Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2008,
9.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 1. 2008, 9.09

8 let

Renault espace 2,0 dCi 175 KM proactive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Espace je tisti renault, ki je skoraj četrt stoletja nazaj pričel pisati zgodovino enoprostorcev. Skozi vse svoje generacije je bil vedno nekaj posebnega, saj je vsakič postavljal nova merila.

Poleg novih meril je vedno predstavljal pojem prostornosti, udobja in elegance, v "ncap" obdobju pa predvsem varnosti. V četrtem letu četrte generacije ponuja testni espace 175 turbodizelskih konjskih moči, 6-stopenjski menjalnik proactive, okolju prijaznejši izpuh in kup dodatne opreme.

Zunanjost, notranjost

Glede na četrto leto starosti ne bomo o zunanjosti povedali nič novega. Oprema privilege postavlja enoprostorca na 17-palčni aluminij, doplačilo pa ga okrasi s prozornima strešnima ploskvama. Ko preštejemo vse steklene kose, pridemo do števila štirinajst, kar pomeni svetlo in "prezračeno" notranjost. Zadnji pridevnik velja takrat, kadar veliko panoramsko ploščo iznad prednjih sedežev električno pomaknemo nazaj. Od že kdaj prej zapisanega naj še spomnimo na množico zaprtih predalov (pet samo na armaturni plošči) in na udobne ter prilagodljive sedeže.

Vozne lastnosti

Espace je bolj na mehko in na udobno nastavljen, podobno kot nekdaj vsa francoska vozila. No, sedeži pa vseeno niso "zofasto" mehki, kar lahko potniki pohvalijo zlasti na daljših potovanjih. Vozniku, ki bolj ceni potovalno udobje kot pa športnost, bodo merilniki na sredini armaturne plošče všeč, ker je tam na sorazmerno majhni površini zbrano vse potrebno. Se pravi od štirih osnovnih podatkov pa do izpisov in opozoril. Tudi izpis tlaka v posamezni pnevmatiki ne manjka. Da so nekatera stikala razporejena malce neergonomsko, smo že kdaj pojamrali, vendar je to tako: če se voziš z espacem vsak dan, se že navadiš, da je stikalo varnostnih utripalk pod stropom. Če si pa novinar, ki se mu ne bere navodil za uporabo, se pa res težko najde izklop ESP-ja in parkirnih senzorjev ali pa vklop tempomata. Stikala so namreč levo od volana in malo globje navzdol.

Zmogljivosti, poraba

Espace sicer potegne čez 200 in pospeši do 100 pod desetimi sekundami, pa vendar ni namenjen voznikom s športnimi ambicijami. Zato pa lahko umirjeni družinski očetje cenijo tempomat, samodejni menjalnik, nadzor tlaka v kolesih, električno ročno zavoro, samozaporni čep za gorivo, kartico za prostoročno odklepanje in podobne pomembnosti. Pa tudi s porabo so lahko kar zadovoljni, saj je na našem testnem krogu znašala natančno 10 l/100 km, na umirjenih odsekih pa dober liter manj. Kombinacijo 175 KM - proactive menjalnik torej ocenimo kot zelo ugodno.

Cena, tekmeci

Če želite tegale enoprostorca voziti z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, boste ceno iz 39.400 oklestili za 1.800 evrov, po drugi strani pa boste ob doplačilu 1.200 evrov dobili večjega grand espaca. Za pristaše "renoldov" espace sploh nima tekmeca, še dodatno pa zato, ker je bil med enoprostorci pač prvi. Različica, ki smo jo preizkusili, predstavlja Renaultov poizkus, kako se otresti novejših konkurentov (na primer fordov S-maxa in galaxyja), ki tega enoprostorca prehitevajo predvsem zaradi 7-letnega generacijskega zamika. Seveda pa espace bije tradicionalne domače borbe s Citroenovim C8 in Peugeotovim 807, k obema pa lahko prištejemo še lancio phedra (po novem vsi z dvema turbinama in 6-stopenjsko avtomatiko). Na spisku tekmecev najdemo še Mitsubishijevega grandisa, že vrsto let pa tudi volkswagna sharana.

Ne spreglejte