Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
6.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

SUV Mitsubishi

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 6.42

6 let, 6 mesecev

Test nove različice: To je križanec s precej poguma, ko zmanjka asfalta #video

Mitsubishi outlander 2.2 DI-D 4WD – avtomobilski multipraktik #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Mitsubishi outlander AWD S-AWC - test | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Zakaj smo ga označili za športno-terenskega enoprostorca? Sedemsedežni mitsubishi outlander je zanimivo vozilo za pet- ali šestčlanske družine, pri katerem se ni treba odpovedati vožnji po kakšni slabše vzdrževani cesti ali gozdnih prometnicah. Ne boji se snega in tudi blata ne. Še več, kot delovno vozilo lahko outlander zapne dvotonsko prikolico, na dopust pa lahko odpelje počitniško prikolico.

Motor: dizelski z močjo 110 kW (150 "konjev")
Poraba goriva: 8,3 l/100 km
Cena: 37.990 evrov

Tehnični podatki | Vaše mnenje | Zanimivo | Video: po terenu | Cena in oprema ter garancija

Test: Mitsubishi L200 2,4L DI-D 4WD – kleni gorjan tradicionalnih vrednot

Palec gor:
Outlander je univerzalno vozilo, ustvarjeno tako za dolga potovanja po avtocestah kot za podeželske ceste, od koder lahko s šestimi ali sedmimi potniki zavije na gozdne ceste in kolovoze.

S samo 10,6-metrskim premerom kroga obračanja je posebnež med štiripogonskimi terenci, posebej če upoštevamo, da meri v dolžino skoraj 4,7 metra. S takšnim premerom užene v kozji rog marsikatero manjšo limuzino.

Palec dol:
Voznik, ki običajno uporablja tempomat in hkrati ceni funkcijo auto hold, mora po vsakem zagonu motorja oba sistema vključiti znova. Prav nasprotno je s pomočnikom lane assist (stikalo LDW), ki počasi para živce s svojim nadležnim piskanjem, le da je tega treba vsakič znova izključiti.

Terenske zmogljivosti smo preizkusili na blatnem kolovozu, kjer sta avtomatski menjalnik in sredinska zapora delovala presenetljivo odločno. | Foto: Jure Gregorčič Terenske zmogljivosti smo preizkusili na blatnem kolovozu, kjer sta avtomatski menjalnik in sredinska zapora delovala presenetljivo odločno. Foto: Jure Gregorčič

V Rusiji so še višji

Zahtevnejše terenske podvige najbolj omejujeta oba previsa. Takrat smo pomislili na rusko 25-milimetrsko razliko v višini podvozja. | Foto: Jure Gregorčič Zahtevnejše terenske podvige najbolj omejujeta oba previsa. Takrat smo pomislili na rusko 25-milimetrsko razliko v višini podvozja. Foto: Jure Gregorčič Tudi v Ukrajini, Belorusiji in Kazahstanu so outlanderji dvignjeni 215 milimetrov od tal, povsod drugod pa le 190 milimetrov. No, tudi to je dovolj za terenski videz, ki ga potrjujejo vitke črne plastične obrobe pod pragovi in okoli blatnikov ter 18-palčna kolesa. Svetle obrobe na spodnjem robu vrat in pod obema odbijačema so bolj za okras kot za terensko zaščito. Da, tudi višje nameščen pokrov motorja je dovolj terensko visok.

Sprednja maska, ki je poleg kroma odeta tudi v klavirsko črno plastiko, na neki način napoveduje, kako bo v notranjosti. In res je treba nenehno brisati prah na črno polepšanem volanu, na armaturni plošči, na konzoli med sedežema … Lepo, če je vsak dan obrisano.

Video: Na povsem asfaltnih gumah se je odločno prebijal po blatni cesti

Vse je lepo oblazinjeno, lahko pa bi imel več enoprostorskega

Mitsubishi outlander AWD S-AWC - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Vemo, da gre za športnega terenca, pa vendar bi lahko imel kakšno enoprostorsko lastnost. Velika kabina bi lahko bila vsaj ločeno zračena zadaj, če ne kar klimatizirana, vsa stekla (ne samo voznikovo) bi se lahko pomikala varnostno in na "one touch" (z eno potezo), ustvarjanje ravnega dna ni najbolj preprosto.

Sedeži in obloge vrat v lični dvobarvni notranjosti so mehko usnjeno oblazinjeni, pri čemer je vsa oprema serijska. Na primer obvolanski prestavni ročici, radarski tempomat, 710-vatni premium avdiosistem Rockford Fosgate ali pa električno upravljanje zadnjih vrat. Skratka, v testnem outlanderju ni treba ničesar doplačati.

