Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
2. 1. 2018,
19.59

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

videoigra 2018 top 10 digizgodbe

Torek, 2. 1. 2018, 19.59

6 let, 3 mesece

Velik jubilej enega od najbolj "kul" znanstvenikov vseh časov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

V letu 2018 bomo praznovali okrogle obletnice izidov nekaterih najpomembnejših videoiger, ki so bile tako prelomne in pomembne za nadaljnji razvoj industrije, da so se zasidrale tudi v sodobno popkulturo in postale del repertoarja vsakega, ki se rad pohvali s svojo razgledanostjo. To je deset naslovov, ki jih je vredno poznati. 

20. obletnica izida: Half-Life

Novembra 1998 je Half-Life po mnenju številnih kritikov računalniške igre razdelil v dve kategoriji: tiste, ki so izšle pred igro Half-Life, in tiste, ki so izšle pozneje.

Igra, v kateri smo prevzeli nadzor nad enim od najslavnejših znanstvenikov zadnjih desetletij, doktorjem fizike Gordonom Freemanom, in se spopadli s prišleki iz drugih dimenzij, ki so jih na Zemljo nehote povabili Freemanovi sodelavci, je namreč postavila nove standarde na področju oblikovanja stopenj, tempiranja akcije in interakcije z okolico. 

Čeprav v Half-Lifu, nadaljevanju Half-Life 2 in njegovih dodatkih ni izustil niti besedice, je znanstvenik Gordon Freeman eden od najbolj prepoznavnih likov iz videoiger v zadnjih dvajsetih letih.  | Foto: Čeprav v Half-Lifu, nadaljevanju Half-Life 2 in njegovih dodatkih ni izustil niti besedice, je znanstvenik Gordon Freeman eden od najbolj prepoznavnih likov iz videoiger v zadnjih dvajsetih letih.

Po Half-Lifu so se zgledovali številni drugi razvijalci in elemente igre vključevali v svoje projekte ter jih skozi leta tudi izboljšali. A Half-Life je še danes zelo dobra igralna izkušnja, ki ji, razen morda, kar zadeva videz, nikakor ne bi prisodili 20 let. 

Splošno sprejeto dejstvo tako med igralci kot kritiki je, da je Half-Life ne le ena od najpomembnejših, temveč tudi ena od najboljših, morda celo kar najboljša videoigra vseh časov. 


20. obletnica izida: The Legend of Zelda: Ocarina of Time

The Legend of Zelda: Ocarina of Time in njen glavni junak Link. To je ime, ki si ga velja zapomniti: ni namreč malo takšnih, ki menijo, da je prepoznavnemu blondincu ime kar Zelda! |  Foto: Nintendo | Foto: The Legend of Zelda: Ocarina of Time in njen glavni junak Link. To je ime, ki si ga velja zapomniti: ni namreč malo takšnih, ki menijo, da je prepoznavnemu blondincu ime kar Zelda! | Foto: Nintendo

Istega leta kot Half-Life je izšla še ena videoigra, ki ji pogosto pripisujejo naziv najboljše. Nintendova Ocarina of Time je leta 1998 pokazala, kakšna mora biti odlična igra, v kateri v tridimenzionalnem svetu svoj lik gledamo iz tretje osebe.

Ocarina of Time je bila izvrstna pustolovščina v izredno lepi domišljijski deželi, polni zanimivih oseb in bitij, zgodba je bila pravljična, da bolj ne more biti, izkušnjo pa sta dopolnjevala res natančen nadzor nad glavnim likom Linkom in odlična zvočna kulisa. 

Na spletnem portalu Metacritic, ki zbira ocene videoiger iz različnih publikacij in računa njihovo povprečje, ima The Legend of Zelda: Ocarina of Time najvišje, in sicer 99 %.


