaku rekel, da sta prejela 700 dolarjev in ne 5 tisoč, kot v resnici. Razliko je obdržal.

7. Steve Jobs je zen budist. Razmišljal je o odhodu v samostan, da bi postal duhovnik.

8. Nikoli ni zaključil fakultete. Vpisal se je na univerzo Reed, študiral le en semester. Na to univerzo sta se vpisala tudi Bill Gates in Mark Zuckerberg, ki pa sta uspešno zaključila študij.

9. Nikoli ni skrival, da je v mladosti jemal LSD. Mnogi se bolj kot ne v smehu sprašujejo, ali je morda zaradi droge dobil idejo za slogan podjetja Think Different.

10. Stoji za priljubljeno igrico Breakout.

Oglejte si še anamacijo tajvanskega podjetja Next Media Animation, ki vas bo v dveh minutah popeljala skozi kariero Steva Jobsa.

Ne spreglejte