Za pripravo ravne tovorne površine je treba pri outlanderju najprej (1. in 2. korak) postaviti sedali druge vrste navpično. Prikažeta se dve ročici, ki ju je treba potisniti naprej (3. in 4. korak), nakoncu 
 pa sledi polaganje naslonjal s sprostitvijo zgornjih vzvodov (5. in 6. korak). | Foto: Jure Gregorčič Za pripravo ravne tovorne površine je treba pri outlanderju najprej (1. in 2. korak) postaviti sedali druge vrste navpično. Prikažeta se dve ročici, ki ju je treba potisniti naprej (3. in 4. korak), nakoncu pa sledi polaganje naslonjal s sprostitvijo zgornjih vzvodov (5. in 6. korak). Foto: Jure Gregorčič

DI-D spada med zmernejše motorje

DI-D spada med zmernejše motorje, saj niti s konji niti z navorom ne izstopa, če upoštevamo, da gre za 2,3-litrskega dizla. | Foto: Jure Gregorčič DI-D spada med zmernejše motorje, saj niti s konji niti z navorom ne izstopa, če upoštevamo, da gre za 2,3-litrskega dizla. Foto: Jure Gregorčič Motor niti s konji niti z navorom ne izstopa, če upoštevamo, da gre za 2,3-litrskega dizla. 110 kilovatov pač ni presežek, saj današnji dizli iz dveh litrov prostornine potegnejo 200 in tudi več konjev. "Kar naj jih," morda trdijo pri Mitsubishiju, zato pa je njihov agregat manj obremenjen in bi moral imeti daljšo življenjsko dobo.

Pomembneje je, kaj motor dejansko zmore in kako je to usklajeno z avtomobilom, maso, menjalnikom, podvozjem in željami voznika ter potnikov. Osebe v tem vozilu gotovo ne pričakujejo "stotke" v desetih sekundah in tudi športnega polaganja ovinkov ne, zato pa dobijo veliko udobja, uglajeno vožnjo brez tresljajev med speljevanjem in mirno nezaznavno menjavanje prestav med pospeševanjem.

Je to karavan? Lahko bi bil. Je morda enoprostorec? Tudi to bi lahko bil. Je športni terenec? Je, vendar ima nekaj uporabnih lastnosti prvih dveh. | Foto: Jure Gregorčič Je to karavan? Lahko bi bil. Je morda enoprostorec? Tudi to bi lahko bil. Je športni terenec? Je, vendar ima nekaj uporabnih lastnosti prvih dveh. Foto: Jure Gregorčič

Štirje načini vožnje glede na razmere

Mitsubishi outlander AWD S-AWC - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Izbira načina AWC ECO je primerna za umirjena potovanja. Sistem v največji mogoči meri ohranja sprednji pogon, pritisk na stikalo ECO pa dodatno umirja zmogljivosti in zmanjšuje porabo. Položaj NORMAL vzdržuje štirikolesni pogon in ustrezno usmerja navor h kolesom z največ oprijema. Vožnji v zimskih razmerah je namenjen način SNOW, medtem ko je treba na razgibanih in bolj terenskih podlagah zakleniti razdelilnik pogona (LOCK).

Zadnji položaj ročice samodejnega menjalnika, označen z L, nas je sprva napeljal na misel, da gre za reduktor, dejansko pa gre za menjavanje prestav pri višjem režimu vrtljajev. Ta položaj je uporaben med terensko vožnjo, predvsem navzdol, kjer bi položaj D s samodejnim menjavanjem prestav navzgor zahteval nenehno zaviranje. Outlander namreč nima sistema za samodejno spuščanje navzdol, kar nekako kompenzira z uporabo prestave L.

Položaj prestavne ročice, označen z L, ne pomeni, da gre za reduktor, pač pa za drugačen režim prestavljanja. Na terenu deluje odlično v kombinaciji z uporabo stikala S_AWC (super all wheel control). | Foto: Jure Gregorčič Položaj prestavne ročice, označen z L, ne pomeni, da gre za reduktor, pač pa za drugačen režim prestavljanja. Na terenu deluje odlično v kombinaciji z uporabo stikala S_AWC (super all wheel control). Foto: Jure Gregorčič

Na terenu z načinom lock in vklopom stikala S-AWC

Mitsubishi outlander AWD S-AWC - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Terenske zmogljivosti smo preizkusili na blatnem kolovozu, kjer sta avtomatski menjalnik in sredinska zapora delovala presenetljivo odločno.

