Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 4. 2021,
6.09

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

2

Natisni članek

test avtomobila Stellantis Štirikolesni pogon priključni hibrid Jeep renegade Jeep

Torek, 6. 4. 2021, 6.09

3 leta

Test nove generacije: jeep renegade 4xe PHEV

Nova realnost tudi za to avtomobilsko ikono #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

2

Jeep renegade 4xe PHEV | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Jeep še danes pri ljudeh vzbuja posebno spoštovanje, velja za kralja terena in ameriško ikono s sedmimi linijami v maski hladilnika. Čeprav so njihovi modeli postali bistveno bolj vsakodnevno uporabni, niso nikoli zapostavili terenskih zmogljivosti. Za marsikoga je šok, da je novi renegade lahko tudi električen in se v popolni tišini premika po mestu ali po terenu, a to je nova realnost tudi takšne ikone, kot je Jeep.

Zaradi pospešene elektrifikacije motorne palete je zelo drugačen tudi pogled na cenike. Tam bodo ljubitelji klasičnih avtomobilov zaman iskali klasični mehanski štirikolesni pogon. Bencinsko ali dizelsko gnani renegade je na voljo le še s pogonom spredaj, vsi tisti, ki potrebujejo štirikolesni pogon, pa bodo morali kupiti priključni hibrid. Tudi ta štirikolesni pogon predstavlja velik odmik od Jeepove DNK.

Dva motorja: eden spredaj, drugi zadaj

Čeprav gre za nekaj povsem novega pri Jeepu, ki je do zdaj stavil na mehanske zapore diferencialov, resnici na ljubo večina voznikov renegada niti ne bo opazila spremembe. Pri vsakodnevnih opravkih in ob izbranem samodejnem prilagajanju navora na vsa štiri kolesa se renegade obnaša predvidljivo, zaradi visoke oddaljenosti od tal zlahka zapelje tudi čez kakšen višji robnik in pri višjih hitrostih pravzaprav deluje suvereno.

1,3-litrski motor spredaj poganja sprednji kolesni par, elektromotor poganja zadnji kolesni par, med obema osema pa po novem ni več mehanske povezave. Da oba pogona zdaj sodelujeta prek umetne pameti, je najlažje opaziti pri kakšnem speljevanju v klanec, kjer se v načinu auto zadnji kolesi prehitro zavrtita v prazno.

Renegade na cesti s svojim videzom izstopa in tako kot nam se je tudi večini mimoidočih zdel prav posrečeno oblikovan. | Foto: Gašper Pirman Renegade na cesti s svojim videzom izstopa in tako kot nam se je tudi večini mimoidočih zdel prav posrečeno oblikovan. Foto: Gašper Pirman

V resnici velika večina kupcev njegovih potencialov ne bo izkoristila

Pri Jeepu so seveda ob predstavitvi novih priključnohibridnih modelov zagotovili, da so se resnično potrudili in naredili klen športni terenec. V resnici so poudarili, da v tem razredu boljšega ni. Sami smo takoj pomislili na Suzukijevega jimnyja, a na njihovo srečo ga ni več v prodaji v Evropi.

Renegade pravzaprav svoje prave lastnosti skriva v voznih profilih. Če sport, snow in sand spreminjajo nastavitve sistema ESP in odzivnost različnih elementov za izboljšan oprijem na različnih podlagah, pa ga v tistega pravega, klenega terenca spremeni šele pritisk na gumb 4WD lock, ko se navor med vožnjo enakomerno porazdeli med sprednjo in zadnjo os. Ko smo se s prižganim profilom sand (pesek) in 4WD lock zapeljali na precej blatno hribovito pot, smo bili presenečeni. Čeprav zadnji kolesni par poganja elektromotor, je bil celoten sistem lepo uravnotežen in elektromotor ni udaril mimo s prehitrim odzivom. Verjetno bo le malo voznikov izkoristilo njegove zmogljivosti, a je pri tem treba priznati, da občutek na stopalki za plin preprosto ni bil enak kot pri predhodniku s tistim pravim mehanskim štirikolesnim pogonom. Pri modernejši kombinaciji si bil prehitro prehiter, kar je vplivalo na vrtenje koles v prazo.

Trailhawk in S s paketom za reševanje iz težav

Pri tem je treba omeniti, da ima renegade na voljo še prepričljivejši recept za blato in sneg pod kolesi. Najzahtevnejšim uporabnikom je na volj različica trailhawk s pogonom active drive low, ki zagotavlja prestavno razmerje 20:1 za resno plazenje in vključuje še funkcijo skale (rock) za plezanje čez najtežje ovire. V tem primeru ga ni športnega terenca, ki bi lahko tam zunaj konkuriral temu jeepu. Na svojem preizkusu smo pravzaprav, kar zadeva terenske vozne lastnosti, pogrešali le pomočnika za spust po strmini (HDC). Ta je serijsko na voljo le v pravkar opisani različici, ki med drugim ponuja dodatno zaščito motorja, osi in rezervoarja.

 Galerija: bogata opremata za odlično počutje v potniški kabini

Fotogalerija
1 / 25

V teoriji 50, v praksi 40

Še vedno ostajamo pri pogonu. Kot že omenjeno je testni avto poganjal priključnohibridni pogon. Deluje v kombinaciji z 1,3-litrskim bencinskim motorjem s 132 kilovati in elektromotorjem s 44 kilovati. Skupna sistemska moč se ustavi pri 176 kilovatih. Energijo elektromotorju priskrbi baterija z zmogljivostjo 11,4 kilovatne ure. Kot pravijo v tovarni, je električne energije dovolj za 50 električnih kilometrov, v praksi pa smo prevozili do največ 40 kilometrov.

Čeprav se rad umaže, mu bolj ustreza mestno okolje

S priključnohibridnim pogonom renegade pravzaprav osvaja dva svetova. Je majhen mestni terenec, ki se po mestu lahko vozi v popolni tišini, ali pa je zmogljiv terenec za vožnjo pa zahtevnejših terenih. Nagovarja dva različna kroga kupcev, a morda je ravno to njegova močna točka.

Tudi njegova uporaba ni le pritisk na stikalo za zagon motorja, ampak od voznika zahteva več pozornosti. Kupci priključnohibridnega pogona ne bodo ročno pretikali prestav, saj je serijsko opremljen s šeststopenjskim Aisinovim samodejnim menjalnikom, a bodo morali za čim boljši izkoristek kdaj posegati tudi po profilih za upravljanje napolnjenosti baterije. Vozni načini hybrid, electric in e-save so namenjeni upravljanju pogonskega sklopa, dodatno so na voljo vozni profili pri terenski vožnji, ki pa delujejo le v načinu hybrid.

Renegade ne stavi na svojo prostorno potniško kabino, terenski dodatki in moderna tehnologija se spretno prepletajo in ustvarijo pristno vzdušje za volanom. | Foto: Gašper Pirman Renegade ne stavi na svojo prostorno potniško kabino, terenski dodatki in moderna tehnologija se spretno prepletajo in ustvarijo pristno vzdušje za volanom. Foto: Gašper Pirman

Baterijo je smiselno polniti doma

130 kilogramov težka baterija vpliva na višjo nakupno ceno tako gnanega renegada. Ker govorimo o najbolje opremljeni različici S (nad trailhwak), je pravzaprav težko govoriti o pomanjkanju dodatne opreme. Večji zaslon je kljub kvadratasti obliki dovolj hiter in pregleden, hvalimo kar nekaj fizičnih stikal in številne podrobnosti, ki nas ponesejo 80 let in več v preteklost, ko je na cestah kraljeval jeep willys.

Bolj kot prihrankom, ki jih prinaša ta vrsta pogona, je treba nekaj besed nameniti nakupni ceni. Brez popustov ta preseže 40 tisoč evrov, ob upoštevanem 4.500 evrov popustu pa bo treba za atraktivno opremljenega in "zelenega" renegada plačati 36.500 evrov. Vsekakor visoka številka za 40 električnih kilometrov in novodobni štirikolesni pogon. Obljubljajo sicer povprečno porabo 2,2 litra na sto prevoženih kilometrov, a ta številka bo dosegljiva v idealnih razmerah z res previdno vožnjo. S prazno baterijo v običajnem ciklu je renegade porabil okoli sedem litrov, ob polni bateriji in prevoženih približno 60 kilometrih na bencin pa se je poraba ustavila pri štirih litrih.

tehnični podatki jeep renegade PHEV aut. 240 S
vrsta motorja 4-valjni turbo bencinski + elektromotor
prostornina v ccm 1.332
sistemska moč v kW (KM) 176 kW (132 kW benc. motor in 44 kW elektromotor)
navor v Nm pri vrt.min. 250 Nm elektromotor, 270 Nm benc. motor
menjalnik 6-stopenjski samodejni
pogon štirikolesni
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4.263 x 1.805 x 1.692
medosna razdalja v mm 2.570
prtljažnik v litrih (položena naslonjala) 330 (1.270)
število sedežev 5
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1.770 (545)
največja hitrost v km/h 199
pospešek do 100 km/h v sekundah 7,1
poraba (po normah EU) v l/100 km 2,3
poraba na testu v l/100 km 5,6
cena osnovnega modela v EUR 15.990
cena testnega vozila v EUR 40.990
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 40.990
Ne spreglejte