Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
3.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 17. 12. 2015, 3.54

7 let, 12 mesecev

Električno nagibanje piaggia MP3 in hidravlični sistem quadra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Primerjamo trikolesna skuterja, ki omogočata vožnjo z izpitom B-kategorije, a sta kljub podobnosti pravzaprav povsem drugačna: eden teži k nagibanju, drugi pa k pokončni legi.

Enaka ideja, drugačen pristop

Namen trikolesnih skuterjev je večja stabilnost kot pri enoslednih, saj tudi v dežju z njimi skoraj ni mogoče pasti. Obenem pa so z velikim prostorom pod sedežem zelo uporabni.

Primerni so za avtomobiliste, ki bi radi občutili motociklistične občutke in jih je nagibanj strah, zato ne bodo posegli po skuterju, a bi vseeno radi manjše in okretnejše vozilo za mestno gnečo.

Pionir na tem področju je bil piaggio, zdaj pa quadro prinaša alternativo s povsem drugačno zasnovo delovanja nagiba in obljubo četrtega kolesa.

Hidravlika quadra v primerjavi z elektromotorjem piaggia

Piaggio MP3 stabilnost in nagibanje rešuje z vzmetjo in servomotorji, ki omogočajo res lahkotno in prepričljivo nagibanje, skuter pa stabiliziramo s pritiskom na gumb.

Quadro je tu povsem drugačen, že videz vpetja sprednjih koles je bolj avtomobilističen. Nagibanje oziroma stabilizacija je rešena le s hidravličnim sistemom, ki, nasprotno kot pri MP3, poskuša držati vozilo pokonci in se zato v ovinek nagne z večjim uporom. To ima nekaj prednosti in slabosti.

Prednosti quadra so nižje težišče, manjša masa, večja kolesa, pokončni položaj brez pritiskanja na stikalo. Slabost pa, da ga je treba v zavoje posiliti in da ima manjši nagib, ki se na neki točki ustavi, zato pri vožnji skozi ovinke zaostaja za MP3.

Piaggio je bolj motociklistični, quadro bolj avtomobilistični

V teoriji bi zato lahko rekli, da quadro vozniško zaostaja za MP3, toda quadro je namenjen nezahtevnim avtomobilistom, ki jim ta način ustreza, kar kaže tudi majhna moč pogonskega agregata – le 15 kilovatov. Nemotoristom, ki ne marajo nagibanja, se zdi sistem nagibanja quadra primernejši, saj z večjim uporom nagibanja daje varnejši občutek.

Obenem pa je sistem zasnovan tako, da bo prihodnje leto zmogel še eno dodatno kolo zadaj (zato se tudi imenuje quadro). Zato bo za dokončno oceno treba počakati na pravega štirikolesnega quadra.

Piaggio MP3 je primernejši za hitro športno vožnjo v ovinkih, predvsem za tiste, ki jih je strah nestabilnosti motociklov, obenem pa uživajo v nagibanju. Zaradi zmogljivejšega motorja in večjega prtljažnega prostora je primeren tudi za daljše izlete in vožnjo v dvoje.

Kratka novejša zgodovina trikolesnih motociklov

Trikolesna zasnova motociklov ni nova ideja. V želji, da bi motocikle lahko prodajali tudi pozimi, so si jo zamislili Hondini inženirji sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja (v maloserijskih izvedbah pa predelovalci čoperjev seveda že veliko prej). A so bili to precej nestabilni stroji z enim velikim kolesom spredaj. Iz njih so se razvili štirikolesniki.

Can-am je idejo obrnil z dvema kolesoma spredaj in enim zadaj, a brez nagibanja. Poleg tega je to precej veliko vozilo, bolj v slogu trikolesne honde goldwing.

Pri piaggiu so se domislili, da bi bilo smiselno narediti stabilnejši skuter, ki bi ga zaradi dvosledne zasnove lahko vozili tudi avtomobilisti. Nastal je MP3, ki mu zdaj konkurira quadro z drugačno zasnovo nagibanja in obljubljenimi kar štirimi kolesi v prihodnjem letu.

Ideje po štirikolesnem skuterju ali motociklu, ki se nagiba, smo v prototipnih verzijah videli že nekajkrat. V tem pogledu je med večjimi proizvajalci najdlje Yamaha, toda Quadro utegne biti prihodnje leto pionir pri serijski izdelavi takšnih vozil.

Ne spreglejte