Kolesa so kljub letnemu profilu dobro grabila, terenske podvige pa omejujeta oba previsa. Takrat smo pomislili na rusko 25-milimetrsko razliko v višini podvozja.

Pri spuščanju navzdol je outlander deloval suvereno, za varnost in več vozniške samozavesti smo uporabili kamere (vklop s stikalom na volanu), ki omogočajo pregled nad ovirami pred in za vozilom ter na obeh bočnih straneh.

Cena testnega vozila: 37.990 evrov

Cena osnovne različice: 30.990 evrov (mitsubishi outlander 2.2 DI-D 4WD intense); akcijska cena: 26.990 evrov

Osnovna cena testnega vozila: 41.990 evrov (mitsubishi outlander 2.2 DI-D 4WD AT instyle+); akcijska cena: 37.990 evrov

Dodatna oprema: 0,00 evra

GARANCIJA: pet let ali 100.000 kilometrov, 12 let na prerjavenje

Sedeži in obloge vrat v lični dvobarvni notranjosti so mehko usnjeno oblazinjeni, pri čemer je vsa oprema serijska. V testnem outlanderju ni treba ničesar doplačati. | Foto: Jure Gregorčič Sedeži in obloge vrat v lični dvobarvni notranjosti so mehko usnjeno oblazinjeni, pri čemer je vsa oprema serijska. V testnem outlanderju ni treba ničesar doplačati. Foto: Jure Gregorčič

Mehka in udobna vožnja s skoraj 3,5 zavrtljaja volana

Mehkejše podvozje je na terenu zahtevalo več pozornosti, na asfaltu pa je outlander uravnoteženo udoben. Volanski prenos na ovinkastih cestah sploh ne deluje tako posredno, zato menimo, da je število zavrtljajev izkoriščeno predvsem za večji kot zasuka sprednjih koles in s tem ugodnejši premer kroga obračanja. Ta je namreč presenetljivo majhen glede na dolžino vozila. To je tudi vzrok, da outlander v mestu deluje presenetljivo spretno.

Uporabni prestavni ročici plus in minus sta primerno veliki, klavirsko črni plastiki pa se tudi volanski obroč ni mogel izogniti. | Foto: Jure Gregorčič Uporabni prestavni ročici plus in minus sta primerno veliki, klavirsko črni plastiki pa se tudi volanski obroč ni mogel izogniti. Foto: Jure Gregorčič

Na avtocesti 8,5, na podeželju največ 7,5, na testnem krogu 8,3

Mitsubishi outlander AWD S-AWC - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Med daljšo vožnjo po avtocesti je outlander porabil 8,5 litra goriva na sto kilometrov, pri čemer smo radarski tempomat nastavili na 135 po števcu (130 po garminu). S tempomatom na 92 oziroma 52 smo se zapeljali še do Kolpe in nazaj ter namerili vrednost 7,5. Preizkusili smo tudi ročno izbiranje prestav z ročicama izza volanskega obroča. Ročici sta primerno veliki, skoraj takšni kot pri alfah. Prestavljanje poteka enako hitro in mehko kot v samodejnem načinu, sistem pa se vrne na samodejno delovanje z zadržanjem ročice plus ali minus za dve sekundi.

Položaj stikala potovalnega računalnika ni najbolj ergonomski, saj je skrito na armaturni plošči levo za volanom. Zmotilo nas je tudi spremljanje povprečne porabe goriva (po točenju, po postankih vozila), ki ni preprosto kot pri drugih vozilih.

Poraba goriva pri testnem outlanderju je bila pričakovano večja (8,3) kot pri našem zadnjem testu (7,2). Razlika je posledica večje mase sedemsedežnika, samodejnega menjalnika ter odsotnosti sistema samodejnega ugašanja in zagona, ki je vgrajen samo skupaj z ročnimi menjalniki.

Odlično se izkaže na vseh poteh, morda s 4,7 metra dolžine še najmanj v tesnih naseljih, je pa odličen potovalnik na avtomobilskih cestah, prostorsko odličen družinski avtomobil, odličen pri lagodnem križarjenju med naselji in še boljši na slabih cestnih podlagah. | Foto: Jure Gregorčič Odlično se izkaže na vseh poteh, morda s 4,7 metra dolžine še najmanj v tesnih naseljih, je pa odličen potovalnik na avtomobilskih cestah, prostorsko odličen družinski avtomobil, odličen pri lagodnem križarjenju med naselji in še boljši na slabih cestnih podlagah. Foto: Jure Gregorčič

O radarskem tempomatu in preprečevanju naleta

Mitsubishi outlander AWD S-AWC - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Nastavitev hitrosti je preprosta in tudi spreminjanje za kilometer ali za pet na uro. Dovoljuje tri različne razdalje do vozila spredaj, pri čemer pravočasno zavira in pozno pospešuje, ko se prostor spredaj sprosti. Pomaga malo sodelovanja voznika z občasnim pritiskom stopalke za plin. Outlander se v stoječi koloni samodejno popolnoma ustavi in v tem trenutku zahteva, da voznik sam prevzame zavoro.

