Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
5. 8. 2016,
4.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Natisni članek

nasveti Siol z vami na dopustu poletje električna energija

Petek, 5. 8. 2016, 4.15

6 let, 6 mesecev

Koliko našo položnico za elektriko poleti zviša hlajenje z ventilatorjem?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Zmerna uporaba sobnega ventilatorja v najbolj vročem obdobju leta nas ne bo bistveno udarila po žepu. Ob predpostavki, da ga vsak dan, ko si zaželimo ohladitve, uporabljamo štiri ure, nas bo to v času šolskih poletnih počitnic stalo manj kot ena kava. 

Katere pripomočke smo uporabili pri oceni porabe ventilatorja:

- Merilnik porabe električne energije Voltcraft SBC-500. Odlikuje ga velika občutljivost, saj porabo začne zaznavati že v merilnem območju od 0,05 W (W = vat, enota za moč) dalje. Če se boste merjenja lotili sami, bo povsem zadovoljiv tudi vsak merilnik za deset evrov z občutljivostjo od 5 W, ki ga lahko kupimo v bolje založenem supermarketu ali trgovini z elektroniko. 

 | Foto:

- Generični sobni ventilator na stojalu. Cene takšnih ventilatorjev se v naših trgovinah v povprečju začnejo pri 25 evrih. Naš poskusni zajček ima največjo moč 60 W, tri stopnje pihanja in možnost obračanja za 90 stopinj. 

 | Foto:

Vsak drugi poletni dan se hladimo tri ure. Koliko več elektrike plačamo julija in avgusta?

Predpostavili smo, da ventilator uporabljamo le julija in avgusta, v mesecih, ki sta praviloma najbolj vroča. Predpostavili smo tudi, da je ventilator v uporabi 20 dni na mesec – odšteli smo počitnikovanje, enodnevne izlete, dneve, ko je vreme slabo in potrebe po ventilatorju ni. Koliko časa vsak dan naš testni ventilator piha? Recimo, da štiri ure, ko je najbolj vroče (to je ponavadi med 13. in 17. uro). 

Pomembno: Izračun mesečne porabe električne ventilatorja temelji na predpostavkah in bo informativen, ne pa končna vrednost, na katero lahko lahko računa vsak uporabnik. Prispevek je vodič, s katerim si lahko bralec pomaga pri računanju porabe svojega ventilatorja z upoštevanjem sebi lastnih spremenljivk, kot so tip in moč ventilatorja, pogostost uporabe, cena elektrike. 

Želite izvedeti tudi, koliko prihranimo, če osebni računalnik ugasnemo vsak večer? Kliknite na fotografijo! | Foto: Želite izvedeti tudi, koliko prihranimo, če osebni računalnik ugasnemo vsak večer? Kliknite na fotografijo!

Kako smo merili in računali

Sobni ventilator smo priključili v merilnik porabe, tega pa v vtičnico na električnem podaljšku, saj kabel ventilatorja ni bil dovolj dolg, da bi segel do najbližje proste stenske vtičnice. To, da smo uporabili podaljšek, je pomemben podatek. Starejši lahko namreč sami porabljajo električno energijo, čeprav vanje ni priključena nobena naprava, s tem pa lahko vplivajo na končni rezultat meritve. Naš električni podaljšek je praktično nov, merilnik porabe je pokazal ničlo. 

Ker ima testni sobni ventilator tri stopnje jakosti pihanja, ljudem pa prijajo različne – nekateri imajo radi blago sapico, drugi, da jim obraz biča orkanski veter, tretji nekaj vmes –, smo izmerili porabo vseh treh in za končni izračun uporabili povprečno vrednost.

Merilnik je pri najnižji stopnji pihanja javil porabo 23,5 W 

 | Foto:

… pri srednji stopnji pihanja porabo 27,8 W

 | Foto:

… in pri tretji, najvišji stopnji delovanja porabo 38,1 W.  

 | Foto:

Prvi krog meritev smo opravili z izključenim vrtenjem ventilatorja. V drugem krogu smo ga vklopili, pa odstopanj od prvotnih vrednosti praktično ni bilo. Upoštevajoč vse tri stopnje pihanja je povprečna poraba ventilatorja torej 29,8 W

Predhodno smo določili, da ventilator uporabljamo štiri ure dnevno. To pomeni, da naša poraba električne energije zaradi ventilatorja vsak dan znaša približno dodatne 0,12 kilovatne ure (kWh). Kilovatna ura je enota za porabo električne energije, ki jo ob drugih stroških (trošarina, omrežnina in drugi prispevki) plačamo z mesečno položnico za elektriko. 

Porabo električne energije v kilovatnih urah izračunamo tako, da izmerjeno porabo v kilovatih (kW) pomnožimo s časom delovanja naprave v urah. V našem primeru je izmerjenih 29,8 vata torej 0,0298 kilovata, ki jih pomnožimo s številom ur delovanja ventilatorja (4). Končni rezultat, 0,119 kWh, smo zaokrožili na računanju bolj prijaznih 0,12 kWh.

Ventilator vsak mesec uporabljamo 20 dni. Končna poraba ventilatorja 31. v mesecu torej znaša 2,4 kWh.

Kako se to prevaja v znesek na položnici za elektriko?  

Tarifa kWh, cena ene kilovatne ure, pri našem dobavitelju električne energije znaša približno 0,08 evra z vključenim DDV.

Upoštevali smo višjo tarifo, ki se obračuna med delovnim tednom od 6. do 22. ure. Ventilatorja namreč ne uporabljamo ponoči.  | Foto: Upoštevali smo višjo tarifo, ki se obračuna med delovnim tednom od 6. do 22. ure. Ventilatorja namreč ne uporabljamo ponoči. 

To pomeni, da nas poraba električne energije sobnega ventilatorja vsak mesec stane približno 20 evrskih centov. Če upoštevamo še prispevke na položnici za elektriko, ki so odvisni od števila porabljenih kilovatnih ur – omrežnino ter prispevka za obnovljive vire (OVE + SPTE) in energetsko učinkovitost (URE) –, nam uporaba ventilatorja mesečni račun zviša za malce več kot 30 centov. V dveh najbolj vročih poletnih mesecih z zmerno uporabo ventilatorja torej zapravimo manj kot en evro.

Prihodnji teden ne zamudite prispevka, v katerem bomo razkrili, koliko nas poleti stane ohlajanje prostorov s klimatsko napravo. Preberite pa tudi naš prispevek o tem, koliko bi prihranili, če bi polnilec za pametni telefon iz vtičnice izklopili po vsakem polnjenju.

 

Ne spreglejte