Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
6. 4. 2016,
17.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

aplikacije

Sreda, 6. 4. 2016, 17.28

6 let, 7 mesecev

Deset uporabnih in zanimivih novih aplikacij za Android in telefone iPhone

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
Aplikacije | Foto Reuters

Foto: Reuters

Preverili smo ponudbo brezplačnih aplikacij za pametne telefone z Androidom in iOS-om, ki so izšle v tem letu, in izbrali nekaj najbolj zanimivih, praktičnih in zabavnih.

ProtonMail (Android, iOS)

ProtonMail je eden največjih ponudnikov šifriranja e-poštnih sporočil na svetu, uporabo te storitve pa zdaj omogoča tudi v aplikacijah za Android in iOS. Uporabnikom omogoča izmenjavo varnih e-poštnih sporočil, ki jih lahko prebereta le pošiljatelj in prejemnik. Do njihove vsebine ne morajo dostopati niti razvijalci aplikacije, skupina znanstvenikov in računalničarjev, ki deluje v švicarskem raziskovalnem središču CERN.

Proton Mail | Foto:

Join (Android)

Z aplikacijo Join lahko uporabnik brezžično sinhronizira pametni telefon (ali tablico) in osebni računalnik ter vsako napravo uporablja za oddaljen dostop do druge. Z osebnega računalnika lahko, na primer, pošilja SMS-e, s pametnega telefona pa lahko odpira zanimive spletne strani na osebnem računalniku ali pa zanimivo besedilo shrani v odložišče in ga iz njega nato kopira na računalniku. Ena boljših funkcij je tudi oddaljeno nameščanje aplikacij iz datotek APK na pametni telefon.

Predstavitveni videoposnetek aplikacije Join:

Join omogoča tudi preprosto deljenje aplikacij med obema napravama, ima pa tudi intuitiven in preprost uporabniški vmesnik, ki bo marsikomu všeč bolj od tistih pri konkurenčnih aplikacijah, kot je Pushbullet.

H&M (Android, iOS)

Aplikacija H&M sicer ni nova, a je za slovenskega uporabnika ali uporabnico namestitev zdaj postala smiselna, saj je skandinavski veletrgovec z oblačili pred dnevi odprl spletno trgovino za slovenski trg.

HM aplikacija | Foto:

V aplikaciji je mogoče brskati med tisoči artiklov in jih shranjevati v košarico za poznejši nakup, prejemati obvestila o novi ponudbi tako na spletu kot v najbližji trgovini H&M (lokacija je določena prek GPS) in slediti morebitnim naročilom oblačil.

Prehranski navigator (Android)

To je slovenska aplikacija, ki uporabnika spodbuja k zdravemu in zmernemu prehranjevanju ter obči spremembi življenjskega sloga.

 Prehranski navigator vsebuje obširno bazo podatkov o živilih in njihovih hranilnih vrednostih (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, vlaknine, mikrohranila), uporabniku pa omogoča vodenje dnevnika zaužite prehrane in mu ves čas svetuje pri izbiri živil oziroma komentira njihovo ustreznost.

 | Foto:

Aplikacija je nastala v okviru projekta Malica ni kava in cigaret, ki ga za spodbujanje razvoja zdravih navad predvsem na delovnem mestu vodi združenje organizacij Soške elektrarne Nova Gorica, Sindikat severnoprimorske regije Neodvisnost-KNSS, Cobit in zavoda Con SENSE. Kmalu izide tudi različica za iPhone.

Remente (Android, iOS)

Remente uporabniku pomaga pri ohranjanju duhovnega zdravja. Sprašuje ga o počutju, stresu, odnosih z drugimi osebami, morebitnih denarnih zagatah, zdravju, in nato predlaga rešitve  težav oziroma mu postreže z vajami, ki pomagajo pri sprostitvi in preizkušajo umske sposobnosti. Končni cilj dobronamerne aplikacije je uporabnikova sreča.

Telekitty (iOS)

Če ste ljubitelj mačk in uporabnik iPhona, je Telekitty pravšnji za vas. Zabavna aplikacija lastniku mačke namreč poskusi pomagati razumeti, o čem v določenem trenutku razmišlja njegova ljubljenka.