Še beseda o preprečevanju naleta. Sistem deluje s tremi izbranimi stopnjami, vendar včasih "zapaničari" in ukrepa brez prave potrebe, s čimer lahko spravi voznika v težave. Za oba vozniška pripomočka zato velja, da sta uporabna in koristna, vendar jima voznik ne sme brezskrbno zaupati in mora sam spremljati njuno delovanje.

Če je v outlanderju pogosto zasedenih vseh sedem sedežev, bo treba razmišljati o ustrezno velikem strešnem kovčku. | Foto: Jure Gregorčič Če je v outlanderju pogosto zasedenih vseh sedem sedežev, bo treba razmišljati o ustrezno velikem strešnem kovčku. Foto: Jure Gregorčič

Z outlanderjem na pot

Mitsubishi outlander AWD S-AWC - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Čeprav sta oba sprednja sedeža usnjena, primerno oblikovana in ogrevana, je voznikov sedež nastavljiv električno, sovoznikov pa ročno in brez nastavitve po višini. Zunanja dva potnika v drugi vrsti se ne moreta pritoževati, saj je prostora po višini, širini in za kolena dovolj. Žal v drugi in tretji vrsti ni urejeno ločeno zračenje. Če je sonca skozi stekleno pomično ostrešje preveč, morata zastor premikati potnika spredaj.

Klop je vzdolžno nastavljiva, naslon (60/40) pa tudi po naklonu. Sedeža tretje vrste sta namenjena manjšim postavam, pred namestitvijo je treba odstraniti nosilec roloja, ki se ga lepo pritrdi s pomočjo utorov v zadnjem delu prtljažnika.

Mitsubishi outlander AWD S-AWC - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri vstopanju v tretjo vrsto se sedež druge vrste preprosto pomakne naprej z istočasnim pomikom naslonjala za 45 stopinj.

Pred sovoznikom in med sprednjima sedežema sta uporabna zaprta predala, štiri enote za pijačo so v vratih (v sprednjih sta še dodatna odprta predala), po dva utora za pijačo pa sta med sprednjima sedežema, v drugi in še tretji vrsti. V kabini sta poleg vtičnic USB in AUX tudi dva 12-voltna priključka. Pri uporabi avdiosistema nas je zmotilo, da ne deluje pri izključenem motorju oziroma zahteva vključen kontakt.

Pol kubičnega metra velik prtljažnik je na voljo, kadar se v outlanderju vozi največ pet potnikov, medtem ko je 128 litrov za sedmimi sedeži komaj omembe vrednih, čeprav je nekaj prostora v dvojnem dnu. Razveseljivo je, da je kljub dvema v dno pospravljenima sedežema pod vozilom ostal prostor za namestitev (čeprav zasilnega) rezervnega kolesa. | Foto: Jure Gregorčič Pol kubičnega metra velik prtljažnik je na voljo, kadar se v outlanderju vozi največ pet potnikov, medtem ko je 128 litrov za sedmimi sedeži komaj omembe vrednih, čeprav je nekaj prostora v dvojnem dnu. Razveseljivo je, da je kljub dvema v dno pospravljenima sedežema pod vozilom ostal prostor za namestitev (čeprav zasilnega) rezervnega kolesa. Foto: Jure Gregorčič

Zanimivo

Mitsubishi outlander AWD S-AWC - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri Mitsubishiju bi se lahko zgledovali pri številnih proizvajalcih športnih terencev in enoprostorcev, ki se pohvalijo s svojimi sistemi za preprosto polaganje naslonjal druge vrste in s tem ustvarjanjem ravnega tovornega prostora. Pri outlanderju je treba najprej (1. in 2. korak) postaviti sedali druge vrste navpično.

Prikažeta se dve ročici, ki ju je treba potisniti naprej (3. in 4. korak), na koncu pa sledi polaganje naslonjal s sprostitvijo zgornjih vzvodov (5. in 6. korak). Dodajmo, da je med posameznimi koraki potrebno sprehajanje okoli vozila, ker postopka ni mogoče izpeljati samo skozi ena od zadnjih bočnih vrat.

