Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
1. 6. 2016,
13.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2016, 13.37

6 let, 6 mesecev

Vsak dan potrdili tudi do deset vozil, ki na cesti ogrožajo življenja

Kriminalisti odkrivajo razsežnosti afere: koliko tehnično spornih vozil na cestah v Sloveniji? (video)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Ugotovitve kriminalistične preiskave nakazujejo, da je tehnični pregled v Ljubljani prek posrednikov neupravičeno potrdil tehnično brezhibnost tudi do deset vozil na dan. Ta so imela resne tehnične okvare, ki pomenijo neposredno ogroženost udeležencev v prometu. Posredniki so za svojo storitev dobili po 80 evrov.

Tehnični pregled opravili tudi z lažnimi podatki

"Preiskavo smo opravili na podlagi informacij iz leta 2015, da je mogoče v Ljubljani opraviti tehnični pregled, tudi če avtomobil ni tehnično brezhiben. Ugotovili smo, da zaposleni prejemajo podkupnine. Tehnično brezhibnost so potrjevali zgolj na podlagi dokumentov, ne da bi avtomobil videli, na stezo so zapeljali drugo vozilo ali pa ročno vpisovali lažne podatke," je dozdajšnji del kriminalistične preiskave predstavil Božidar Južnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto s Policijske uprave Ljubljana.

V preiskavi je sodelovalo 60 policistov, ki so opravili 16 hišnih preiskav. Trem osebam so odvzeli prostost.

"Zneski podkupnin so nizki. Posrednik je dobil okrog 80 evrov, tehnični preglednik pa še okrog 20 evrov," je razložil Božidar Južnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto s Policijske uprave Ljubljana. | Foto: "Zneski podkupnin so nizki. Posrednik je dobil okrog 80 evrov, tehnični preglednik pa še okrog 20 evrov," je razložil Božidar Južnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto s Policijske uprave Ljubljana.

Neupravičeno potrdili tudi do deset nevarnih avtomobilov na dan

Kot je povedal Južnik, sta celoten proces podkupnin opravila dva posrednika. Posrednik je bil povezovalni člen med vozniki in tehničnimi pregledniki. Preiskovalci so se za zdaj osredotočili le na en tehnični pregled iz Ljubljane.

"Zneski podkupnin so nizki. Posrednik je dobil okrog 80 evrov, tehnični preglednik pa še okrog 20 evrov. To so bila vozila z resnimi tehničnimi težavami. Niso jim, na primer, delovale zavore, imela so okvaro krmilnega mehanizma in podvozja, imela so lažno brezhibnost prikolic za prevoz nevarnih snovi, zaznane mehanske okvare, okvare zračnih blazin in podobno," je dodal Južnik

V prvi kazenski ovadbi je zajetih zgolj 20 spornih tehničnih pregledov, pojasnjenih in utemeljenih je bilo 67 kaznivih dejanj, osumljenih je 19 oseb, od tega dva posrednika in dva tehnična preglednika, preostali osumljenci pa so lastniki ali uporabniki vozil, ki so dajali podkupnino. Med osumljenimi so tudi vsi trije pridržani, eden od njih je posrednik, dva pa tehnična preglednika. Pri vseh pridržanih so podani priporni razlogi zaradi ponovitvene nevarnosti, v enem primeru pa gre za povratnika.

V preiskavi je sodelovalo 60 policistov, ki so opravili 16 hišnih preiskav. Trem osebam so odvzeli prostost. (foto: STA) | Foto: V preiskavi je sodelovalo 60 policistov, ki so opravili 16 hišnih preiskav. Trem osebam so odvzeli prostost. (foto: STA)

Je Agencija za varnost prometa opravila dovolj dober nadzor nad tehničnimi pregledi?

Nad subjekti, ki imajo licenco za opravljanje tehničnih pregledov, bedi Agencija za varnost prometa (AVP). Ta je lani opravila 71 rednih in 15 izrednih strokovnih nadzorov.

"Na prav vsako informacijo o nepravilnostih se odzovemo in izvedemo še izredni strokovni nadzor. Tako smo pri strokovnih nadzorih v lanskem letu ugotovili več nepravilnosti, ki so se nanašale ali na neizpolnjevanje predpisanih pogojev glede merilnih naprav in opreme ali na kadrovske pogoje. V takih primerih smo izvajalcem postavili rok za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. V primeru ugotovljenih hujših kršitev smo zadeve, kot narekuje zakonodaja, odstopili pristojnemu inšpektoratu oziroma policiji," pravi Igor Velov, direktor AVP.

Velov dodaja, da so na osnovi ugotovitev pri strokovnih nadzorih ministrstvu dali tudi konkretne predloge za spremembo zakonodaje. Med drugim tudi predlog, ki se je nanašal na zagotavljanje sledljivosti postopkov, in sicer uvedbo videonadzora na preizkuševalnih stezah, s čimer bi lahko preprečili takšne zlorabe, o katerih govorimo danes. Ta predlog je zdaj vključen tudi v novo spremembo zakona o motornih vozilih, ki je v postopku sprejemanja.

Lastniki avtomobilov so vedeli, da tehničnega pregleda ne bodo opravili

V preiskavi je bilo nadalje ugotovljeno, da so stranke že same vedele, da vozilo v normalnih okoliščinah ne bi naredilo tehničnega pregleda, torej da ni tehnično brezhibno, a so se kljub temu namesto za popravilo vozila raje odločile za podkupovanje preglednika. Tako so lahko registrirale vozilo in nato v prometu zavestno uporabljale tehnično pomanjkljivo vozilo.

V celotni dozdajšnji preiskavi, v kateri so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, je bilo odkritih skupno devet tehničnih preglednikov in dva posrednika, ki so osumljeni kaznivih dejanj, prav tako pa so storitve kaznivega dejanja osumljeni vsi tisti uporabniki oziroma lastniki vozil, ki so dali podkupnino oziroma darilo z namenom lažne potrditve brezhibnosti vozila.

 

Ne spreglejte