Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
12. 1. 2017,
18.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

nasvet pametni telefon Android Messenger Facebook

Četrtek, 12. 1. 2017, 18.15

6 let, 7 mesecev

Kaj lahko storite, če vaš telefon nenadoma prehitro porablja baterijo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
Pametni telefon baterija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Številni uporabniki pametnih telefonov z Androidom v zadnjih dveh dneh na spletu tarnajo, ker naprava baterijo porabi veliko hitreje kot prej. Krivca sta aplikaciji Facebook in Facebook Messenger. Majhna posodobitev zanju je namreč povzročila povečano porabo sistemskih virov, zaradi katerih telefon deluje počasneje in baterijo porablja občutno hitreje.

Posodobitev za aplikaciji Facebook in Facebook Messenger se je zgodila v ozadju, kar pomeni, da je uporabnikom ni bilo treba namestiti ročno. A obe aplikaciji sta začeli bolj intenzivno porabljati baterijo, ker sta s polno paro po posodobitvi delovali tudi, ko ju uporabnik ni potreboval.

David Marcus iz Facebookove ekipe, ki razvija aplikacijo za pogovore Messenger, je uporabnikom včeraj na Twitterju svetoval, naj popolnoma ustavijo in še enkrat poženejo Messenger. To bi moralo odpraviti težavo s preveliko porabo baterije, pravi.

 Aplikacijo na pametnem telefonu z Androidom prisilno ustavimo tako, da odpremo nastavitve, poiščemo razdelek Aplikacije ali Upravitelj aplikacij, na seznamu najdemo problematično (v našem primeru je to Messenger) in pritisnemo gumb Prisilna zaustavitev:

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Nato lahko enako storimo še z aplikacijo Facebook.

Messenger porabil več baterije od operacijskega sistema

Podroben pregled porabnikov baterije je pokazal, da je najbolj težavna res aplikacija Messenger. V našem primeru je bil njen delež porabe baterije od vseh programov, ki tečejo na pametnem telefonu, skoraj polovičen. Baterijo je obremenila dvakrat bolj kot operacijski sistem Android in vsi njegovi programi:

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Stalno delovanje Facebookovih aplikacij v ozadju procesor pametnega telefona sili v nenehno delovanje pri visokih obratih, kar pomeni, da se naprava bolj segreva. Če ima uporabnik novejši pametni telefon, je zaradi tega prizadet dvojno: ne le, da se baterija izprazni hitreje, tudi hitro polnjenje ni res hitro, če je telefon pregret.

Alternativna rešitev je izbris vseh Facebookovih aplikacij

Aplikaciji Facebook in Facebook Messenger že dolgo spadata med energetsko najbolj požrešne. Tudi če ju redno prisilno zaustavljamo, s čimer preprečimo, da bi delovali v ozadju, bosta znova vse funkcije vklopili vsakič, ko preverimo nove objave ali morebitna nova sporočila.

Alternativa klasični aplikaciji Facebook je Facebook Lite, ki mu manjkajo določene funkcije in lep uporabniški vmesnik, a porabi precej manj mobilnih podatkov in je bolj varčen, kar zadeva baterijo. Če se želite znebiti Messengerja in imajo druge aplikacije tudi vaši prijatelji, pa poskusite Viber, WhatsApp, Skype.

Ne spreglejte