45. obletnica izida: Space Invaders

Space Invaders je ob Tetrisu, Pacmanu in Super Mariu verjetno najbolj znana videoigra v zgodovini. Gre za praočeta videoiger, v katerih je treba nekaj streljati, te na trgu prevladujejo že nekaj časa, in za naslov, ki je videoigre populariziral kot dejavnost za preživljanje prostega časa ter s tem sprožil nastanek vse industrije. 


25. obletnica izida: Doom

Doom velja za začetnika zvrsti prvoosebnih strelskih iger, ki so med igralci v zadnjih dveh desetletjih zelo priljubljene, za pionirja 3D-grafike v videoigrah in za enega od prvih naslovov, ki je igralcem omogočil, da so se v igri pomerili drug proti drugemu.

Doom je tudi eno najbolj prepoznavnih imen v industriji videoiger in tudi širše, saj je brez pravih empiričnih dokazov dolgo igral vlogo grešnega kozla vsakič, ko je kakšen mladostnik ušpičil veliko neumnost, na primer streljal po sošolcih. Starši in mediji so krivdo za takšno dogajanje Doomu pripisali zato, ker je bil znan kot nasilna igra, a dejstvo je, da v času izida Dooma podobnih iger preprosto ni bilo, imel pa je tudi ime, ki si ga je lahko zapomniti - Doom v angleščini pomeni "poguba".  |  Foto: id Software | Foto: Doom je tudi eno najbolj prepoznavnih imen v industriji videoiger in tudi širše, saj je brez pravih empiričnih dokazov dolgo igral vlogo grešnega kozla vsakič, ko je kakšen mladostnik ušpičil veliko neumnost, na primer streljal po sošolcih. Starši in mediji so krivdo za takšno dogajanje Doomu pripisali zato, ker je bil znan kot nasilna igra, a dejstvo je, da v času izida Dooma podobnih iger preprosto ni bilo, imel pa je tudi ime, ki si ga je lahko zapomniti - Doom v angleščini pomeni "poguba".  | Foto: id Software

20. obletnica izida: StarCraft

Prizor iz igre StarCraft, v kateri je igralec lahko izbral eno od treh ločin in se z njo bojeval proti drugim: tehnološko napredno raso Protossov, ljudem precej podobne Terrane in žuželčje Zerge (na sliki).  | Foto: YouTube Prizor iz igre StarCraft, v kateri je igralec lahko izbral eno od treh ločin in se z njo bojeval proti drugim: tehnološko napredno raso Protossov, ljudem precej podobne Terrane in žuželčje Zerge (na sliki). Foto: YouTube

StarCraft, hitra znanstvenofantastična strateška igra, v kateri zgradimo svojo bazo in vojsko ter nato poskusimo uničiti nasprotnika na drugi strani zemljevida, ni le definirala nove zvrsti iger, temveč postala tudi pionir tekmovalnega in pozneje profesionalnega igranja.

StarCraft je v Južni Koreji ob prelomu tisočletja postal nacionalni šport, iz tega pa so se kasneje razvili tudi mednarodni turnirji in lige, ki jih danes poznamo pod skupnim imenom e-šport. Zmagovalci teh tekmovanj domov odnašajo nagrade, ki znašajo tudi več sto tisoč evrov, tekme pa prek spleta gleda na milijone ljudi.  | Foto: Reuters StarCraft je v Južni Koreji ob prelomu tisočletja postal nacionalni šport, iz tega pa so se kasneje razvili tudi mednarodni turnirji in lige, ki jih danes poznamo pod skupnim imenom e-šport. Zmagovalci teh tekmovanj domov odnašajo nagrade, ki znašajo tudi več sto tisoč evrov, tekme pa prek spleta gleda na milijone ljudi.  Foto: Reuters

15. obletnica izida: Call of Duty

Ime Call of Duty je danes sopomenka za streljanje prek interneta, za gromozanske prihodke od prodaje in za serijo videoiger, ki divjanje vojne pokaže na najbolj bombastičen, epski način. Zgodba Call of Duty se je sicer začela konec leta 2003 z izvirno igro (ki se je prav tako imenovala Call of Duty), igralca pa je posadila v škornje več vojakov, ki so se med drugo svetovno vojno borili v Evropi. 


