Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
29. 10. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Formula 1 Niki Lauda

Sobota, 29. 10. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

40 let epskega dvoboja v F1, ki je premamil tudi Hollywood #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Štirideset let je minilo od ene najslavnejših sezon formule ena, v kateri sta se v sezoni preobratov, športnih afer in človeških tragedij za naslov svetovnega prvaka borila James Hunt in Niki Lauda. Svetovni prvak Hunt je bil pozneje neposredno povezan tudi z moštvom Slovenca Walterja Wolfa.

Originalni mclaren, s katerim je James Hunt leta 1976 postal svetovni prvak formule ena. Ob dirkalniku njegov sin Freddie, ki je tudi sam dirkač. Želi se prebiti na 24-urno dirko v Le Mansu, sodeluje pa tudi pri organizaciji in promociji električne različice formule ena.  | Foto: Newspress Originalni mclaren, s katerim je James Hunt leta 1976 postal svetovni prvak formule ena. Ob dirkalniku njegov sin Freddie, ki je tudi sam dirkač. Želi se prebiti na 24-urno dirko v Le Mansu, sodeluje pa tudi pri organizaciji in promociji električne različice formule ena. Foto: Newspress

Niki Lauda je moral pred 40 leti priznati premoč velikemu tekmecu Jamesu Huntu. | Foto: Reuters Niki Lauda je moral pred 40 leti priznati premoč velikemu tekmecu Jamesu Huntu. Foto: Reuters Ta teden je minilo 40 let od dramatičnega razpleta ene najbolj zanimivih in odmevnih sezon formule ena, ko sta si v epskem dvoboju nasproti stala Niki Lauda in James Hunt. V Hollywoodu so pred leti na podlagi sezone 1976 posneli film Rush, a njuno rivalstvo in medsebojno spoštovanje je še presegalo filmski scenarij.

24. oktobra leta 1976 je na japonskem dirkališču Fuji v komaj veljavnih razmerah potekala zadnja in odločilna dirka. Lauda le nekaj mesecev po skoraj usodni nesreči na Nordschleifu v tako nevarnih razmerah ni hotel dirkati, po njegovem odstopu pa je svetovni prvak edinkrat v karieri postal britanski plejboj Hunt.

Video: Vrhunci odločilne dirke F1 leta 1976 na Japonskem:

 

Dirkali so le zaradi neposrednega televizijskega prenosa

Japonska dirka je pomenila konec turbulentne sezone. V njej je Lauda odlično začel, po hudi nesreči na Nordschleifu, kjer je v požaru zaradi zastrupitve pljuč skoraj umrl, pa mu je župnik že podelil zadnji zakrament. Lauda se ni predal, hitro je okreval in bil dober mesec pozneje na dirki v Monzi spet na stezi.

Finale na Japonskem je bil zanj vendarle preveliko breme. V hudem nalivu bi organizatorji dirko odpovedali, če ne bi takrat prek satelitov finala F1 prvič prenašali po vsem svetu. Pritisk televizij je bil premočan in dirka se je začela. Po nekaj krogih je Lauda pripeljal v bokse in izstopil iz dirkalnika. Hunt je kljub težavam vztrajal do cilja in postal svetovni prvak.

James Hunt je imel zaradi svoje neposrednosti, zabavljaškega načina življenja in brezkompromisnega dirkanja veliko navijačev. | Foto: Newspress James Hunt je imel zaradi svoje neposrednosti, zabavljaškega načina življenja in brezkompromisnega dirkanja veliko navijačev. Foto: Newspress

Dirkaški profesor proti zabavljaču

Lauda je bil premišljen, racionalen dirkač. Vse je posvečal stoodstotni pripravi na dirko, premislil je o vsakem centimetru steze in želel tudi pri dirkalnem avtomobilu odpraviti vsak nepotreben gram mase. Hunt je bil na drugi strani ženskar, veseljak in spontan voznik, ki je užival v trenutku. Čeprav sta se po značaju in športni pripravi močno razlikovala, sta bila na stezi zelo izenačena.

Lauda je kljub vstopu v letalsko industrijo do danes ostal del formule ena, Hunt pa je za posledicami srčnega infarkta umrl leta 1993. Vse od konca kariere leta 1979 je bil Hunt tudi strokovni komentator prenosov formule ena za britanski BBC. 

Video: Nesreča Nikija Laude na Nordschleifu 1. avgusta 1976:

Povezava angleškega šampiona in slovenskega poslovneža pri preboju v F1

Z Angležem, ki je po osvojitvi naslova svetovnega prvaka formule ena obiskal Ljubljano, je povezan tudi vzpon ekipe formule ena Slovenca Walterja Wolfa.

Leta 1976 je namreč Wolf kupil 60 odstotkov moštva Franka Williamsa, obenem pa tudi ostanke propadlega moštva Hesketh. Njegov ustanovitelj lord Hesketh je Hunta podpiral že v času formule 3, skupaj z njim pa ponosno in brez pokroviteljev vstopil tudi v formulo ena. Finančno breme je bilo zanj vendarle preveliko, po propadu ekipe pa so Hunta zaposlili pri McLarnu.

James Hunt v dirkalniku moštva Hesketh, ki je bankrotiralo. Ostanke moštva je kupil Slovenec Walter Wolf. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons James Hunt v dirkalniku moštva Hesketh, ki je bankrotiralo. Ostanke moštva je kupil Slovenec Walter Wolf. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Na sedmih dirkah je za Wolfa vozil tudi Hunt

Na začetku sezone 1977, torej le eno dirko po velikem slavju Hunta na Japonskem, je v Argentini zmagal Jody Scheckter, in sicer prav z dirkalnikom novoustanovljene ekipe Walter Wolf Racing. Ta je dirkala pod zastavo Kanade. To je bila do takrat  edina zmaga nove ekipe F1 že na krstni dirki. Leta 1979 je Hunt v svoji zadnji aktivni sezoni na sedmih dirkah vozil tudi za Wolfa.

Danes 77-letni Wolf ima tudi avstrijsko in kanadsko državljanstvo, že v 70. letih pa je obogatel z nafto. Njegovo ime se je pojavilo tudi v povezavi z afero Patria.

Ne spreglejte