Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

3

Natisni članek

Toyota hibridni avtomobili test avtomobila

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 4.00

6 let, 1 mesec

Primerjalni test: bencinski in hibridni toyota yaris

Bencin proti hibridu: kdo je varčnejši, kdo dražji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

3

toyota yaris | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Toyota med mestnimi avtomobili ponuja tako hibridno kot bencinsko različico yarisa. Kupci so med oba enako razporejeni. Hibrid na sto kilometrov porabi približno liter in pol goriva manj, v primeru testnih vozil z najvišjo stopnjo opreme pa je bil tri tisoč evrov dražji.

Hibridi, elektrika, avtoplin: kako hitro Slovenci sprejemamo avtomobilsko alternativo?


Toyota edina v tem razredu ponuja tako bencinski kot klasični hibridni pogon. | Foto: Gašper Pirman Toyota edina v tem razredu ponuja tako bencinski kot klasični hibridni pogon. Foto: Gašper Pirman Iz razreda tako imenovanih majhnih avtomobilov (segment B) so se v zadnjem obdobju že skoraj povsem umaknili dizelski motorji, z izjemo nekaterih različic s pogonom na stisnjeni zemeljski plin (VW polo) in avtoplin (opel corsa) pa mnogo energijskih alternativ v tem razredu za zdaj še ni.

Pri mestnih avtomobilih le redki alternativci

Renault ima sicer električnega zoeja, Peugeot napoveduje električnega 208 in Opel električno corso, na drugi strani pa je Toyota v tem razredu prva ponudila tudi klasično hibridno različico.

Tudi v Sloveniji je njihovim trgovcem uspel dokaj velik preboj (okrog 50 odstotkov) hibridne tehnologije v ta mestni razred in zato nas je na primeru prenovljenega yarisa zanimala predvsem energijska in stroškovna primerjava bencinske in hibridne različice tega vozila.

Yaris je moderen mestni avtomobil, ki stavi na dobro opremljenost, prijetno notranjost in prostornost. | Foto: Gašper Pirman Yaris je moderen mestni avtomobil, ki stavi na dobro opremljenost, prijetno notranjost in prostornost. Foto: Gašper Pirman

Bencinski in hibridni yaris na urbanem in primestnem testnem krogu

Oba yarisa smo zato zapeljali na enak testni krog, ki je bil prilagojen urbani in primestni uporabi takega vozila. V porabi goriva se je največja razlika pokazala pri uporabi v mestu in na podeželju, kjer je hibridni yaris na sto prevoženih kilometrov porabil približno dva litra goriva manj kot bencinski. Na avtocesti (hitrost okrog 120 kilometrov na uro) je bila razlika le nekaj decilitrov.

Tudi dejanski uporabniki hibridnega yarisa so nam potrdili, da povprečna poraba v širšem urbanem okolju znaša vsaj krog 4,2 litra na sto prevoženih kilometrov.

Primerjava porabe goriva:

 

 

hibrid (74 kW)

bencin (82 kW)

mesto

23,5 km

4,2 l

6,4 l

podeželje

22,5 km

4,1 l

6,0 l

avtocesta

17,2 km

6,5 l

6,8 l

Vozniški prostor v hibridnem yarisu. | Foto: Gašper Pirman Vozniški prostor v hibridnem yarisu. Foto: Gašper Pirman

toyota yaris | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Tri tisoč evrov se ne povrne hitro, a poraba ni edini adut hibrida

Oba testna yarisa sta imela najvišjo stopnjo opreme (bitone oziroma chic), hibridni pa je bil od bencinskega dražji za dobre tri tisočake. Če torej hibrid na sto kilometrov porabi dva litra goriva na sto kilometrov, bi na račun manjše porabe te tri tisočake nadoknadili po približno 120 tisoč kilometrih.

Nižja poraba sicer ni edini adut hibridnega yarisa. Avtomobil je predvsem v mestu prijetnejši za vožnjo, tudi tišji in za razliko od bencinskega ponuja tudi udobje samodejnega menjalnika. Ta je kot menjalnik CVT glasnejši ob pospeševanju, ob doseženi želeni hitrosti pa je nato hibrid prijetno tih. To velja tudi pri avtocestnih hitrostih okrog 130 kilometrov na uro, kjer je motor v bencinskem yarisu z ročnim menjalnikom precej glasen. Neposredni tekmeci so lahko v notranjosti vozila tišji.

Hibridni pogon ni najnovejši

Hibridni yaris v mestu do 50 kilometrov na uro lahko vozi le na elektriko, a to velja le za zelo previdne pritiske na stopalko za plin. Pogonski sklop v yarisu je tisti iz priusa prejšnje generacije, tako da ni najsodobnejši oziroma je vozniško manj prijeten kot v novemu priusu ali crossoverju C-HR. Pri obeh yarisih pa hvalimo prostornost v notranjosti, kakovost izdelave, barvitost in tudi razpoložljivo opremo. Na splošno je počutje prijetno v obeh avtomobilih.

In zato je ob videni razliki v ceni (v prid bencinskega) in porabi (v prid hibridnega) med obema težko izbrati. Dilema sovpada s porazdelitvijo kupcev 50 : 50 med obema različicama. Odločitev bo najbolj odvisna od potnih navad voznika. Hibridni yaris je v nekaterih režimih vožnje zelo dober, drugje so prednosti manjše ali pa teh dejansko sploh ni. Tudi ročni menjalnik je pri avtomobilu povsem zadovoljiv.

Samodejni menjalnik CVT prinaša preprostost vožnje. Najbolje se izkaže v mestu, kjer ne potrebujemo večjih pospeševanj.  | Foto: Gašper Pirman Samodejni menjalnik CVT prinaša preprostost vožnje. Najbolje se izkaže v mestu, kjer ne potrebujemo večjih pospeševanj. Foto: Gašper Pirman

Ročni šeststopenjski menjalnik odlično opravi svoje delo. Prav gotovo bo določen krog voznikov z njim bolj zadovoljen kot s samodejnim menjalnikom CVT v hibridnem yarisu. | Foto: Gašper Pirman Ročni šeststopenjski menjalnik odlično opravi svoje delo. Prav gotovo bo določen krog voznikov z njim bolj zadovoljen kot s samodejnim menjalnikom CVT v hibridnem yarisu. Foto: Gašper Pirman

Pri nizkih hitrostih in nežnem pritisku na stopalko za plin je mogoče yarisa peljati tudi zgolj z električno energijo.  | Foto: Gašper Pirman Pri nizkih hitrostih in nežnem pritisku na stopalko za plin je mogoče yarisa peljati tudi zgolj z električno energijo. Foto: Gašper Pirman

 

 

Ne spreglejte