Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
5. 4. 2016,
13.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Ford Športni Avtomoto

Torek, 5. 4. 2016, 13.42

6 let, 6 mesecev

Hotela ga je Nasa, a je odklonil. Raje je razvil forda focusa RS.

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Ford focus RS - Tyrone Johnson | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Tyrone Johnson, vodja oddelka Ford Performance vso svojo inženirsko vnemo usmerja v nastajanje športnih izvedb ST in RS. Hotela ga je Nasa, a je odklonil. Raje ima avtomobile.

Kot študent samozavestno zavrnil ameriško vesoljsko agencijo NASA

Tyrone Johnson, inženirski genij in oče novega forda RS. | Foto: Ciril Komotar Tyrone Johnson, inženirski genij in oče novega forda RS. Foto: Ciril Komotar

Tyrone Johnson je tako kot večina njegovih kolegov inženirjev avtomobilski zanesenjak že od otroštva. Že od takrat ne prenese dolgočasnih avtomobilov. Ko je odraščal, mu je bila še posebej pri srcu prva generacija Porschejevega turba. Morda tudi zato, ker se je rodil v Nemčiji in prva leta svojega življenja tam tudi živel.

Študiral je na univerzi Lamar v ameriški zvezni državi Teksas, od koder ga je kot izjemno nadarjenega mladega inženirja želela rekrutirati ameriška vesoljska agencija NASA. Prijazno je odklonil in v svet avtomobilizma vstopil v zavetju velikega modrega ovala, kjer je po enaintridesetih letih še danes. Več kot dve desetletji že minevata, odkar je v Evropi, in kaže, da bo tu tudi ostal. Izzivov zanj in za njegovo ekipo 24 inženirjev je še veliko in za zdaj jim gre, milo rečeno, odlično.

Focus RS je odličen avtomobil, pa vendar ima nekaj zelo sposobnih tekmecev. Poleg Subarujeve impreze WRX STI so tu še mercedes A45 AMG, pa VW golf R in Audi RS3, ne manjka niti zelo hitrih avtomobilov z dvokolesnim pogonom …

Ford focus RS - Tyrone Johnson | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

To je res, a hkrati trdim, da so omenjeni avtomobili v primerjavi s focusom RS dolgočasni. Sicer pa, to je zelo pomembno, pri razvoju RS pred očmi nismo imeli tehničnih podatkov konkurenčnih avtomobilov. Naš avtomobil je še posebej v voznem programu namenjenemu dirkališčem, je izredno hiter, a nas časovne primerjave preprosto ne zanimajo. Doseženi časi, če gledamo širšo sliko, zares ne igrajo velike vloge. Predvsem prestiž biti najhitrejši na Nürburgringu je zadnja leta zelo popularen. Veliko bolj smo veseli in ponosni, če nam kdo pove, da je naš avtomobil zabaven. To je bila absolutno prioriteta pri nastajanju RS.

Naj vam povem resnično zgodbo. Glavni inženir pri razvoju superšportnega forda GT zasebno vozi predelano subaru imprezo WRX STI s 380 "konji". Na preizkus smo pripeljali RS in preden je sedel v avtomobil. preprosto ni verjel v naš proizvod. Ko je izstopil iz avtomobila, je rekel samo tri besede: "Kupil ga bom."

Ford je zajahal val navdušenja nad driftanjem, ki ga je v t. i. mainstream porinil Ken Block s svojimi pošastno zmogljivimi fiestami . Prizor iz fotografije je iz osmega dela slovite Gymkhane. | Foto: Ford je zajahal val navdušenja nad driftanjem, ki ga je v t. i. mainstream porinil Ken Block s svojimi pošastno zmogljivimi fiestami . Prizor iz fotografije je iz osmega dela slovite Gymkhane.

Focus RS je zdaj že na cesti, razvojna faza je daleč za vami. Ste kaj izpustili? Bi kaj spremenili?

Hja, moja žena pravi, da nisem nikoli popolnoma zadovoljen in tudi tokrat je bilo tako. Ko smo podpisali avto oziroma smo končali razvoj, smo se že nekaj dni pozneje spomnili, kako bi RS lahko s tremi ali štirimi popravki še izboljšali. Seveda ne smem povedati, kako, a zagotovo velja, da nekaj dobrih idej še imamo in se za Fordovo športno prihodnost zares ni treba bati. Projekt je treba končati, tako pač je. Pridejo še drugi. In mimogrede, ravnokar sem se vrnil s testiranja v Barceloni, kjer smo imeli v zobeh tekmece našega trenutnega projekta.

Lahko poveste, za katere tekmece gre?

Seveda ne, potem bi takoj vedeli, kaj pripravljamo. Povem lahko le, da bo naslednji avtomobil, ki ga pripravljamo, zelo zelo prepričljiv in že zdaj v primerjavi s tekmeci izstopa. (Tyrone Johnson je imel najbrž v misli fiesto RS, katere prihoda pa Ford še ni potrdil oziroma ga tudi uradno zanika. Podobno so pred nekaj leti trdili tudi za focusa RS.)

 

Ford s svojo globalno paleto, predvsem s focusom, fiesto, mondeom in kugo, zadnje desetletje v ospredje močno potiska tudi v ZDA. Kako je ameriški trg sprejel RS? Kolikšno je bilo pričakovanje

Ford focus RS - Tyrone Johnson | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Ne bi bilo daleč od resnice, če rečem, da je bil RS v ZDA morda še celo bolj težko pričakovan kot v Evropi. Prvi odzivi so odlični. V mislih imam predvsem severozahodno in jugozahodno obalo ZDA. Na jug pa raje kar pozabite, tam je dežela mustangov in podobnih ameriških "mišic".

