Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
21. 6. 2016,
5.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

DS Automobiles

Torek, 21. 6. 2016, 5.13

6 let, 7 mesecev

DS 4 crossback – francoski urbani glamur je zapeljal v slovensko blato

DS 4 crossback – kako se bo "šik" francoz znašel v slovenskem blatu

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
DS 4 crossback – fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Stane vsaj 27.970 evrov, je eden največjih posebnežev med kompaktnimi avtomobili in med drugim za slovensko pozornost tekmuje z mercedesom GLA. Stekla v zadnjih vratih so fiksna, a to še ne pomeni, da ne zmore biti družinski avtomobil.

Poudarki:

Tehnični podatki, cena in oprema, pikolovci ter vaše mnenje

​Citroënova blagovna znamka DS napreduje hitro in po le nekaj letih že predstavlja zanimivo alternativo predvsem premijskim tekmecem, obenem pa dokazuje, da je pred posebneži z legendarno kratico na poti do popolne uveljavitve še dolga pot.

DS 4 crossback je rezultat želja njegovih ustvarjalcev zadovoljiti kupce, ki iščejo sodoben avtomobil s peščico glamurja, ščepcem športnosti in razmeroma visoko ravnjo prestiža. Vse to ima, v primeru testnega vozila pa privlačen paket zaokrožuje izvrsten pogonski sklop - 1,6-litrski dizel s samodejnim menjalnikom.

Glavne prednosti so videz, kakovost, varčnost in jamčenje pozornosti. Pomanjkljivosti? Med glavnimi je razmeroma visoka cena.

Motor: 1,6-litrski dizelski motor (88 kilovatov ali 120 "konjev")
Poraba: 6,2 litra na sto kilometrov
Cena testnega vozila: 35.590 evrov

3 centimetre razlike -  v višino

DS 4 crossback – fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

V kompaktnem razredu, kjer se danes 30 odstotkov novih vozil pod okriljem oznake križanec vsaj na papirju spogleduje s terenom, prisotnost ni nujna le zaradi ugleda, ampak zaradi obstoja. DS-ov odgovor na to je DS 4 crossback. Od običajnega DS 4 je višji za tri centimetre, zaradi česar lažje shaja v vožnji takrat, ko asfaltno podlago zamenja makadam, udobno višji je položaj sedenja – z njim je povezano lažje vstopanje in izstopanje v kabino (a le spredaj!), z višjim sedenjem je povezana tudi preglednost, obenem pa dvignjeno podvozje pomeni tudi atraktivnejši videz – v teoriji.

Naj spomnimo, da gre za drugi Citroënov, oziroma DS-ov poizkus spogledovanja s segmentom kompaktnih križancev. Pred leti je s tem začel že običajni DS 4, a je vse skupaj spominjalo na neizrazito in sramežljivo koketiranje z najhitreje rastočim avtomobilskim trendom ta hip. Le malenkost dvignjeno podvozje, združeno s sicer zanimivo oblikovano karoserijo, je po videzu lebdelo nekje vmes med običajno kombilimuzino in takrat že vzpenjajočo priljubljenostjo kratice SUV.

Crossback naj bi jasneje izražal željo po zbližanju s kupci križancev, veliko vprašanje pa je, ali je zares prepričljiv odraz njihovih želja. Izbirajo namreč med skrajno raznoliko, prilagodljivo in tehnološko izredno prepričljivo ponudbo? Ali ponuja dovolj prednosti v primerjavi z običajnim DS-om in ali je cena za dobljeno še sprejemljiva. Gremo po vrsti. | Foto: Ciril Komotar Crossback naj bi jasneje izražal željo po zbližanju s kupci križancev, veliko vprašanje pa je, ali je zares prepričljiv odraz njihovih želja. Izbirajo namreč med skrajno raznoliko, prilagodljivo in tehnološko izredno prepričljivo ponudbo? Ali ponuja dovolj prednosti v primerjavi z običajnim DS-om in ali je cena za dobljeno še sprejemljiva. Gremo po vrsti. Foto: Ciril Komotar

Štirikolesni pogon? Kdo ga še potrebuje?

