SiolNET. Digisvet Novice
1,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Brezvoljnost kot svarilo

Apatičnost je zelo verjetno zgodnje znamenje demence

1,23

termometer

demenca Spominčica Štefanija Lukič Zlobec
Odsotnost zanimanja za običajna vsakdanja dejanja je lahko že zgodnje znamenje demence, kažejo rezultati ameriške študije. Foto: Ana Kovač

Vedno več je znanstvenih dokazov, da je odsotnost zanimanja pri starejših eden od prvih pokazateljev kognitivnega propada, ki se kaže z demenco.

Raziskovalci kalifornijske univerze v San Franciscu so v svoji novi raziskavi, o kateri so poročali v znanstveni reviji Neurology, devet let spremljali 2.018 sedemdesetletnikov, ki jim v začetku obdobja spremljanja ni bila diagnosticirana demenca.

Diabetes Digisvet Prva črta obrambe pred diabetesom upočasnjuje tudi demenco

Stopnja apatičnosti se zlahka ugotovi z nekaj vprašanji

Ob začetku so jih glede na stopnjo splošne nezainteresiranosti, ki so jo ugotovili s preprostim vprašalnikom, razvrstili v tri skupine: nizko, zmerno in visoko.

možgani, Alzheimerjeva bolezen Digisvet Odkrili povezavo med pomanjkanjem kakovostnega spanca in Alzheimerjevo boleznijo

Na koncu študije se je izkazalo, da je v najvišji skupini verjetnost razvoja demence 80 odstotkov večja kot v najnižji skupini. Morebitno prisotnost demence so ugotavljali z vpogledom v njihove zdravstvene kartone, predpisana zdravila in rezultate na kognitivnih testih.

demenca Spominčica Štefanija Lukič Zlobec Digisvet Genska terapija, ki bi lahko pozabljivosti utrla pot v pozabo

Več apatičnosti pomeni večjo verjetnost za slabše rezultate na kognitivnih testih

Skoraj 19 odstotkov vseh sodelujočih je v teh devetih letih razvilo demenco, a je delež med prej določenimi tremi skupinami precej različen. Pri tistih, ki so sprva kazali manj ali nič apatičnosti, je za demenco zbolel vsak sedmi sodelujoči, v skupini z največ apatičnosti pa kar vsak četrti.

dlesni Digisvet Redno umivanje zob morda varuje pred Alzheimerjevo boleznijo

 

Tem ugotovitvam so dodali prilagoditve zaradi drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na razvoj demence, kot so starost, stopnja izobrazbe in kardiovaskularni dejavniki tveganja, ter tako prišli do že prej omenjenega sklepa o vplivu apatičnosti na razvoj demence. Ravno tako so povezali višjo stopnjo apatičnosti s slabšimi rezultati na kognitivnih testih.

SMRČANJE Digisvet Znanstveniki povezali spalno apnejo z Alzheimerjevo boleznijo

Apatičnost je že posledica in ne zgolj potencialen vzrok

Avtorji raziskave menijo, da apatičnost, torej odsotnost zanimanja tudi za običajne vsakdanje dejavnosti, ni samo psihološka lastnost, temveč posledica nekaterih vrst živčnih in možganskih propadov.

telefon ljudje Novice Pokličimo starejše, številnim so ostali le še telefonski pogovori

Že prej so študije pokazale, da je depresija prav tako zgodnje klinično znamenje kognitivnega propada, a je ločevanje apatičnosti od depresije odprlo nove možnosti za odkrivanje nevrodegeneracij v najzgodnejših obdobjih.

Tomaž Gržinič demenca Novice "Ker vem, da sem bolan, se je življenje spremenilo na boljše" #intervju

Pomoč v iskanju pravih kandidatov za klinične študije

Nevrobiologija apatičnosti je še vedno v marsičem neraziskano območje, a njena povezanost z demenco poleg omenjenih novih možnosti za odkrivanje demence pred pojavom njenih najočitnejših znakov daje zdravnikom tudi pomembne napotke za izbiranje najprimernejših kandidatov za klinične preizkuse, povezane z demenco, so med drugim prepričani avtorji raziskave.

Kava Trendi S pitjem kave nad Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin