Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
9. 2. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,84

2

Natisni članek

nasvet

Nedelja, 9. 2. 2020, 4.00

4 leta, 2 meseca

Razbijamo mit o enem največjih strahov uporabnikov Instagrama

"Strah me je, da ve, da sem shranil njeno sliko. Je to mogoče?"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,84

2

Dekleta, selfie, fotografija | Številne uporabnice in številni uporabniki Instagrama prek zgodb delijo predvsem sprotne utrinke iz svojega zasebnega življenja, kot so aktivnosti, s katerimi se trenutno ukvarjajo, kraji, ki so jih obiskali, ali pa preprosto spontane fotografije oziroma tako imenovani selfiji. | Foto Getty Images

Številne uporabnice in številni uporabniki Instagrama prek zgodb delijo predvsem sprotne utrinke iz svojega zasebnega življenja, kot so aktivnosti, s katerimi se trenutno ukvarjajo, kraji, ki so jih obiskali, ali pa preprosto spontane fotografije oziroma tako imenovani selfiji.

Foto: Getty Images

Mlajšega bralca skrbi, da je druga uporabnica priljubljenega družbenega omrežja Instagram po tem, ko je bralec naredil posnetek zaslona njene zgodbe, objave, ki po 24 urah izgine, prejela obvestilo, ki je izdalo njegovo zanimanje zanjo. Skrb je posledica nasprotujočih si informacij, ki krožijo med nekaterimi uporabniki Instagrama, in pa dejstev, da je Instagram takšna obvestila nekaj časa res pošiljal in da jih v določenih primerih pokaže še zdaj. Kaj je res in kaj ni?

Zgodbe, ki jih je Instagram večinoma povzel po drugem družbenem omrežju, in sicer Snapchatu, so se izkazale za gromozansko uspešnico. Ob lanskem štetju jih je namreč redno objavljajo okrog pol milijarde ljudi. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Zgodbe, ki jih je Instagram večinoma povzel po drugem družbenem omrežju, in sicer Snapchatu, so se izkazale za gromozansko uspešnico. Ob lanskem štetju jih je namreč redno objavljajo okrog pol milijarde ljudi. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ali Instagram uporabniku pošlje obvestilo, če naredimo posnetek zaslona njegove zgodbe?

Kratek odgovor je ne. Uporabniki družbenega omrežja Instagram lahko trenutno po mili volji in brez skrbi, da bi jih kdo zasačil, zajemajo posnetke zaslona tako zgodb, torej začasnih objav, ki so dostopne samo 24 ur, potem pa izginejo, kot klasičnih oziroma polnopravnih objav, torej fotografij in videoposnetkov, ki jih imajo uporabniki na svojih profilih.

Instagram spada v elitni klub "milijarderjev", družbenih omrežij, ki se lahko pohvalijo z vsaj milijardo uporabnikov.  | Foto: Reuters Instagram spada v elitni klub "milijarderjev", družbenih omrežij, ki se lahko pohvalijo z vsaj milijardo uporabnikov. Foto: Reuters

Razlogov, zakaj bi nekdo želel ustvariti posnetek zgodbe drugega uporabnika, je več.

Pogost in morda najbolj "kontroverzen", kar pomeni, da si v teh primerih uporabniki najmanj želijo, da jih ujamejo pri dejanju, je že ta iz naslova, ko s posnetkom zaslona shranijo osebno fotografijo v zgodbi drugega uporabnika ali uporabnice, ki je po 24 urah od objave sicer ne bi mogli več videti. 

Običajni razlogi za ustvarjanje posnetkov zaslona zgodb na Instagramu so tudi shranjevanje zanimivih vsebin ali smešnih slik, ki jih morda želimo pokazati prijateljem, ki sicer ne sledijo profilom, ki so jih objavili, pomembnih informacij in občasno tudi dokaznega gradiva. 

Ana
Novice Resnični nameni Ane iz Izole, ki Slovencem ponuja seks

Zakaj še vedno obstajajo nejasnosti glede pošiljanja obvestil ob posnetkih zaslona zgodb na Instagramu?

Poglavitni razlog je najverjetneje kombinacija dejstev:

- da Instagram v svojem središču za pomoč uporabnikom nikjer izrecno ne navaja podatka, da ob narejenem posnetku zaslona zgodbe uporabniku, ki jo je objavil, ne pošlje obvestila,

- da Instagram nikoli ni zagotovil, da takšne funkcionalnosti v preteklosti ni uvede in da je ne bo v prihodnje,

- da je Instagram med februarjem in junijem 2018 v omejenem obsegu res preizkušal pošiljanje tovrstnih obvestil, a po burnem odzivu uporabnikov to opustil. 

Google One, plačilo
Novice Nova dilema za marsikoga: plačaj ali pa imej vsako leto večjo težavo

Instagram v točno določenem primeru uporabnika res obvesti o posnetku zaslona. Kdaj?

Obvestilo o zajetem posnetku zaslona izginjajoče fotografije, ki smo jo poslali drugim, je zelo subtilno, marsikateri uporabnik ga verjetno sploh ne opazi. | Foto: Matic Tomšič Obvestilo o zajetem posnetku zaslona izginjajoče fotografije, ki smo jo poslali drugim, je zelo subtilno, marsikateri uporabnik ga verjetno sploh ne opazi. Foto: Matic Tomšič

To se zgodi samo takrat, ko uporabnik naredi posnetek zaslona izginjajoče (ogledaš si jo lahko enkrat ali dvakrat) fotografije oziroma videoposnetka, ki jo je od drugega uporabnika prejel v neposrednem sporočilu. 

Pa tudi v tem primeru Instagram ne pošlje pravega obvestila, temveč uporabnika, ki je poslal fotografijo ali videoposnetek, o zajemu posnetka zaslona opozorili zgolj z majhno ikono fotografskega sprožilca (obkrožena zgoraj). 

Oglejte si še videonasvet o desetih napakah, ki jih najpogosteje delamo pri fotografiranju s pametnim telefonom:

Preberite tudi:

Prevara Facebook
Novice Žrtve še kar iščejo po vsej Sloveniji, ne verjemite jim
Yandex
Novice Strašljivo natančna ruska tehnologija, Američani precej zaostajajo
Windows 10
Novice Na številnih računalnikih se skriva mogočno orodje: kako ga najti?
Izola
Novice Izola visi: prizori, zaradi katerih je mnogim zavrela kri
Ne spreglejte