Če odštejemo tri centimetre višjo oddaljenost od tal, nekaj okrasja in napisov, pravzaprav govorimo o običajnem DS 4 – o štirikolesnem pogonu seveda ni ne duha ne sluha, kar pa nenazadnje ni velika pomanjkljivost. In kot tak je, tu ni dvoma, zanimiv. Na pogled in tudi v praksi. Njegova pločevina, še manj pa kabina, sicer v primerjavi z DS 3 in DS 5 sicer ne izstopata tako zelo, kar se ob pogledu na ekstravagantna brata sicer zdi kot izgubljena priložnost, a vseeno velja, da tudi DS 4 ne manjka značaja.

DS 4 crossback – fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Vozniški položaj je dober, a voznik bo potreboval nekaj časa, da se bo privadil na (pre)velik volan. Sprednja sedeža sta odlična, udobna in s čvrstimi bočnimi ojačitvami. Podobno kot pri manjšem DS 3 in večjem DS 5 vprašanj o kakovostni ali estetski ustreznosti kabine ni, kar je dobro.

Malo manj je simpatično dejstvo, da se pri obisku druge vrste pojavi obilica posebnosti, od katerih niso vse simpatične. Luknja za dostop do klopi, ki ji velikost narekujejo (pre)majhna vrata, je razmeroma majhna, vsekakor manjša, kakor bi od avtomobila te velikosti pričakovali.

Pri odpiranju zadnjih vrat je treba paziti na svoj prsni koš – vrata so namreč v iskanju privlačne oblike obdarovana s podaljšanim lokom, ki se konča v špici, kamor je integrirana tudi kljuka. Privlačno, ko so zaprta, malce manj praktično, ko so odprta. Za piko na i so stekla zadnjih vrat fiksna – torej ne ponujajo odpiranja ali zapiranja, niti priprtja, kot je na primer to mogoče pri še enem posebnežu družine – C4 cactusu. | Foto: Ciril Komotar Pri odpiranju zadnjih vrat je treba paziti na svoj prsni koš – vrata so namreč v iskanju privlačne oblike obdarovana s podaljšanim lokom, ki se konča v špici, kamor je integrirana tudi kljuka. Privlačno, ko so zaprta, malce manj praktično, ko so odprta. Za piko na i so stekla zadnjih vrat fiksna – torej ne ponujajo odpiranja ali zapiranja, niti priprtja, kot je na primer to mogoče pri še enem posebnežu družine – C4 cactusu. Foto: Ciril Komotar

Kljub kupejevski obliki je zadaj dovolj prostora

Obenem pa velja, da v drugi vrsti ni premalo prostora. Pravzaprav ga je dovolj v vse smeri. Pozitivno je prepričal tudi razmeroma globok prtljažnik (385 litrov), ki je dokazal, da zmore nuditi dovolj litrov za dopust tričlanske družine. Vanj smo zlahka spravili en letalski kovček, en velik kovček, dve veliki športni torbi, velik fotografski nahrbtnik ter razmeroma veliko torbo za ličila in dodatke za nego telesa. Na počitnice torej DS 4 crossback pelje brez težav. V prepoznavnem slogu znamke je prtljažnik opremljen tudi s snemljivo lučko/baterijo.

Letalski kovček, velik kovček, dve veliki športni torbi, velik fotografski nahrbtnik, torba za ličila ... | Foto: Ciril Komotar Letalski kovček, velik kovček, dve veliki športni torbi, velik fotografski nahrbtnik, torba za ličila ... Foto: Ciril Komotar

Srce - eden najbolj priljubljenih motorjev zadnjih let

Pri pogonskem sklopu glavno vlogo igra 1,6-litrski, 88-kilovatni turbodizelski motor s 300 njutonmetri največjega navora. Motor s svojimi zmogljivostmi in varčnostjo nagovarja velik del slovenskih kupcev, ki izbirajo v tem in sosednjih kompaktnih segmentih. Ker je združen s samodejnim menjalnikom, smo bili deležni prijetne nadgradnje udobja, obenem pa tudi med hitrejšo vožnjo nismo našli večjih pripomb na delovanje celotnega sklopa. Kljub dejstvu, da kombinacija ni ravno iskra, je dovolj hitra (govorimo o zmogljivostih motorja in menjalnika), predvsem pa varčna. Nizke petice pri porabi niso nikakršen problem, povprečje se je ustalilo pri 6,2-litra na sto kilometrov.

DS 4 crossback – fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Pri vožnji največji pomislek namenjamo medli odzivnosti volana, hvalimo pa dejstvo, da se kljub prekomernemu nagibanju karoserije pelje presenetljivo športno, ponuja pa tudi razmeroma veliko oprijema. Čvrsto nastavljeno podvozje poskuša zrcaliti nastavitve drugih modelov znamke DS, a ob tem udobje ne trpi. In še misel o inteligentni elektroniki. Značaju vozila posebej prilagojen sistem proti zdrsavanju pogonskih koles se z rastjo naklona makadamske podlage trudi z iskanjem oprijema, zato blagi klanci ne bodo težava. Za karkoli več bi bil potreben štirikolesni pogon.
 

Cena podobna kot pri tekmecih - mercedesu in volvu

Citroën je slavnima črkama DS z ustvarjanjem nove blagovne znamke dal nov pomen. Bo cena največja ovira, da bi postali rednejši gostji slovenskih cest? | Foto: Ciril Komotar Citroën je slavnima črkama DS z ustvarjanjem nove blagovne znamke dal nov pomen. Bo cena največja ovira, da bi postali rednejši gostji slovenskih cest? Foto: Ciril Komotar

Na koncu dneva tudi in predvsem v kompaktnejših segmentih eno glavnih vlog odigra cena. DS 4 crossback je (podobno kot DS 4 in drugi DS aduti) ustvarjen za tekmovanje s premijskimi tekmeci, zato ne čudi dejstvo, da je najnižja številka, ki jo boste našli na ceniku, 27.970 evrov.

To v teoriji sovpada z ponudbo Volva (V 40 cross country) in Mercedesa (GLA), praksa pa podobno primerjavo z mlajšima tekmecema težje prenese. Pa ne zaradi majhnih zadnjih vrat in fiksne šipe. Predvsem zato, ker sta omenjena konkurenta vseeno sposobna razvajati s še kakovostnejšim ambientom, bolj talentiranim podvozjem in naprednejšo aktivno-varnostno paleto pomagal.

Crossbackova največja prednost je njegov značaj. Skupaj z običajnim DS 4 predstavlja Citroënov nov korak pri zelo zahtevni gradnji ugleda in dometa blagovne znamke, obenem pa dokazuje, da bo za popolno integracijo med vsestransko zelo talentiranimi tekmeci treba počakati na naslednjo generacijo. Do takrat pa ostaja prijeten francoz, ki se zlahka poistoveti z imenom edinega paketa opreme, s katerim je na voljo - so chic.  | Foto: Ciril Komotar Crossbackova največja prednost je njegov značaj. Skupaj z običajnim DS 4 predstavlja Citroënov nov korak pri zelo zahtevni gradnji ugleda in dometa blagovne znamke, obenem pa dokazuje, da bo za popolno integracijo med vsestransko zelo talentiranimi tekmeci treba počakati na naslednjo generacijo. Do takrat pa ostaja prijeten francoz, ki se zlahka poistoveti z imenom edinega paketa opreme, s katerim je na voljo - so chic.  Foto: Ciril Komotar

 

DS 4 crossback je:

  • Osvežitev segmenta križancev
    7,20 %
    9 glasov
  • Prijeten, a predrag
    85,60 %
    107 glasov
  • Super posebnež, a preveč poseben zame
    3,20 %
    4 glasov
  • Dostojen tekmec mercedesu GLA in volvu V 40 cross country
    4,00 %
    5 glasov
Oddanih 125 glasov

Za pikolovce:

Grafika podatkov, postreženih na majhnem zaslonu znotraj instumentne plošče, je videti zastarela. Čas bi že bil za boljšo resolucijo in manj kockastih grafik. In še ena pozitivna – svetilna kombinacija tehnologije LED in ksenon v teoriji zagovarja 50-odstotno povečanje učinkovitosti svetlobnega snopa – razlika v praksi je očitna. Hvalimo.

