Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
12.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Honda

Četrtek, 3. 12. 2015, 12.16

8 let

Honda CBR 1000 RR

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Nova honda CBR je edini velikoserijski superšportnik brez nadzora zdrsa pogonskega kolesa, kot kaže, z razlogom: naraščanje moči je tako zvezno, da ga ob novem vzmetenju pravzaprav ne potrebujemo!

Odličen motocikel brez elektronske potuhe

Honda velja za pionirja uvajanja elektronskih pomagal na superšportne motocikle – s protiblokirnim zavornim sistemom prav na modelu CBR 1000 RR. A zdaj so japonski inženirji zavili v drugo smer.

Namesto da bi motocikel ovesili z elektroniko in tako omejili delovanje silne moči, ki so jo s trudom stlačili v litrski pogonski agregat, so se odločili za težjo in danes še komaj pojmljivo pot.

Namesto elektronskega nadzora moči so izboljšali vzmetenje in krivuljo naraščanja moči ter dosegli, da vsi elementi delujejo harmonično ter tako delajo novo hondo CBR lahkotno vodljivo, predvidljivo in, kljub brutalni moči, ki jo skriva v sebi, prijetno za vožnjo.

Vrhunsko vzmetenje za boljši oprijem

Hondini inženirji seveda znajo narediti nadzor zdrsa pogonskega kolesa in to, kot dokazuje svetovni prvak Casey Stoner, na dirkah tudi zelo učinkovitega.

Ampak v nasprotju s sodobnimi smernicami so se odločili, da bodo ob prijaznem značaju naraščanja motorne moči stavili še na boljši mehanski oprijem namesto na elektroniko, ki bi preprečevala zdrs in omejevala moč.

Showinim inženirjem je uspelo v blažilcih zmanjšati in skoraj izničiti prehod med stiskom in raztezkom. Blažilni bat so namreč postavili v valj, ki ima dodane ventile, po katerih se pretaka tekočina, in tako zagotavlja konstantno silo blaženja.

Zato je stik gume s tlemi boljši in neodvisen od odpiranja ali zapiranja plina. Guma ima tako manjšo možnost, da se zavrti v prazno.

Ni najmočnejši, je pa najprijaznejši

Pogonski agregat s 131 kilovati zaostaja za litrsko konkurenco tipa BMW, a priznati je treba, da več moči v odprtem prometu niti približno nihče ne potrebuje.

Predvsem pa namesto brutalnega prirastka moči Honda stavi na navor v nižjih motornih vrtljajih, kar dela model CBR uporabnejši, prijaznejši in za amatersko uporabo tudi hitrejši na dirkališču. In predvsem varčni pri porabi goriva!

Zato tudi nima mapinga – različnih programov nastavitev delovanja oziroma prilagoditve značaja pogonskega agregata. Program za vožnjo v dežju sicer ne bi bil napačen, a če so se inženirji odločili, da pri svojem superšportniku pustijo vozniku, da sam kroti motocikel, verjetno morajo do konca ostati zvesti svoji filozofiji.

V tem duhu je bil testni motocikel tudi brez protiblokirnega zavornega sistema, ki pa ga je seveda mogoče dobiti na modelu RRA. Zavore sicer, kot smo na Hondinih športnikih navajeni, delujejo brezkompromisno prepričljivo.

Oblika je aerodinamična in ostra, skladna z imenom "fireblade"

Oblikovno gledano je nova honda CBR evolucija predhodnice. Na prvi pogled je sprememb malo, a te so ključne. Oblika je še bolj aerodinamična, kar skrbi za mirnost motocikla pri visoki hitrosti.

Nova so platišča in dodelana je armaturna plošča, ki zdaj kaže tudi, v kateri prestavi vozimo. Načeloma sicer pri hitri vožnji ni časa, da bi spustili pogled za branje, a včasih pride ta podatek prav.

Ne spreglejte