SiolNET. Digisvet Nasveti
6,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izola visi: prizori, zaradi katerih je mnogim zavrela kri

6,76

termometer

Izola
Poševne fotografije, kot je tale panorama Izole, so v bolj obljudenih slovenskih fotografskih skupinah na Facebooku zelo pogosto jabolko spora. Zaradi fotogeničnosti se na tovrstnih fotografijah sicer res zelo pogosto pojavlja prav mesto Izola. Foto: Wikimedia Commons (CC 2.0) / Bryan Pocius

V nekaterih največjih slovenskih fotografskih skupinah na Facebooku, kot sta Lepote Slovenije in Enchanted by Slovenia, skoraj ne mine dan, da se člani ne bi pritoževali in prerekali zaradi fotografij slovenske krajine, ki jih objavljajo drugi uporabniki in na katerih je motiv, na primer panorama Izole ali pa cerkev v Prekmurju, postrani. Kako se pri fotografiranju s pametnim telefonom, s katerim nastane velika večina posnetkov, ki na Facebooku nemalokrat povzročijo vročo kri, najlažje izognemo tako imenovanemu visenju, ki sicer velja za enega od največjih grehov v fotografiji?

Postrani Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Rešitev, ki lahko amaterskemu fotografu zelo pomaga pri določanju, ali je motiv postrani ali pa obzorje "visi", je preprosta - v nastavitvah fotoaparata pametnega telefona je treba zgolj omogočiti prikaz mrežnih črt.

Mrežne črte ali mreža kamere oziroma, če imate na pametnem telefonu angleški uporabniški vmesnik, grid ali gridlines, zaslon s štirimi črtami razdelijo v devet kvadrantov.

Ta primer je seveda pretiran, a dobro pokaže, kako si lahko pri fotografiranju pokrajine pomagamo z mrežnimi črtami. Ta primer je seveda pretiran, a dobro pokaže, kako si lahko pri fotografiranju pokrajine pomagamo z mrežnimi črtami. Foto: Matic Tomšič

Z orientiranjem po vzdolžnih črtah, kadar fotografiramo pokrajino, in pokončnih, kadar fotografiramo stavbe, lahko bolj zanesljivo preprečimo, da bi bila gladina morja ali jezera postrani oziroma da bi cerkveni zvonik spominjal na poševni stolp v Pisi. 

HDR Digisvet Na telefonih ga imamo vsi: kaj je HDR in ali res dela fotografske čudeže?

Da je vklop mrežnih črt dobra ideja za izboljšanje kakovosti amaterskih fotografij, se strinja tudi eden od moderatorjev skupine Lepote Slovenije, ki je s skoraj 100 tisoč člani ena od največjih slovenskih skupnosti na Facebooku.

Skrbi ga le, da številni člani skupine Lepote Slovenije za mrežne črte sploh ne vedo, ker je spreminjanje nastavitev fotoaparata na pametnem telefonu za marsikoga morda prevelik zalogaj. 

Mrežne črte na veliki večini pametnih telefonov vklopimo takole:

Ena od glavnih prednosti mrežnih črt na zaslonu pametnega telefona je sicer tudi, da lažje upoštevamo tako imenovano pravilo tretjin.

Po mnenju mnogih fotografov in tudi proizvajalcev fotoaparatov gre za eno od osnovnih zakonitosti fotografije, ki pravi, da človeške oči najbolj pritegne fotografija, ki je navidezno razdeljena v tretjine, osrednji motiv pa je malce odmaknjen od središča. 

Honor View 20 Digisvet Novost, ki jo bo imelo vse več pametnih telefonov: kaj prinaša ToF?

Preverite še nekaj drugih najpogostejših napak, ki jih delamo pri fotografiranju s pametnim telefonom:

Preberite tudi:

Google, Android, pametni telefon Digisvet Kupce večine novih telefonov v Evropi čaka pomembna odločitev Šipa Facebook Digisvet Grožnje zaradi razbite šipe, ki je močno razburila številne Slovence Televizija, televizor, TV, gledanje televizije Digisvet Kmalu bo izginila ena od največjih težav TV-zaslonov Facebook Digisvet Facebook je potiho umaknil besedo "brezplačno": kaj se dogaja? Peter Lindbergh Trendi Umrl je kultni fotograf, ki je "izumil" supermodele Steve Jobs Digisvet Laž o zadnjih besedah Steva Jobsa, ki jo širijo tudi Slovenci

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin