Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 9. 2014,
18.51

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bojan Amon

Petek, 26. 9. 2014, 18.51

4 leta, 10 mesecev

Blackberry Passport – rešitev ali zadnji Blackberryjev izdihljaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Blackberry je pred dnevi končno uradno predstavil svoj novi mobilni prvenec, Blackberry Passport. Odziv industrije in ključnih tehnoloških medijev je milo rečeno mlačen. Je to konec mobilne ikone?

Čudni novinec Blackberry Passport je nedvomno čuden, saj že na prvi pogled precej odstopa od dizajna najbolj prodajanih mobilnih telefonov. Na neki način ogromna naprava s kvadratnim zaslonom in trivrstično tipkovnico QWERTY je namenjena poslovnim uporabnikom, ki jih ne zanima drugo kot učinkovitost in dolgotrajnost baterije. Na teh dveh področjih Blackberry Passport nedvomno ne razočara, a druge lastnosti za seboj puščajo velik vprašaj. Inovativna tipkovnica, ki je hkrati tudi drsna miška, velik zaslon, podpora za Amazonovo tržnico z aplikacijami in – po trditvah tistih, ki so ga preizkusili – baterija, ki zdrži polna dva dneva, so gotovo velik plus. A tehnična javnost je složna: Blackberry Passport prinaša premalo in še to prepozno.

Prepozno Pri dnevniku Wall Street Journal (WSJ) so bili še najnežnejši, saj so v svojem testu napravo deloma pohvalili – opevajo njegovo kakovostno izgradnjo in potencialno učinkovitost za poslovne uporabnike, a pri kritiki ne puščajo dvoma. Pri WSJ so prepričani, da je Blackberry s Passportom precej prepozen, da mu še vedno manjkajo ključne aplikacije in da je nova naprava tako daleč od trenutnih trendov, da bo tudi najbolj zveste navdušence nad Blackberryjem težko prepričala k vrnitvi k tej kanadski blagovni znamki.

Konec za Blackberry Na spletni strani Engadget napravo opisujejo v precej podobnem slogu. Novinarje pri tem tehnološkem blogu so navdušili kakovost, zelo dobra tipkovnica in uporabljeni materiali. A tudi pri Engadgetu ne morejo mimo neobičajne oblike in odsotnosti nekaterih ključnih aplikacij, ki bi lahko Passport pospremile v področje vsakdanje rabe. Na spletni strani The Verge pa so pravzaprav objavili osmrtnico za Blackberry. Zmotilo jih je tako rekoč vse: nenavadne dimenzije, zmeden vmesnik, odsotnost sposobnosti za nekatere ključne zadeve, ki jih človek pri pametnem telefonu želi (gledanje videa na kvadratnem zaslonu ni užitek). Menijo, da je Passport čudovit poklon vsemu, kar je podjetje v zadnjih 15 letih ustvarilo, a da to ne bo dovolj za vrnitev v stare čase.

Preveč čuden, da bi ga jemali resno Ustvarjalci spletne strani Mashable pa se strinjajo, da je očitno, da je bilo v izdelek vloženo ogromno dela. Kakovost naprave je nesporna, a dodajajo, da je nemogoče spregledati dejstvo, da je oblika tako običajna, da bo težko prepričala celo najzvestejše Blackberryjeve uporabnike. Za vse druge, pišejo, pa je preveč čuden, da bi ga lahko jemali resno.

Ne spreglejte