Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2008,
13.34

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 5. 2. 2008, 13.34

8 let, 2 meseca

Sestal se je častni odbor za počastitev Trubarjeve obletnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes se je sestal odbor za počastitev 500-letnice rojstva Primoža Trubarja. Odbor je pregledal program prireditev, ki se pripravljajo za omenjeno obletnico, in ugotovil, da bo teh dejavnosti veliko.

Posebej pa so se pogovarjali o dveh ključnih dimenzijah Trubarjevega prispevka k slovenski nacionalni identiteti. Prva je Trubarjeva intelektualna dediščina, ki je evropsko pomembna, kajti Trubar je bil velik evropski intelektualec, ki je veliko prispeval k teološki in filozofski misli svojega časa v Evropi. Hkrati je bil velik slovenski mislec, ki je Slovencem v svojih besedilih zapustil ogromno dediščino. In ta povezava je bila posebej izpostavljena, je dejal Türk.

Govorili pa so tudi o Trubarju kot o verskem reformatorju, ki je veliko prispeval k razvoju verske misli na Slovenskem. Vse te okoliščine so pomembne za obeleževanje Trubarjeve 500-letnice, je dodal.

Državna proslava ob dnevu reformacije Glavni dogodek ob obletnici bo državna proslava ob dnevu reformacije, do takrat pa se bo zvrstilo več prireditev. Že v četrtek bodo v Narodni in univerzitetni knjižnici odkrili Trubarjev kip, potekali bodo različni simpoziji z mednarodno udeležbo, na katerih bodo osvetlili Trubarja kot verskega reformatorja, kot avtorja tekstov in prevajalca ter njegovo evropsko dimenzijo. Častni odbor bo v kratkem obiskal Velike Lašče, da tudi v Trubarjevem rojstnem kraju pripravijo kakšno prireditev, je še povedal predsednik države.

Po besedah predsednika vlade Janeza Janše, ki je prav tako član častnega odbora, je današnja razprava pokazala, da "smo okrog pomena Trubarja v Sloveniji zelo enotni". Kot je poudaril v izjavi za medije, obletnica sovpada s predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije.

"Na nek način smo petsto let po rojstvu Primoža Trubarja doživeli tisti trenutek, ki ga je pred več kot dvesto leti Valentin Vodnik označil za čas, ko bo slovenščina zveličana, ko bo slovenski jezik priznan, enakopraven. Danes temu je tako: ne samo da je slovenski jezik, ki ga je utemeljil Trubar, enakopraven jezik znotraj Evropske unije, to je tudi jezik, v katerem Slovenija v prvi polovici leta 2008 vodi to povezavo," je poudaril premier.

Ne spreglejte