Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
19. 10. 2018,
14.27

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

MasterCard plačevanje nakup

Petek, 19. 10. 2018, 14.27

5 let, 6 mesecev

Bi si upali opraviti nakup prek robota? #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
MasterCard, robot | Z robotom Pepperjem bo izkušnja nakupa še bolj prilagojena posamezniku. | Foto MasterCard

Z robotom Pepperjem bo izkušnja nakupa še bolj prilagojena posamezniku.

Foto: MasterCard

Negotovinska plačila bomo kmalu opravljali s povsem neobičajnimi napravami, kot so fitnes pasovi, obleke in nakit, pa tudi med vožnjo, z glasovnimi ukazi. Vse skupaj bo še bolj futuristično, ko boste lahko nakupe opravljali kar prek robota.

V zadnjih letih se je po svetu začel širiti nov trend plačevanja, ki stremi k varni, a hkrati bolj udobni porabi. Smernice se širijo tudi v Slovenijo, kjer smo se že spoznali s prvimi mobilnimi denarnicami in s plačevanjem prek drugih različnih tehnologij, ki jih nosimo pri sebi.

Plačevanje prek mobilne denarnice in pametne ure Slovenci že poznamo. | Foto: Thinkstock Plačevanje prek mobilne denarnice in pametne ure Slovenci že poznamo. Foto: Thinkstock

Prvi temelji za brezgotovinsko družbo

A ne bo ostalo pri tem. Začela se je namreč graditi brezgotovinska družba, v kateri bo mogoče plačevati s fitnes pasovi, nakitom, oblekami ali uro, med vožnjo s pomočjo glasovnega poslovanja ali tudi s pomočjo robota.

MasterCard je na primer predstavil digitalno platfromo MasterPass za digitalna plačila, prek katere se bo mogoče povezati z robotom, ki vam bo pomagal pri nakupu in poskrbel za plačilo. Prek MasterPassa bo prepoznal uporabnika, ga naslavljal z osebnim imenom in mu, upoštevajoč pretekle nakupe, znal še bolje svetovati.

Tako je videti nakup s pomočjo robota Pepper:

Poleg kartic še mobilne denarnice, nakit in avtomobil

A še preden se bo Pepper naselil v trgovine, restavracije, hotele in letališča po svetu, bodo slovenski potrošniki lahko preizkusili  druga digitalna plačila.

Najprej novo, nadgrajeno debetno kartico, saj Slovenci (približno 78 odstotkov) svoj denar najpogosteje zapravljajo z debetnimi karticami. Pozneje, v nadgradnji brezgotovinske družbe, pa bodo sledile še nosljive naprave z dodatkom varnih plačilnih funkcionalnosti, ki jih omogoča MDES-tokenizacija, ter povezani avtomobili, ki lahko na podlagi lokacije poiščejo najbližjega ponudnika, pri katerem lahko vozniki med vožnjo plačajo s katerokoli virtualno denarnico in si preprosto zagotovijo želeno storitev (hrana, gorivo, olje, servis).

Kmalu bo možno tudi plačevanje z glasovnimi ukazi, za bližnja postajališča ob cesti, servise, nakupe goriva, olja, ... | Foto: Thinkstock Kmalu bo možno tudi plačevanje z glasovnimi ukazi, za bližnja postajališča ob cesti, servise, nakupe goriva, olja, ... Foto: Thinkstock

"Razvoj se nadaljuje v smeri plačevanja prek različnih mobilnih naprav in nosljivih tehnologij, ki bodo še dodatno zaščitile in povezale imetnike kartic na globalni ravni," je ob tem razložil Luka Gabrovšek, poslovni direktor družbe Mastercard Slovenija.

Preverite tudi:

Windows 10
Novice Novo v Windowsih: ali telefona kmalu ne bo več treba niti vzeti v roke?
Honor 8X
Novice S tem telefonom želijo Kitajci tudi v Sloveniji uresničiti drzen načrt
Ne spreglejte