 

Tehnični podatki: MITSUBISHI OUTLANDER 2.2 D-ID 4WD AT INSTYLE+
Zasnova: terensko vozilo; SUV; 5 vrat, 7 sedežev
Motor: dizelski, neposredno vbrizgavanje, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 2268 cm3; največja moč: 110 kW pri 3500 vrt/min, največji navor: 360 Nm od 1500 do 2750 vrt/min
Prenos moči: štirikolesni pogon; 6-stopenjski samodejni menjalnik; pnevmatike: 225/55 R18
Mere in mase: dolžina: 4695 mm, širina: 1810 mm, višina: 1710 mm; medosna razdalja: 2670 mm; oddaljenost od tal: 190 mm; premer kroga obračanja: 10,6 m, masa praznega vozila: 1610 kg, največja dovoljena masa: 2280 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 2000 kg (z naletno zavoro), prostornina prtljažnika: 128 l za sedmimi sedeži, do 591 l za petimi sedeži (glede na opremo), do 1755 l za dvema sedežema (glede na opremo)
Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 190 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 11,6 s; mestna vožnja: 6,9 l/100 km, odprte ceste: 5,2 l/100 km, kombinirano: 5,8 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 60 l; emisije: 154 g CO2/km, Euro 6
Varnost: čelni in stranski zračni blazini spredaj; varnostni zavesi; kolenska varnostna blazina za voznika; 2x isofix; ABS; sistem s prednostnim zaviranjem; preprečevanje zdrsa pogonskih koles; nadzor stabilnosti vozila; sistem za ublažitev naleta s funkcijo prepoznavanja pešcev, prepoznavanje vozil v mrtvem kotu, zaznavanje vozil pri vožnji iz parkirnega boksa, opozorilo za nenamerno menjavanje pasov, nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 5 zvezdice (2012)
Serijska oprema: 18-palčna lita platišča, LED samonastavljiva žarometa z avtomatskim zasenčenjem, LED dnevne luči, meglenke in tretja zavorna luč, smerne utripalke v električno pomičnih, ogrevanih in poklopljivih ogledalih, ogrevano vetrobransko steklo, odmrzovalnik brisalcev, zelena termoizolacijska stekla, dodatno zatemnjena zadaj, električno pomično stekleno strešno okno, srebrni strešni letvi, kromirane obrobe vrat, daljinsko centralno zaklepanje in vstopanje ter zagon s pametnim ključem, električni pomik prtljažnih vrat (iz kabine in z daljinskim odpiranjem), usnjen, ogrevan volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, električna parkirna zavora, ogrevan voznikov sedež električno nastavljiv, usnjeno oblazinjenje sedežev in vratnih oblog, ogrevan sovoznikov sedež ročno nastavljiv, vzdolžno pomična klop v drugi vrsti, deljiva v razmerju 60/40, naslon za roke spredaj in zadaj, supervision merilniki s 4,2-palčnim barvnim zaslonom, gumb za zagon motorja, sistem avto hold, stikalo eco mode, potovalni računalnik, navigacijska naprava z 8-palčnim zaslonom na dotik z aplikacijo MapCare, sistem za spremljanje prometnih znakov, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice USB in AUX, vtičnici 12V spredaj in v prtljažniku, senzor za dež, aktivni radarski tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji spredaj in zadaj s kamerami spredaj, zadaj in na bočnih straneh ter za pogled od zgoraj, samodejna dvopodročna klimatska naprava, električno odpiranje stekel varnostno na voznikovi strani, zaprt osvetljen predal pred sovoznikom, predal pod naslonom med sprednjima sedežema, žepa za sprednjima sedežema, predali v vratih, utora za pijačo v naslonu med sedežema druge vrste, utora za shranjevanje prtljažnega roloja, zasilno rezervno kolo na jeklenem platišču pod vozilom

Kaj vam je najbolj všeč pri tem velikem križancu?

  • Zmogljiv 4x4 štirikolesni pogon S-AWC s sredinsko zaporo.
    24,29 %
    34 glasov
  • Prostorna notranjost s sedmimi sedeži.
    4,29 %
    6 glasov
  • Robustnost in hkrati razmeroma prepričljivo udobje.
    19,29 %
    27 glasov
  • Podoba.
    3,57 %
    5 glasov
  • Nič posebnega me ne pritegne, je pa povsem korekten avtomobil.
    48,57 %
    68 glasov
Oddanih 140 glasov
Ne spreglejte