Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
21. 9. 2016,
20.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

pametni telefon pametni telefoni nasveti spanec spanje

Sreda, 21. 9. 2016, 20.57

6 let, 6 mesecev

#nasvet

Česa ne smete početi, če pametni telefon uporabljate pred spanjem

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Dekle, postelja, spanje, pametni telefon | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Razčistili smo že, kaj lahko storimo, če se pred spanjem nikakor ne moremo izogniti uporabi elektronskih naprav, a želimo tudi kakovosten spanec. Ena stvar, ki pa je ni priporočljivo početi, je posteljno strmenje v zaslon pametnega telefona samo z enim očesom. Povzroči lahko namreč slepoto.

Britanski zdravniki so pred časom obravnavali primer dveh žensk, 22- in 40-letnice, ki sta se pritoževali nad občasno izgubo vida, posamezne epizode so trajale tudi do 15 minut. Kaj je narobe, zdravniki niso znali ugotoviti po več specialističnih pregledih, tudi srca, in magnetni resonanci. 

Nenavadna primera je nazadnje prevzela očesna klinika Moorfield's v Londonu. "Kaj počnete, preden se to začne dogajati?" so pacientki vprašali tamkajšnji strokovnjaki. Izkazalo se je, da sta pred spanjem pametni telefon obe uporabljali tako, da sta v zaslon strmeli z enim očesom, drugo oko pa je zakrivala blazina. 

Eno oko lovi drugo, zato se zdi, da smo nanj oslepeli

Kot je zapisal eden od avtorjev znanstvene raziskave (povezava) na to temo, dr. Gordon Plant iz klinike Moorfield's, uporaba pametnega telefona v temi s samo enim odprtim očesom ni priporočljiva. Zakaj, preberite pod fotografijo. 

Po prenehanju uporabe in vzpostavitvi običajnih pogojev za obe očesi namreč traja nekaj časa, da se prvo oko privadi na enako raven svetlobe, kot je je že od prej vajeno drugo. To pa lahko človek izkusi kot začasno neprijetno nezmožnost gledanja s tem očesom,. | Foto: Thinkstock Po prenehanju uporabe in vzpostavitvi običajnih pogojev za obe očesi namreč traja nekaj časa, da se prvo oko privadi na enako raven svetlobe, kot je je že od prej vajeno drugo. To pa lahko človek izkusi kot začasno neprijetno nezmožnost gledanja s tem očesom,. Foto: Thinkstock

Začasna slepota, ki jo povzroči takšno početje, dolgoročno sicer nima resnejših posledic. Strmenje v hladno svetlobo zaslona pametnega telefona ali računalnika pred spanjem seveda lahko povzroči morebitne druge težave z vidom in kakovostjo spanca. 

Še enkrat: Kaj lahko storimo, da zmanjšamo vpliv nočnega gledanja v zaslone na ostrino našega vida?

Na osebnem računalniku, pametnem telefonu ali tablici lahko uporabljamo aplikacijo oziroma že vdelano funkcijo, ki spremeni toplino barv na zaslonu in s tem zaščiti naše oči, pa tudi poskrbi za boljšo kakovost spanca.

Hladna belo-modra svetloba, ki jo sicer oddajajo zasloni, namreč zavira izločanje hormona melatonina, ki pri človeku uravnava številne biološke funkcije, med drugim skrbi tudi za dosledno držanje spalnega cikla. Če melatonina ni ali ga je premalo, ne postanemo zaspani. 

Rešitve, ki vam bodo pri tem pomagale, so:

- Osebni računalnik: program f.lux;

- pametni telefon (Android): aplikacija Twilight, nekateri pa imajo možnost spreminjanja topline barv na zaslonu tudi v nastavitvah (na primer Huawei Honor 8);

- pametni telefon (iPhone): če ste operacijski sistem iOS že posodobili na različico 9.3 (izšla je konec marca), lahko spreminjanje topline barv vklopite v nastavitvah (Settings/Display & Brightness/Blue Light Reduction, foto spodaj):

iPhone zaslon | Foto:  

Ne spreglejte