SiolNET. Digisvet Nasveti
1,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Facebooku trem srečnim uporabnikom podarjajo nov avtomobil! #prevara

1,88

termometer

Med uporabniki Facebooka, tudi slovenskimi, kroži nova lažna nagradna igra. Njen organizator obljublja, da bo trem posameznikom, ki bodo delili objavo in všečkali njegov profil, podaril čisto nov športni terenec znamke Range Rover. 

"Prvič v zgodovini Facebooka smo se odločili, da trem naključnim srečnežem, ki jih bomo izžrebali 20. avgusta 2016, podarimo avtomobil range rover."

Uporabniki, ki želijo sodelovati v žrebanju za športnega terenca, morajo zgornjo objavo deliti na svojem profilu, všečkati profil Range Rover 2016 in v komentar pod objavo napisati, ali želijo bel ali rdeč avtomobil.

Dobili ga seveda ne bodo, saj je nagradna igra lažna in ustvarjena po kalupu, ki je izvrgel že marsikatero podobno prevaro. 

Kako na Facebooku prepoznamo lažno nagradno igro:

- Uporabniški profil, ki prireja nagradno igro, je bil ustvarjen pred kratkim (v konkretnem primeru pred manj kot 24 urami) in ima zelo malo objav, pogosto si prisvaja ime katere od znanih blagovnih znamk.

- Jezikovna pravilnost je velikokrat pomanjkljiva.

- Ni podatkov o organizatorju nagradne igre, pogoji sodelovanja pa so opredeljeni zelo ohlapno.

- Nagradno igro delijo vaši prijatelji na Facebooku, ki so že pred tem sodelovali v podobnih (lažnih) nagradnih igrah. 

Kako so nam podarjali superšportnika Audi R8

Prevara z iPhonom prvič, drugič

Mercator: Nagradne igre ne organiziramo mi

Zakaj se na Facebooku pojavljajo lažne nagradne igre?

Razlog je preprost – zaradi zbiranja všečkov in umetnega ustvarjanja skupnosti uporabnikov. Angleški izraz za to je like farming. Facebook ga v pravilih in pogojih uporabe izrecno prepoveduje.

A prevarantov to ne ustavi. Ko število uporabnikov, ki so všečkali objavo ali se pridružili skupnosti lažne nagradne igre, doseže kritično maso, njen organizator pogosto spremeni ime in namembnost profila.

Postane lahko medij za širjenje skrajnih ideologij, neokusnih vsebin ali razpečevanje zlonamernih programov. Tem je nato izpostavljenih več deset ali celo več sto tisoč uporabnikov, ki so prej zgolj sanjali o nagradi, v tem konkretnem primeru o novem avtomobilu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 105
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin