Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
17. 12. 2015,
18.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ford

Četrtek, 17. 12. 2015, 18.33

7 let, 12 mesecev

Ford fiesta deluxe

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Fiesta deluxe je poklon šestim generacijam fieste in petintridesetletnici njenega obstoja. Kot plod domačih predelovalcev bo veselila mladino in jezila sosede. Tako glasen je njen izpuh.

Kaj pomeni deluxe?

Kljub temu da ime namiguje na prestiž, ta fiesta z njim nima popolnoma nič skupnega. Paket deluxe dodatno poudari njen že tako športni značaj. Predelava se je dotaknila videza, podvozja in izpušnega sistema.

Napadalnemu videzu so dodali Eibachovo vzmetenje in "hudoben" izpuh

Sedemnajstpalčna platišča začnejo deluxe zgodbo, sprednji odbijač, v katerem so predelovalci našli prostor celo za vrsto LED-luči in ogromen spojler, ki je celo večji, kot pri prihajajoči fiesti ST, jo skleneta. Napadalen videz bo privlačil tiste med osemnajstim in petindvajsetim letom. Zelo verjetno pogosteje dečke kot deklice.

Preobrazbo nadaljuje Eibachovo vzmetenje, zaradi katerega je fiesta nekoliko trša in se nagiba nekoliko manj. Hvalimo predvsem upoštevanje vsakodnevnih potreb kupcev, ki bi lahko bili ob pretiravanju s trdoto vzmetenja hitro nezadovoljni in po nepotrebnem pretreseni. Pa ne bodo. Kljub izboljšani legi in nizkopresečnim pnevmatikam ostaja udobje na skoraj enaki ravni kot pri običajni fiesti.

Preden jo vidite, jo slišite. Resno.

Prodoren zvok se zaradi predelanega izpuha sliši "kilometre" daleč. Zadnji avtomobil, ki je nase opozarjal s podobno vsoto decibelov, je bil maserati grancoupe. Začetno brbotanje v prostem teku je že med manevriranjem po parkiriščih glasno, jakost zvoka pa eksponentno narašča s hitrostjo oziroma vrtljaji, pri avtocestnih hitrostih pa bobnenje v kabini postane tako glasno, da bodo daljše obremenitve bobničev zdržali le največji zanesenjaki oziroma mladci, rojeni v letih, ko se je naša država osvobajala.

71-kilovatni "mlinček" jo drži nazaj

Kos, ki ne ustreza tej adrenalinsko zastavljeni sestavljanki, je motor. 1,4-litrski bencinar se je predelavi izmuznil in je ostal nespremenjen. Z le 71 kilovati bo pomirjal starše lastnikov. Od sebe da ravno toliko, da fiesta lahko nemoteno opravlja vlogo (glasno) mestnega avtomobila. Avtocesta je lahko že velik izziv, prehitevanja tudi, saj zahtevajo veliko prostora. Agregat nekaj več volje do vrtenja pokaže šele, ko se igla vrtljajev približa rdečemu polju.

Ne spreglejte