Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 1. 2015,
10.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Samsung

Četrtek, 15. 1. 2015, 10.31

7 let, 2 meseca

Ali Samsung prevzema Blackberry ?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Korejski Samsung naj bi se pripravljal na prevzem propadajočega kanadskega podjetja Blackberry, poroča Reuters. Vrednost posla, katerega bistvo so patenti, je ocenjena na dobrih šest milijard evrov.

Nekdaj mobilni velikan Blackberry, ki se zadnja tri leta bori za preživetje, se je spet znašel v vrtincu govoric o prevzemu. Tokrat naj bi bil snubec Samsung, največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, ki po navedbah Forbesa obvladuje dobro četrtino globalnega trga. Kot poroča CNBC, je novica najprej sprožila 30-odstotni skok vrednosti Blackberryjeve delnice, zanikanje novice pa je njeno vrednost spet pognalo navzdol. Ta je bila ob koncu včerajšnjega trgovanja vredna manj kot deset evrov.

Prevzemi v mobilni industriji niso nič novega, skoraj po pravilu pa je cilj enoten: kupec se ponavadi želi polastiti čim večjega števila patentov. Blackberry jih ima registriranih več kot 44 tisoč, pokrivajo pa vse od varnostnih rešitev do videokonferenčne programske opreme. Blackberryju, pionirju na področju mobilne elektronske pošte, inovacije niso tuje, zato bi bila s poslovnega stališča poteza smiselna. Tudi ponujena vsota, o kateri poroča Reuters, to dokazuje; Samsung naj bi ponudil med 11,35 in 13,14 evra na delnico, kar je od 38 do 60 odstotkov več od njene trenutne vrednosti.

Blackberry je govorice hitro zanikal z izjavo: "Pri Blackberryju se zavedamo določenih poročil v zvezi z morebitnim Samsungovim prevzemom našega podjetja. Zanikamo, da bi bili vpleteni v kakršnekoli pogovore ali dejavnosti s tem ciljem." Prihodki kanadskega podjetja sicer kljub predstavljenim novim modelom (Passport in Classic) še vedno padajo, zato je dolgoročno, če ne celo srednjeročno preživetje podjetja zelo vprašljivo.

Naj spomnimo, da sta sicer podjetji pred časom najavili temeljito partnerstvo, v sklopu katerega naj bi Blackberry zagotavljal varnostne rešitve za Samsungove modele prihodnosti.

Ne spreglejte