Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
12. 7. 2016,
19.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

11

Natisni članek

računalnik nasveti

Torek, 12. 7. 2016, 19.37

6 let, 7 mesecev

Kako zmogljiv računalnik lahko kupimo za 500 evrov?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

11

Pred kratkim mi je znanec dejal: "Čuj, ti si dober z računalniki. Jaz bi imel novega, ampak se ne spoznam preveč. Mi ga lahko po delih sestaviš ti? Proračun je 500 evrov, 20 evrov gor ali dol. Rad bi pa brskal po internetu, gledal filme, tu in tam poganjal igre, občasno z njim tudi kaj naredil." Želja je torej vsestranski stroj za delo in zabavo. Katere komponente izbrati, da bomo za razpoložljivi proračun dobili največ?

Kaj vse moramo kupiti?

O tem, kaj vse potrebujemo za sestavo delujočega osebnega računalnika, in razlogih, zakaj se odločiti za ročno izbiro komponent namesto nakupa že sestavljenega modela, smo se poglobili v tem članku. Vseeno bomo malce osvežili znanje. Kupiti moramo:

- Mikroprocesor (ali preprosto procesor), možgane osebnega računalnika.

- Matično oziroma osnovno ploščo, komponento, na katero priklopimo vse druge komponente. Katero bomo kupili, bo določil naš izbor procesorja.

- Pomnilnik RAM za začasno shranjevanje in hiter dostop do informacij o delu, ki ga trenutno opravljamo z računalnikom.

Mikroprocesor (ali CPU) določi, kakšno matično ploščo bomo kupili. Njeno ležišče za procesor se mora ujemati s številom in vzorcem nožic na spodnji strani procesorja, ki ga izberemo. | Foto: Mikroprocesor (ali CPU) določi, kakšno matično ploščo bomo kupili. Njeno ležišče za procesor se mora ujemati s številom in vzorcem nožic na spodnji strani procesorja, ki ga izberemo.

- Disk za dolgotrajnejše shranjevanje podatkov in namestitev operacijskega sistema ter programov, iger.

- Napajalnik za oskrbo računalnika z elektriko.

- Ohišje, kovinsko škatlo, kamor pospravimo vse naštete komponente.

- Grafično kartico. Za uporabnika, ki bo brskal po spletu, gledal filmčke, pisal v Wordu ter tu in tam pognal kakšno nezahtevno igro, nakup ni nujen. Za vse ostale, ki bi radi poganjali tudi novejše, zahtevnejše igre, pa je grafična kartica obvezna.

Predpostavili smo, da kupec novega računalnika že ima tipkovnico, miško in računalniški zaslon. Prav tako se nismo odločili za nakup optičnega pogona (CD/DVD), večina sodobnih uporabnikov osebnih računalnikov ga danes namreč ne potrebuje več. Če ga želite kljub temu dodati svojemu novemu sistemu, vas bo stal okrog 20 evrov. 

Naš izbor računalnika za 500 evrov

Procesor: AMD A10-7870K (113 evrov)

 | Foto:

Ko osebni računalnik kupujemo z omejenim proračunom, je proizvajalec procesorjev AMD favorit, saj v primerjavi s konkurenčnim Intelom za polovično ceno ponuja le malce slabšo zmogljivost. Procesor A10-7870K ima štiri jedra, deluje pa s frekvenco 3,9 gigaherca. Vgrajen ima tudi grafični čip Radeon R7, ki lahko brez težav poganja praktično vse malce starejše videoigre, pa tudi marsikatero manj zahtevno novejšo. Za takšno ceno bolj vsestranskega procesorja praktično ne moremo kupiti.

Matična plošča: Gigabyte GA-F2A88XM-D3HP (72 evrov)

 | Foto:

Ta matična plošča ne izstopa v ničemer, ponuja pa dobro platformo za poznejše dodajanje razširitev (do dve grafični kartici, do 64 gigabajtov pomnilnika). Opremljena je z ležiščem za procesorje na podnožju FM2+, kar je ravno prav za zgornjega A10-7870K. Uporabniku ponuja tudi zelo hiter izhod za prenos podatkov USB 3.1. 

Pomnilnik RAM: Kingston HyperX Fury 8 GB 1600 MHz DDR3 (38 evrov)

 | Foto:

Zanesljiv in hiter pomnilnik, ki uporabniku ponuja nizke odzivne čase, opremljen pa je tudi s petletno tovarniško garancijo. 

Grafična kartica: /

Za nakup namenske grafične kartice se nismo odločili, ker procesor AMD A10-7870K že vključuje soliden grafični čip, ki lahko opravi s številnimi videoigrami, težav pa mu ne povzroča tudi predvajanje videa v visoki ločljivosti. Prihranek smo raje vložili v ...

Disk: Crucial SSD BX200 480 GB (130 evrov)

 | Foto:

Disk SSD je komponenta, brez katere si sestavljanja sodobnega, hitrega računalnika ne predstavljamo več. Od klasičnega trdega diska (HDD) je hitrejši za dvomestni večkratnik, obenem je tudi bolj zanesljiv in manj nagnjen k okvaram. Cene so diskom SSD v zadnjih letih padle dovolj, da si lahko privoščimo nakup modelov z več prostora.

480-gigabajtni Crucial BX200 bo dovolj za potrebe večine uporabnikov. Če se znajdejo v prostorski stiski, lahko pozneje kupijo dodaten disk ali pa začnejo uporabljati enega od oblakov, ki ponujajo brezplačno hrambo podatkov na spletu.

Ohišje: Chieftec CQ-01B-U2-OP (35 evrov)

 | Foto:

Preprosto ohišje velikosti ATX, v katerega bomo brez težav privili našo izbrano matično ploščo istih dimenzij (ATX). Uporabniku na sprednji strani ponuja dva izhoda USB in izhod za slušalke, v notranjosti pa več mest za namestitev ventilatorjev za prezračevanje komponent. 

Napajalnik: Corsair ATX 500W (70 evrov)

 | Foto:

Odločili smo se za malce dražji napajalnik. Corsairji slovijo po zanesljivosti, v naši delovni postaji ga uporabljamo tudi mi. Lahko bi sicer izbrali tudi model z manj moči, a želimo imeti še nekaj manevrskega prostora, če se kdaj v prihodnosti odločimo za nakup namenske, energetsko požrešne grafične kartice. 

Skupaj: 493 evrov

Kje lahko prihranimo, če se proračun nenadoma zmanjša, želimo pa ohraniti zmogljivost računalnika

Obdržali bomo procesor in pomnilnik, nekaj sprememb pa bomo naredili pri drugih komponentah.

Matično ploščo Gigabyte lahko zamenjamo s cenejšo in manjšo (MSI A68HM-P33, na primer) in prihranili bomo 20 evrov. 

Ohranimo lahko hiter disk, a bomo prepolovili njegovo kapaciteto. Kupili bomo model Crucial BX200 240 GB, ki stane samo 70 evrov, in prihranili 60 evrov. Če je 240 gigabajtov premalo, je alternativa, da se odpovemo hitrosti, ki jo nudi disk SSD, in kupimo večji trdi disk. Priznani proizvajalec Western Digital ponuja model Blue s kapaciteto 1 terabajt za samo okrog 60 evrov.

Trdi diski za manj denarja ponujajo več prostora od diskov SSD, a so tudi neprimerno počasnejši, glasnejši, porabijo več elektrike in so bolj nagnjeni k okvaram. | Foto: Trdi diski za manj denarja ponujajo več prostora od diskov SSD, a so tudi neprimerno počasnejši, glasnejši, porabijo več elektrike in so bolj nagnjeni k okvaram.

Ohišje lahko pustimo isto, lahko pa bi privarčevali še pri napajalniku. Za 35 evrov lahko kupimo 600-vatni napajalnik LC Power. Mi smo napajalnik znamke LC Power, ki se je v nekaterih uporabniških krogih malce neupravičeno drži slab sloves, brez ene težave uporabljali več kot štiri leta. 

Prihranek: od 105 do 115 evrov

 

Ne spreglejte