  CENA
CENA OSNOVNEGA VOZILA 29.090 evrov
CENA TESTNEGA VOZILA 35.590 evrov
DODATNA OPREMA 6.500 evrov
- sedeži z masažno funkcijo: 250 evrov
- oblazinjenje v usnju dinamica: 500 evrov
- paket connect: 1.150 evrov
- žarometi DS LED vision: 1.500 evrov
- WiFi: 250 evrov
- kamera za vzvratno vožnjo, pomoč pri parkiranju in nadzor mrtvega kota: 950 evrov
- dodatno zatemnjena zadnja stekla: 200 evrov
- sklop pedal in upora za nogo iz aluminija: 100 evrov
- 18-palčna platišča brisbane: 900 evrov
- kovinska barva: 700 evrov

TEHNIČNI PODATKI: DS 4 crossback Blue Hdi 120 EAT6
ZASNOVA: razred kompaktnih športnih terencev; SUV/kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev
MOTOR: dizelski 4-valjni turbo motor; delovna prostornina: 1560 cm3; moč: 88 kW pri 3.500 vrt/min; navor: 300 Nm pri 1.750 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon spredaj; 6-stopenjski ročni; pnevmatike: 235/35 R19 91 Y Michelin Super Sport
MERE in MASE: dolžina: 4.284 mm; širina: 2.052 mm (upoštevano z vzvratnimi ogledali); višina: 1.553 mm; medosna razdalja: 2.512 mm; prtljažnik: 385 litrov; masa vozila: 1.340 kg; dovoljena skupna masa: 1.890 kg
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 190 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 11,4 s; mestna vožnja: 4,8 l/100 km, odprte ceste: 3,8 l/100 km, kombinirano: 4,1 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 60 l; emisije: 108 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: ABS, ESP, sistem pri zaviranju v sili, isofix, voznikova in sovoznikova ter stranski zračni blazini, varnostni zračni zavesi za potnike v 1. in 2. vrsti, opozorilnik mrtvega kota
SERIJSKA OPREMA: merilec tlaka v pnevmatikah, kontrolna lučka za nepripete varnostne pasove, regulator in omejevalnik hitrosti z možnostjo programiranja, avtomatska klimatska naprava z dvopodročno regulacijo, radio MP3 z dvopasovnim sprejemnikom, USB, bluetooth, vtičnica Jack, 6 zvočnikov, volan v usnju, prednje meglenke z dodatno osvetlitvijo pri zavijanju, električno nastavljivi, zložljivi in ogrevani zunanji ogledali v črni barvi, sistem za pomoč pri parkiranju zadaj, 12-voltna vtičnica, prenosna lučka v prtljažniku, samodejni vklop luči, samodejno delovanje brisalnikov, samozatemnitveno notranje vzvratno ogledalo, električna parkirna zavora, visoka osrednja konzola, prostoročni vstop in zagon vozila, povišano podvozje, okrasni elementi blatnikov, črni sprednji del in spojler, vzdolžni strešni nosilci v sivi barvi, panoramsko vetrobransko steklo, zvočno izolirano vetrobransko steklo s širokim vidnim poljem, dnevne luči, komplet za popravilo predrte pnevmatike, voznikov sedež nastavljiv po višini, tkanina lacina mistral
GARANCIJA: 2-letno splošno jamstvo, 4 leta jamstva na prerjavenje
Ne spreglejte