Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
17. 10. 2017,
18.55

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

zasebnost nasvet aplikacije pametni telefon

Torek, 17. 10. 2017, 18.55

4 leta, 11 mesecev

Vas skrbita varnost in zasebnost? Potem na telefon namestite te aplikacije.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Ob skrb vzbujajočem razkritju, da je protokol WPA2 za zaščito prometa v brezžičnih internetnih omrežjih luknjast in da lahko, če bi bila njegova ranljivost zlorabljena, povzroči pobeg občutljivih uporabnikovih informacij, smo pripravili seznam najboljših aplikacij za mobilne naprave, katerih edina naloga je varovanje uporabnikove zasebnosti. Vse to počnejo zelo dobro, večina pa je brezplačnih. 

Spletno klepetanje: Signal (Android/iPhone)

Signal je najbrž najvarnejša in tudi najbolj priljubljena aplikacija za mobilne pogovore s prijatelji, ki na prvo mesto postavlja zasebnost.

Signal od uporabnika zaradi čim večje varnosti ne zahteva registracije uporabniškega računa, deluje kar prek telefonske številke. |  Foto: Matic Tomšič | Foto: Signal od uporabnika zaradi čim večje varnosti ne zahteva registracije uporabniškega računa, deluje kar prek telefonske številke. | Foto: Matic Tomšič

Signal šifrira ves promet od pošiljatelja do prejemnika in obratno. Šifre, s katero bi lahko videli vsebino pogovorov, nima niti razvijalec aplikacije Signal, podjetje Open Whisper Systems. 

Ena najboljših lastnosti aplikacije Signal je ob veliki zasebnosti komunikacij njen preprost in do uporabnika prijazen uporabniški vmesnik, ki se ga navadimo izredno hitro. 

O zanesljivosti aplikacije Signal na področju zaščite občutljivih informacij veliko pove dejstvo, da jo uporabnikom priporoča ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je leta 2013 ves svet opozoril na pomembnost zasebnosti podatkov na spletu.  |  Foto: Open Whisper Systems | Foto: O zanesljivosti aplikacije Signal na področju zaščite občutljivih informacij veliko pove dejstvo, da jo uporabnikom priporoča ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je leta 2013 ves svet opozoril na pomembnost zasebnosti podatkov na spletu.  | Foto: Open Whisper Systems

Zavarovanje omrežja: ExpressVPN (Android / iPhone)

ExpressVPN je ponudnik navideznega zasebnega omrežja ali VPN, kar je kratica za Virtual Private Network. 

ExpressVPN je na voljo za vse namizne sisteme (Windows, macOS, Linux) in mobilne platforme (Android, iOS, celo BlackBerry).  | Foto: ExpressVPN je na voljo za vse namizne sisteme (Windows, macOS, Linux) in mobilne platforme (Android, iOS, celo BlackBerry).

VPN deluje tako, da se naša naprava najprej poveže z oddaljenim računalnikom (tako imenovanim proxyjem ali namestniškim strežnikom), katerega lastnik je ponudnik storitve VPN. Prek proxyja nato obiskujemo druga spletna mesta, on pa za nas skriva našo pravo identiteto in lokacijo ter tudi zavaruje brezžično spletno povezavo. 

ExpressVPN velja za enega najboljših ponudnikov storitve VPN, a njegove storitve niso brezplačne. Za uporabo ExpressVPN je treba plačati mesečno naročnino, ki znaša najmanj šest evrov. 

Vse, kar morate vedeti o VPN-jih, ter seznam najboljših plačljivih in brezplačnih 

E-pošta: ProtonMail (Android/iPhone)

ProtonMail je eden največjih spletnih ponudnikov šifriranja e-poštnih sporočil na svetu, uporabo te storitve pa omogoča tudi v aplikacijah za Android in iOS.

ProtonMail je uporabnikom pametnih telefonov kot samostojna aplikacija na voljo od lanske pomladi. | Foto: protonmail.com ProtonMail je uporabnikom pametnih telefonov kot samostojna aplikacija na voljo od lanske pomladi. Foto: protonmail.com

Uporabnikom ProtonMail omogoča izmenjavo varnih e-poštnih sporočil, ki jih lahko prebereta le pošiljatelj in prejemnik. Do njihove vsebine ne morajo dostopati niti razvijalci aplikacije, skupina znanstvenikov in računalničarjev, ki deluje v švicarskem raziskovalnem središču CERN.

Spletna gesla: LastPass (Android/iPhone)

Uporabnikom, ki si težko zapomnijo različna gesla za vse spletne račune, bo LastPass v veliko pomoč, saj je zelo dober upravitelj gesel.

Ko z LastPassom sinhroniziramo vsa svoja spletna gesla, nas začne v uporabniške račune prijavljati samodejno, mi pa si moramo zapomniti samo še eno geslo, tisto za LastPass.

Na sodobnih pametnih telefonih lahko geslo za LastPass zamenja tudi kar prstni odtis, uporabnikom pa aplikacija ponuja tudi možnost ustvarjanja novih, varnejših gesel. | Foto: lastpass.com Na sodobnih pametnih telefonih lahko geslo za LastPass zamenja tudi kar prstni odtis, uporabnikom pa aplikacija ponuja tudi možnost ustvarjanja novih, varnejših gesel. Foto: lastpass.com

Pomembno je vedeti: LastPass je imel v preteklosti nekaj težav z varnostno luknjo, ki je za kratek čas ogrozila podatke njegovih uporabnikov, a so jo razvijalci hitro odpravili, zdaj pa zagotavljajo, da je uporaba programa povsem varna. Če vas takšna zagotovila ne prepričajo, lahko namestite katerega od alternativnih upraviteljev gesel, kot so KeePass, Dashlane, 1Password.

Brskanje po spletu: Orbot ali Onion Browser (Android/iPhone)

Orbot je mobilni spletni brskalnik za dostop do internetnega omrežja Tor, ki spletni promet nekajkrat preusmeri prek različnih svetovnih strežnikov in uporabniku šele nato postreže z želeno spletno stranjo. Zaradi tega je njegova komunikacija z internetom popolnoma anonimna in zasebna, je pa res, da se spletne strani nalagajo počasneje kot v pogosteje uporabljanih brskalnikih.

Orbot v akciji. Kliknite na sliko za vse, kar morate vedeti o omrežju Tor.  | Foto: Matic Tomšič Orbot v akciji. Kliknite na sliko za vse, kar morate vedeti o omrežju Tor. Foto: Matic Tomšič

Vse, kar morate vedeti o omrežju Tor

Onion Browser je praktično ista zadeva, le da je namenjena uporabnikom pametnih telefonov iPhone, medtem ko je Orbot na voljo za operacijski sistem Android. 

Bonus: Ghostery (Android/iPhone)

Ghostery je spletni brskalnik za mobilne naprave, ki uporabniku ob obisku različnih spletnih strani ponudi več nadzora nad tem, katere osebne podatke želi z njimi deliti, in jim prepreči, da bi mu sledile, potem ko je spletno stran že zapustil.

Aplikacija je primerna za uporabnike, ki ob brskanju po spletu želijo doseči določeno raven zasebnosti, obenem pa jim ne ustreza počasnost zgoraj omenjenih Orbota ali Onion Browserja. 

Predstavitev delovanja orodja Ghostery:


Preberite tudi:

Deset velikih napak, ki jih delate s svojim pametnim telefonom

Ne spreglejte