Uporabnik mora mačko fotografirati, aplikacija pa analizira njene obrazne poteze, oči, položaj glave in sprednjih in zadnjih nog ter morebitno aktivnost repa.

Telekitty | Foto:

Upoštevajoč znanstveno dognane definicije omenjenih faktorjev Telekitty uporabniku nato pove, ali je mačka zadovoljna, jezna, pod stresom, pripravljena na napad. Aplikacija je bolj kot resnemu ugotavljanju mačkine dobre ali slabe volje sicer namenjena predvsem kratkočasenju.

Klara (Android)

Brezplačna Klara v zadnjem mesecu postaja ena najbolj priljubljenih vremenskih aplikacij za Android. Uporabniku ponuja spremljanje vremenske napovedi (temperature, zračni tlak, padavine, vlažnost zraka, veter, oblačnost) za praktično katerikoli kraj na Zemlji, predstavi pa jih s simpatičnim uporabniškim vmesnikom in še bolj simpatičnimi grafi.

Klara | Foto:

Alternativa za iPhone: Weather Underground

Hermit (Android)

Hermit je orodje, ki na napravah z Androidom polnopravne aplikacije (Facebook, YouTube, na primer) zamenja z bližnjicami do njihovih okleščenih različic s spleta. Čeprav uporabniška izkušnja pri nekaterih zaradi tega ni popolna, pa se odkupijo s tem, da baterije in pomnilnika naprave niti približno ne obremenijo toliko kot polnopravne različice aplikacij.

 | Foto:

Obenem po prenehanju uporabe ne delujejo v ozadju (in s tem znova ne porabljajo baterije) in od uporabnika ne zahtevajo dovoljenj za dostop do fotoaparata, imenika, galerije, navigacije in do številnih drugih prvin, ki jih večina aplikacij zahteva, a ne potrebuje zares.

Universal Copy (Android)

Še eno orodje za Android - Universal Copy uporabnikom omogoča, da v odložišče kopirajo katero koli besedilo iz aplikacij. To je uporabno takrat, kadar dolgotrajno pritiskanje na besedilo ne pokaže možnosti za kopiranje, uporabnik pa se mora zato zateči k manj praktičnim posnetkom zaslona.

Za napredne uporabnike: F.lux (Android)

F.lux je priljubljen program za osebne računalnike, ki ob sončnem zahodu spremeni ton barve na zaslonu in s tem varuje uporabnikove oči ter mu pomaga zaspati. Modro-bela svetloba, ki jo oddajajo računalniški zasloni, namreč zavira izločanje hormona melatonina, ki nam sporoči, da smo utrujeni. F.lux modro-beli odtenek spremeni v bolj naravnega oranžno-rdečega (spodaj).

Flux | Foto:

Za zdaj je program na voljo tudi kot aplikacija samo za odklenjene (ali rootane) pametne telefone in tablice z Androidom, razvijalci obljubljajo, da bo v nekaj mesecih dostopen vsem.  Njegova funkcionalnost sicer ostaja enaka. Uporabnik lahko v nastavitvah aplikacije sam določi vrste in toplino osvetlitve čez dan, zvečer in ponoči ali pa upravljanje s tem prepustu F.luxu.

Tole je različica programa F.lux za osebni računalnik, ki uporabniku ponuja isto funkcionalnost kot aplikacija za pametni telefon. | Foto: Tole je različica programa F.lux za osebni računalnik, ki uporabniku ponuja isto funkcionalnost kot aplikacija za pametni telefon.

Alternativa aplikaciji F.lux je starejši Twilight, ki zna prav tako spremeniti barvni ton osvetlitve zaslona, deluje pa tudi na neodklenjenih pametnih telefonih z Androidom.

Kaj pa f.lux in iPhone? Aplikacija je že nekaj let na voljo tudi za Applove telefone, a le tiste, ki so tovarniško odklenjeni (oziroma jailbrakani). V nasprotnem primeru namreč ne more spreminjati nastavitev osvetlitve zaslona. Je pa Apple v zadnji posodobitvi operacijskega sistema iOS sam dodal možnost spreminjanja barvnega tona zaslona, ki se imenuje Night Shift.  

Ne spreglejte