20. obletnica izida: Gran Turismo

Takole je bilo najboljše virtualno dirkanje z avtomobili videti leta 1998. | Foto: YouTube Takole je bilo najboljše virtualno dirkanje z avtomobili videti leta 1998. Foto: YouTube

Gran Turismo je bil pred dvajsetimi leti ob izidu na zahodnih trgih (Evropa in ZDA - na Japonskem je igra izšla decembra 1997) prvi predstavnik najbolj priljubljene in prodajane serije videoiger za Sonyjeve igralne konzole Playstation vseh časov. Srž Gran Turisma in njegovih naslednikov, teh je bilo do danes že več kot deset, je igralcu ponuditi realistično in zabavno izkušnjo vožnje številnih dobro znanih avtomobilov.

Poglejte si, kako se je v dveh desetletjih spremenil videz serije Gran Turismo:


20. obletnica izida: Metal Gear Solid

Glavni protagonist igre Metal Gear Solid, specialec Solid Snake, je eden najbolj prepoznavnih likov v videoigrah vseh časov.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Glavni protagonist igre Metal Gear Solid, specialec Solid Snake, je eden najbolj prepoznavnih likov v videoigrah vseh časov. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Še eden od velikih, ki letos praznujejo okrogel, 20. rojstni dan, je Metal Gear Solid. Ta naslov za Sonyjevo igralno konzolo Playstation je po mnenju mnogih poznavalcev začetnik zvrsti vohunskih videoiger, saj je med prvimi uvedel mehaniko prikritega plazenja po sencah in taktičnega napredovanja po stopnjah tako, da je igralec ostal zunaj vidnega polja sovražnikov, ne pa napadel na vso moč. 

Oglejte si napovednik za Metal Gear Solid, ki dobro predstavi najbolj prelomne prvine igre:


15. obletnica izida: Warcraft III: The Frozen Throne

Prizor iz igre Warcraft III: The Frozen Throne | Foto: YouTube Prizor iz igre Warcraft III: The Frozen Throne Foto: YouTube

Warcraft III: The Frozen Throne (zgoraj) sploh ni polnopravna igra, temveč dodatek za igro Warcraft 3, ki je izšla že leto prej. Za nameček The Frozen Throne sploh ni bil kakršna koli prelomnica, je pa navdihnil skupino igralcev, ki so zanj razvili dodatek DotA - Defense of the Ancients, igralni način, v katerem so igralci prevzeli nadzor nad svojimi heroji in se prek spleta trudili uničiti nasprotnikovo strukturo, imenovano "Ancient". DotA:

DotA je postala velikanska uspešnica in začetnik nove zvrsti iger, ki jim pravimo MOBA. Te igre, na primer DotA 2 in League of Legends, igra z največ igralci na svetu, danes spadajo med glavne panoge v e-športu, profesionalnem tekmovalnem igranju, 


10. obletnica izida: Grand Theft Auto IV

Četrto polnopravno nadaljevanje serije Grand Theft Auto, v kateri igralec prevzame vlogo kriminalca v velikem mestu, velja za eno od najpomembnejših videoiger zadnjega desetletja. Ne le, da je GTA IV. postavil nove standarde ustvarjanja virtualnega živahnega urbanega sveta, letvico je zelo visoko premaknil tudi na področju podajanja zgodbe.

To je bil prvi Grand Theft Auto in na sploh ena od prvih tovrstnih videoiger, v kateri biti kriminalec ni bilo le zabavno, temveč so igralčeva dejanja imela posledice, ki so bile lahko za prepoznavne in življenjske like, na katere se je igralec lahko zelo navezal, tudi usodne. 


Preberite tudi:

12 mož, brez katerih bi bil svet danes precej drugačen

Ne spreglejte