SiolNET. Digisvet Novice
3,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brez opozorila: poglejte, kakšen kaos je povzročil veter #video

3,72

termometer

Po družbenih omrežjih in spletnih forumih je ta teden kot vihar zaokrožil videoposnetek dogajanja v parku v enem od mest v ZDA, kjer je veter nenadoma začel pihati tako silovito, da je kot plastični vrečki odpihnil celo prenosni stranišči. 

Zgornji kaotični prizor je v mestu Commerce City v ameriški zvezni državi Kolorado posnel serviser klimatskih naprav Gabriel Flores in ves videoposnetek objavil na svojem profilu na Facebooku (klikni za ogled).

V manj kot treh dneh si je videoposnetek ogledalo skoraj 700 tisoč ljudi, delilo pa ga je 14 tisoč uporabnikov Facebooka. Na najbolj obiskanem spletnem forumu Reddit je bila zgornja ponavljajoča se sličica najbolj priljubljena objava preteklega dne. 

Prenosno stranišče je zaradi močnega vetra poletelo več deset metrov visoko in pri tem po obiskovalcih parka, ki so se zaradi vetra prekopicevali na tleh, pršilo svojo vsebino. Prenosno stranišče je zaradi močnega vetra poletelo več deset metrov visoko in pri tem po obiskovalcih parka, ki so se zaradi vetra prekopicevali na tleh, pršilo svojo vsebino. Foto: Facebook

Eden od uporabnikov na Redditu je pojav vetra, ki je bil tako močan, da obiskovalci parka niso več mogli normalno hoditi, visoko v zrak pa je dvignil celo prenosno stranišče oziroma tako imenovanega "dixija", ki sicer tehta blizu sto kilogramov, razložil takole:

"Vroč sončen dan in velika ravna površina, ki absorbira sončne žarke. Zrak blizu tal se segreva veliko hitreje kot zrak malce višje. Ko zapiha majhna sapica hladnejšega vetra, ta toplejši zrak potisne navzgor in ga zavrtinči, zaradi česar nastane manjši vrtinec. Ta toplejši zrak, ki je blizu tal, nato še naprej vleče navzgor, dokler se razlika v temperaturi med toplejšim in hladnejšim zrakom zgoraj ne izenači. V tem primeru gre za izreden pojav, sicer pa so takšni vrtinci praviloma precej manjši."

Uporabnik Reddita si je za te razlage prislužil precej pohval drugih uporabnikov, ki so želeli vedeti, kaj se na posnetku sploh dogaja. Večina ga namreč ni komentirala tako konstruktivno: na račun letečih sanitarij so namreč padale predvsem "straniščne" šale. 

Preberite še, kako sploh nastane veter:

Novice Vsi ga poznajo, koliko pa jih ve, kako in zakaj nastane?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin