Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 11. 2014,
14.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zgodbe strojev

Nedelja, 9. 11. 2014, 14.09

7 let, 12 mesecev

V "Jugi" smo vozili naprednješe avtomobile kot Nemci za zidom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jugoslovanska avtomobilska industrija je bila v času berlinskega zidu veliko naprednejša od vzhodne. Začelo se je s fičkom, sledila je "stoenka" ...

Začetki s fiatom 600D oziroma zastavo 750 (fičo) so bili sicer skromni, s prihodom modela 101 pa je zavel svež veter. To je bil avtomobil, ki je leta 1971 v marsičem prehitel svojega vzornika in celo nemški Volkswagen.

Tam je še vedno nastajal že davno zastareli hrošč, medtem ko je imel model 101 sodobno petvratno karoserijo (kombilimuzina, fiat 128 kot original je bil štirivratna limuzina) in sodobno zasnovan motor (1,1 litra, 41 kilovatov oz. 55 "konj") z odmično gredjo v glavi, ki so ga skrbno preučili celo pri Audiju oziroma Volkswagnu in za novi model golf (pa tudi za 80), ki je na trge prišel šele leta 1974, zasnovali zelo podoben pogonski stroj.

Zastava je bila predvsem zaradi bolj liberalnih političnih razmer tudi izvozno zelo aktivna, saj je model 101 izvažala na številne trge Evrope in Afrike, na Poljskem in v Egiptu so ga celo izdelovali po licenci.

Model 101, ki so ga nesrečno poimenovali in zaradi peugeota kot 101 ni smel nastopati na trgih zunaj domačega, je motoriziral Jugoslavijo v še večji meri kot prej fičko in nas približal zahodni ponudbi. Sprva so v Kragujevcu, kjer še danes stoji tovarna, pripravljali številne opazne tehnične spremembe (med drugim trivratno različico mediteran in različice z bolj športnimi motorji – 1,1 litra s 47 kilovati oz. 64 "konji" ter 1,3 litra s 54 kilovati oz. 73 "konji"), pozneje pa je tudi pri nas nastopila doba nepomembnih sprememb tehnike in videza ter – cene.

Jugo je Jugoslaviji pomahal v slovo ...

Model 101 so izdelovali vse do leta 2008, ko so končali tudi proizvodnjo manjšega juga. Tega so začeli izdelovati za našo takratno državo politično pomembnega leta 1980 (smrt Tita), bil pa je karoserijsko povsem spremenjeni fiat 127, torej za razred manjši avtomobil kot 101. Vanj so sprva vgrajevali star, 0,9-litrski motor (33 kilovatov oz. 45 "konj"), ki je tehnično izviral še iz motorja, ki je poganjal fička.

Pozneje so juga ponudili tudi s sodobnejšimi motorji z 1,1 in 1,3 litra prostornine, kakršni so poganjali tudi stoenke. Jugo je imel še višje ambicije kot 101 – izdelovali so celo kabrioletsko različico, kot trivratno kombilimuzino so ga izvažali v ZDA, kjer pa je ob takratnem tekmecu, Hyundaiu, doživel polom.

Ne spreglejte