Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
20. 9. 2017,
9.33

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

spletno plačevanje spletni brskalniki kriptovaluta bitcoin Indija

Sreda, 20. 9. 2017, 9.33

6 let, 5 mesecev

Bitcoin v brskalnike, Indija pa razmišlja o svoji kriptovaluti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Bitcoin | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Indiji razmišljajo o tem, da bi lakšmi postal zakonito plačilno sredstvo, medtem pa bitcoin postaja vedno bolj dostopno plačilno sredstvo, tudi za spletna plačevanja.

Indijske oblasti že skoraj eno leto izvajajo močno "vojno proti gotovini", s katero želijo uničiti veliki prodor "črne gotovine". Indijsko gospodarstvo posluje skoraj izključno gotovinsko.

Korak v tej smeri so njihova razmišljanja o lastni kriptovaluti, ki bi jo izdajala indijska nacionalna banka. Imenovali bi jo lakšmi, po hindujski boginji bogastva, sreče in napredka.

Odpovedali so se prepovedi

Napoved o morebitni indijski kriptovaluti prihaja le nekaj dni po tem, ko je prvi mož indijske centralne banke Sudarshan Sen izrazil nenaklonjenost ustanove, ki jo vodi, bitcoinu. Podobno nezadovoljstvo s hitro rastjo priljubljenosti kriptovalut se sliši tudi iz Kitajske.

Toda Indija kljub tej nenaklonjenosti in prvotnim nameram o prepovedi digitalnih valut vendarle pripravlja zakonske okvire za digitalne valute. Čeprav oblasti niso naklonjene spodbujanju obstoječih digitalnih valut, obenem ugotavljajo, da "ni možnosti za takojšnje omejitve". Ideja o lastni, državno nadzorovani kriptovaluti se jim tako zdi vse bolj primerna rešitev.

Indijsko gospodarstvo posluje skoraj izključno gotovinsko, kar odpira vrata tudi množičnemu pranju denarja. Indijske oblasti to skušajo zajeziti, tudi z morebitno uvedbo lastne kriptovalute. | Foto: Getty Images Indijsko gospodarstvo posluje skoraj izključno gotovinsko, kar odpira vrata tudi množičnemu pranju denarja. Indijske oblasti to skušajo zajeziti, tudi z morebitno uvedbo lastne kriptovalute. Foto: Getty Images

Analitiki opozarjajo, da ob značilno počasni indijski birokraciji lahko traja najmanj pet ali celo deset let, preden bi Indija lahko zares dobila svojo kriptovaluto.

Kartica, nakazilo, bitcoin?

Medtem bitcoin postaja vedno bolj uveljavljen v vsakdanjem poslovanju. Razvijalci velikih tehnoloških podjetij so razvili programski vmesnik (API) za spletne brskalnike, ki bo olajšal spletno plačevanje izdelkov in storitev s to kriptovaluto.

Postopoma ga bodo uvedli v vse večje spletne brskalnike za računalnike in mobilne naprave: Googlov Chrome, Microsoftov Edge, Applov Webkit, Mozillin Firefox, Samsungov Internet Browser in Facebookov brskalnik znotraj same aplikacije.

Za uporabnike to preprosto pomeni, da bodo bitcoin lahko izbrali s seznama razpoložljivih načinov plačevanja. Sliši se sicer kot preprosta sprememba, a internetni strategi vendarle opozarjajo, da njena uveljavitev le ni tako preprosta in da rezultatov ne bo mogoče videti takoj.

Ne spreglejte