Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
12.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 12.41

7 let, 12 mesecev

SsangYong korando 2,0 e-XDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preizkusili smo rahlo prenovljenega koranda z dvolitrskim motorjem, ki si z dobrimi terenskimi in cestnimi lastnostmi zagotavlja svoje mesto v družbi s korejskimi, japonskimi in evropskimi tekmeci.

Je malo lepši, a ostaja robusten

Korando tudi po prenovi ne deluje prav elegantno, zato pa toliko bolj robustno. Sicer trdimo, da ga sprednja maska, ki zdaj v celoti povezuje žarometa, naredi očem prijetnejšega. Oblikovalci so grob terenski videz omilili s črnimi oblogami, ki v celoti obkrožajo karoserijo.

Sprednji del so popestrili z LED obrobami žarometov, lepo deluje tudi ukrivljen pas rdečih luči zadaj, kjer so tudi oblikovalci pri drugih proizvajalcih že našli svojo nišo.

Korando ohranja svoje osnovne dimenzije, zato lahko le ponovimo svoje dve leti stare trditve: notranjost je zelo prostorna, velja tudi za zadnjo klop, kar se pozna pri zgolj 404-litrskem volumnu prtljažnika. Za povrh je tudi njegovo dno precej visoko, tako da po zlaganju zadnjih naslonjal tovorni prostor s 738 litri ni nekaj posebnega.

Zato pa je v dvojnem dnu rezervno kolo, sicer "temporary use" (začasna uporaba), ki ima zaradi pogona AWD enak obseg kot preostala kolesa. Ampak pomembno je, da ga ima, ne pa tiste doze neke substance, ki ne rešuje bočnih poškodb pnevmatike.

Ena sama oprema

Po prenovi so se pri uvozniku odločili za eno samo vseobsegajočo opremo. Med množico vozniških cestnih in terenskih pripomočkov izstopa le odsotnost navigacijske naprave, sicer pa je za udobno počutje potnikov zgledno poskrbljeno.

Dokaz za izdaten seznam opreme (naštevamo jo v tabeli) je v dejstvu, da uvoznik med dodatno opremo ponuja zgolj barvo in samodejni menjalnik. Čeprav selitev lastništva SsangYonga iz Južne Koreje v Indijo Evropejcem morda vzbuja dvome, lahko notranjost ocenimo kot kakovostno, našli smo tudi podrobnosti, ki nakazujejo na skrbno končno izdelavo.

Mislimo na lepo v sedež zložena priključka varnostnih pasov, ki ne zbodeta v zadnjo plat, ker sta zaščitena z elastičnima paskoma, kadar pasova nista uporabljena. Navdušila nas je tudi konzola s pregrinjalom prtljage, ki je ni treba puščati doma, kadar ni v uporabi. Prav priročno se jo vpne in skrije pod ploščo, ki prekriva dvojno dno prtljažnika.

Po prenovi en sam motor

Tako vsaj velja za slovensko tržišče. Natančnih 109,6 kilovata moči po navedbah uvoznika pomeni 147 konjskih moči, čeprav račun pokaže vrednost 149. Kakorkoli že je moči in navora dovolj, tako da se nam ni kolcalo po 129 kilovatih izpred dveh let. No, da je navora res največ že pri 1500 vrtljajih, se še ne občuti, 200 ali 300 vrtljajev več pa deluje že bolj prepričljivo.

Voznik, ki je na avtocesti v šesti prestavi zadovoljen z 2000 vrtljaji in s hitrostjo malo pod 120 kilometrov na uro po tempomatu, se bo vozil s porabo okoli 6,4 litra na sto kilometrov. Še manj bo porabil na podeželskih cestah, kjer je 90 kilometrov na uro največja dovoljena hitrost.

Na testnem krogu smo namerili 7,3, to je za 1,7 tone težko terensko oblikovano vozilo odlično in pričakovano manj kot pri 175-konjski različic pred dvema letoma.

Kaj še vemo od prej?

Omenjeni hvali prostornosti dodajmo možnost namestitve štirih plastenk v vratih, pa dva utora med sedeži spredaj in zadaj, pa zaprte predale in odlagalna mesta, pa pet prekatov v prvem dvojnem dnu prtljažnika (v drugem "poddnu" je rezervno kolo).

Aja, zadnji naslonjali s petimi možnostmi za položaj naklona tudi izdatno izboljšata potovalno udobje.

Na cesti ...

Korando daje dobre vozne občutke s progresivnim servo delovanjem vodenja in natančnimi, ne predolgimi hodi prestavne ročice, ki se odziva z zvokom na "klak".

Ta dizel pred vsakim vžigom zahteva nekaj sekund, da kontrolna lučka žarilne nitke ugasne, tudi kadar je motor dobro ogret. Razločen prikaz indikatorja prestav se zasveti pri 1800 vrtljajih, vendar se voznik ne sme preveč obirati s prestavno ročko, ker se indikator tudi za navzdol odziva zelo hitro.

Voznik zlahka najde pravi položaj za nastavljivima volanom na nastavljivem sedežu z dobrim oprijemom. Merilniki so kombinacija starega (pregledna okrogla merilnika) in novejšega (vmesni zaslon z digitalnimi podatki).

Ergonomije zmanjka le pri stikalih za meglo – sprednji meglenki sta na ročici ob volanskem obroču, zadnje pa levo in navzdol od merilnikov.

… in na terenu

Korando se ne ustraši grobega terena, tudi kadar se ta postavi pošteno po koncu. Vendar nima reduktorja, zato svetujemo dozo previdnosti.

Korando namreč kar malo zavaja, saj ima dovolj navora, da lahko z zaklenjenim razdelilnikom pogona, izklopljeno elektroniko (TCS OFF) in sistemom HAC speljuje v res zavidljivih strminah, vendar sklopka to malo težje prenaša. In to tudi pove na svoj ne prav aromatičen način.

Zato voznikom, ki si s korandom želijo terenskih podvigov, svetujemo, naj si za doplačilo dva tisoč evrov izberejo avtomatski menjalnik.

Ne spreglejte