Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
15. 6. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

10

Natisni članek

Zeleni avtomoto Petrol Električni avtomobili

Sreda, 15. 6. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Hitre polnilnice kot dodatek polnjenja v mestu in doma

Od ponedeljka dražja elektrika ob slovenskih avtocestah

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

10

hitre električne polnilnice e-golf

Cena električne energije na hitrih polnilnicah ob avtocestah se bo v ponedeljek precej povišala, saj se bo strošek polnjenja brez predhodne naročnine približal strošku klasičnega avtomobila z bencinskim ali dizelskim motorjem. Naročnina sprotne stroške niža, a včeraj zvečer se je na to temo sestalo društvo slovenskih lastnikov električnih avtomobilov.

Vožnja po avtocesti do zdaj z električnim avtomobilom trikrat cenejša

Ob koncu lanskega leta so ob slovenskih avtocestah odprli 26 hitrih polnilnic za električne avtomobile, ki z močjo 50 kilovatov omogočajo polnjenje prek enosmernega toka (DC). Cenovna politika polnjenja je bila v prvem polletju začasna, pavšalna cena za eno polnjenje (ne glede na količino električne energije) je znašala 2,5 evra. To je bila torej tudi cena za približno sto prevoženih kilometrov, ki v primeru avtomobila z bencinskim ali dizelskim motorjem stane okrog osem evrov. Vožnja z električnim avtomobilom je bila torej približno od trikrat do štirikrat cenejša.

Do ponedeljka je cena polnjenja na hitri polnilnici še vedno pavšalnih 2,5 evra. | Foto: Do ponedeljka je cena polnjenja na hitri polnilnici še vedno pavšalnih 2,5 evra.

Nov cenik polnjenja ob avtocestah: za minuto polnjenja do 35 centov

Čeprav je bilo jasno, da energija za električne avtomobile ne more biti brezplačna in da so hitre polnilnice le eden izmed načinov polnjenja tovrstnih vozil, je lastnike električnih avtomobilov – lani in letos so v Sloveniji prodali 86 povsem električnih vozil – presenetil Petrolov novi cenik polnjenja na teh hitrih polnilnicah. Ta bo začel veljati v ponedeljek, 20. junija.

Medtem ko bo polnjenje z močjo do 22 kilovatov (izmenični tok) ostalo brezplačno, se bo cena za moč od 22 do 50 kilovatov znatno povišala. Minuta polnjenja bo stala od 29 do 35 centov. Če se bo voznik odločil za fiksno mesečno naročnino 14,9 evra, bo cena minute polnjenja približno za polovico nižja.

Petrolov cenik energije na električnih polnilnicah (glede na moč polnilnice):

 

Redna cena

Petrol klub brez naročnine

Petrol klub z naročnino

Predplačniška kartica SODO

Naročnina

mesec

 

 

14,9 EUR

 

Do 22 kW

minuta

0

0

0

 

Od 22-50 kW

minuta

0,35 EUR

0,29 EUR

0,16 EUR

 

Fiksna cena polnjenja

polnjenje

 

 

 

10 EUR

Vir: Petrol, cenik velja od 20. 6. 2016 (do konca 2016 je na storitve v okviru kluba popust 30 %)

Ob mesečni naročnini bo strošek ostal na meji sprejemljivega

Če iz naših izkušenj vemo, da postanek na 50-kilovatnih polnilnicah traja približno 20 minut, bi polnjenje lahko stalo tudi sedem evrov. To je tudi cena na sto prevoženih kilometrov, ki pa je še komaj nižja kot pri povprečnem avtomobilu z bencinskim ali dizelskim motorjem.

Pri sklenitvi naročnine se bo strošek polnjenja (sto kilometrov vožnje) znižal na približno 3,2 evra in pri tej že precej bolj sprejemljivi ceni tudi mesečna naročnina 15 evrov (približno 500 električnih kilometrov) voznikov najbrž ne bo odvrnila od električne mobilnosti.

Lastniki električnih avtomobilov želijo ohraniti ceno polnjenja, ki bi bila še cenejša od avtoplina.  | Foto: Lastniki električnih avtomobilov želijo ohraniti ceno polnjenja, ki bi bila še cenejša od avtoplina.

DEVS: Električna energija mora biti cenejša od avtoplina

"Hitre polnilnice ob avtocesti so najugodnejša različica vožnje z električnim avtomobilom. Naš cilj je, da bi bila električna energija cenejša kot avtoplin LPG, ki danes velja za najcenejše pogonsko gorivo. Če torej osem litrov avtoplina stane okrog 4,5 evra, bi si za 22 kilovatnih ur električne energije želeli ceno okrog štirih evrov," pravi Simon Čretnik, predsednik društva lastnikov električnih vozil DEVS. Del članov se je v Ljubljani včeraj zvečer sestal in izoblikoval skupno mnenje društva neposrednih uporabnikov električne mobilnosti v Sloveniji.

Čretnik pri obračunavanju polnjenja avtomobilov na minuto izpostavlja problematiko baterij različnih kapacitet in s tem povezane različne dolžine polnjenja, zato bodo pri DEVS vendarle predlagali koncept cenovne politike, ki bi bil kombinacija tako trajanja polnjenja kot količine prenesene električne energije.

"Seveda je tudi naš interes, da se na polnilnih postajah vzpostavi določena ekonomija. Želimo si tudi, da na hitrih polnilnicah ne bi bilo prevelike gneče in da bi jih uporabljali predvsem na daljših poteh. Za vsakodnevno uporabnost so pomembne mestne polnilnice in tudi domače vtičnice," dodaja Čretnik.

Ne spreglejte