RS prihaja v ravno pravem času. Tudi zaradi vse norije, ki se dogaja okoli Kena Blocka. Block je neverjetna zvezda v ZDA in to je tudi za blagovno znamko RS pomeni zelo veliko. Verjamem, da se bo prijel tudi zato, ker kompaktni evropski športni avtomobili že tako ali tako zasedajo precej priljubljeno nišo. Pa še cena bo atraktivna, sploh v primerjavi z Audijem in Mercedesom.

Opomba: Ford focus RS je od omenjenih dveh tekmecev v Sloveniji cenejši za okoli 10 tisoč evrov. Stane 39.990 evrov.

 

Podpis: Inteligentni štirikolesni pogon zaradi t.i. vektoriranja navora dovoljuje njegovo natančnejšo distribucijo med vožnjo na meji oprijema. V povprečju in v veliki večini primerov do zadnje osi prispe okoli 70 odstotkov, v ekstremnih primerih pa kratkotrajno celo več kot 90 odstotkov motornega navora. Tudi zato je drsenje z RS-om zlahka izvedljivo.

Dvo- ali štirikolesni pogon? Je bil boj hud?

Takole bom rekel: pred tremi leti sem z vizijo in namero o RS s štirikolesnim pogonom sedel pred komisijo. Poleg mene pa je sedel inženir, ki je prodajal fiesto z litrskim ecoboost motorjem. Moral sem jih prepričati, da dajo denar tudi meni. Vsi Fordovi programi morajo nujno in brez izjeme prinašati denar. Da smo dobili zeleno luč za občutno dražji pogon, ni bilo lahko, a sem vesel, da nam je uspelo. Rezultati pa so odlični. Sploh zato, ker je RS kljub temu občutno cenejši od dveh največjih tekmecev. In še to, če focusa RS ne bi opremili z vsekolesnim pogonom, bi to v globalnem smislu močno vplivalo na njegov uspeh.

Inteligentni štirikolesni pogon zaradi t.i. vektoriranja navora dovoljuje njegovo natančnejšo distribucijo med vožnjo na meji oprijema. V povprečju in v veliki večini primerov do zadnje osi prispe okoli 70 odstotkov, v ekstremnih primerih pa kratkotrajno celo več kot 90 odstotkov motornega navora. Tudi zato je drsenje z RS-om zlahka izvedljivo. | Foto: Ciril Komotar Inteligentni štirikolesni pogon zaradi t.i. vektoriranja navora dovoljuje njegovo natančnejšo distribucijo med vožnjo na meji oprijema. V povprečju in v veliki večini primerov do zadnje osi prispe okoli 70 odstotkov, v ekstremnih primerih pa kratkotrajno celo več kot 90 odstotkov motornega navora. Tudi zato je drsenje z RS-om zlahka izvedljivo. Foto: Ciril Komotar

Tekmeci ponujajo samodejni menjalnik z dvojno sklopko. Ford ima tehnologijo, a je pri RS-u ni uporabil. Zakaj?

Razlogi so trije. Prvi je, to priznamo, da naš dvosklopčni menjalnik, ki je sicer zelo hiter, vseeno ni kos nekaterim konkurenčnim izdelkom. Drugi razlog je dodatna teža, zaradi katere bi bil avtomobil malenkost nagnjen k podkrmarjenju (siljenju nosa iz ovinka), o tem pa veste, kaj si mislimo.

Tretji razlog pa je, seveda, cena. Dvojna sklopka je draga, ena naših prioritet pa je bila, kot rečeno, dostopnost. Ob tem pa se nam ne zdi, da smo naredili kompromis. Lahko celo trdim, da je RS ravno zaradi ročnega menjalnika zmeraj hiter.

Kako to mislite?

Poglejte, vse tekmece smo kupili in jih temeljito preizkusili. Mercedesov konkurent, na primer, do sto pospeši v 4,5 sekunde, torej dve desetinki hitreje kot RS. To drži. A le, če voznik uporabi program launch control, ki pa za nekatere komponente, predvsem sklopko, pomeni ekstremne obremenitve. Zato veliko število ponavljanj ni mogoče. Koliko pa mislite, da je AMG potreboval do sto ob običajnem speljevanju? Tudi to smo izmerili. 5,6 sekunde. To pa je že konkretna razlika.

Na drugi strani je RS, ki, mimogrede, uporablja povsem enako sklopko kot dizelski focusi, hiter ves čas. Ob uporabljenem programu launch control do sto zmeraj pospeši v 4,7 sekunde.

Opomba: Naslednji dan med testiranjem RS eden od inženirjev pove, da so z uspešno izvedli več kot 50 zaporednih speljevanj s sistemom launch control. V tem primeru ima voznik stopalko za plin pohojeno do konca, motorni vrtljaji se ustalijo pri številki 3.500, za izstrelitev proti stotici pa je potreben le umik stopala s sklopke.

Ali morda RS še po kakšni plati odstopa od neposrednih tekmecev?

Vem, da tekmeci trdijo, da imajo tudi varnostne elektronske sisteme, ki se povsem izklopijo, ampak smo merili in preverili tudi to. Tudi ob domnevnem popolnem izklopu se v elektronskem drobovju tudi takrat še vedno nekaj malega dogaja. Pri RS se ne. Torej, ko elektroniko izklopite, jo izklopite. Od tam naprej ste sami.

 

 

Ne spreglejte