Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2016,
5.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Avtomobilski salon Zagreb Avtosalon Ženeva 2016 Urbani Atomoto

Sreda, 6. 4. 2016, 5.55

6 let, 7 mesecev

Tekma za nacionalni avtomobilski salon: Ljubljana : Zagreb – 0 : 1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Avtomobilski salon Zagreb 2016 | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

Samo še tisti, ki to morajo vedeti, se spomnijo, kdaj je bil zadnji ljubljanski avtomobilski salon. Malce, a res le malce ga nadomešča prireditev v Celju, ki pa nima pravega naboja. Slovenski avtomobilski trg je po prodaji močnejši od hrvaškega, vendar pri nas ni tovrstne avtomobilske prireditve, ki se v teh dneh odvija v Zagrebu.

Avtomobilski saloni na naših tleh so že zgodovina

Da je Zagreb Auto Show 2016 stvar nacionalnega interesa promocije gospodarstva in zrelosti trga, dokazuje tudi dejstvo, da se odvija pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar Kitarović. | Foto: Vinko Kernc Da je Zagreb Auto Show 2016 stvar nacionalnega interesa promocije gospodarstva in zrelosti trga, dokazuje tudi dejstvo, da se odvija pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar Kitarović. Foto: Vinko Kernc

Menda je bil zadnji pravi salon avtomobilov v Ljubljani sredi 90. let prejšnjega stoletja, ko smo največji optimisti in naivneži pričakovali, da utegne Ljubljana zaradi takratnih političnih dogodkov na Balkanu ukrasti to prireditev Beogradu. Jasno je bilo že vnaprej, da to ne bo mogoče.

Še huje: tudi beograjski avtomobilski salon, ki se je potem le postavil na noge, je izgubil nekdanji blišč, ki ga je imel v času skoraj 24-milijonskega trga.

Danes smo vsi skupaj marginalci, prireditve pa, po mnenju nekaterih, bolj podobne vaškim šegam kot resni pojavnosti blagovnih znamk.

Ljubljana ne. Zakaj pa Zagreb da?

Samo 2 evra naj bi uvozniki na Hrvaškem plačali za najem razstavnih površin. Mestni politiki in gospodarstvu je uspel dogovor in Hrvaška ima svoj avtomobilski spektakel. | Foto: Vinko Kernc Samo 2 evra naj bi uvozniki na Hrvaškem plačali za najem razstavnih površin. Mestni politiki in gospodarstvu je uspel dogovor in Hrvaška ima svoj avtomobilski spektakel. Foto: Vinko Kernc

Kljub temu pa te izjave ne gre jemati preveč zares. Trud Celjanov je pohvalen, a nimajo ključnih argumentov (žal pač mesto, ki ni v središču države in ni ne glavno mesto ne trgovsko ali finančno središče, ne more resno kandidirati za takšno prireditev), je pa le 140 kilometrov od Ljubljane Zagreb. Glavno mesto Hrvaške, politično, finančno in še kakšno središče te sosede z več kot 4 milijoni prebivalcev, kar je na oko dvakrat več, kot nas je v Sloveniji. Zagreb jih ima (prebivalcev) skoraj štirikrat toliko kot Ljubljana.

In tamkajšnje sejemsko prizorišče je na manj kot polovici svojih pokritih površin avtomobilistom letos ponudilo 70 tisoč kvadratnih metrov površin, medtem ko je na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču v vseh 20 dvoranah vsega skupaj le dobrih 12 tisoč kvadratnih metrov prostora.

Zagrebški salon le z veliko volje politike in gospodarstva ter poceni kvadrature

V Zagrebu je na ogled postavljenih kar precej avtomobilskih novosti, skupaj kar okoli 70 domačih in mednarodnih premier. Tudi toyota mirai, prvi velikoserijski avtomobil s pogonom na vodik, gorivne celice. | Foto: Vinko Kernc V Zagrebu je na ogled postavljenih kar precej avtomobilskih novosti, skupaj kar okoli 70 domačih in mednarodnih premier. Tudi toyota mirai, prvi velikoserijski avtomobil s pogonom na vodik, gorivne celice. Foto: Vinko Kernc

Tudi Hrvaška je v podobnem gospodarskem položaju kot Slovenija – slabem. In tudi pri njih avtomobilski salon ni stalnica –, zadnja "luknja" je bila v času najhujše gospodarske recesije, torej od leta 2008 do letos. Že predlani so se tam pokazale težnje, da bi ga znova organizirali, pa se ni izšlo, pa lani še enkrat in tudi ni šlo skozi. Letos je uspelo.

Glavni pobudnik je bil župan osebno, ki mu je ob močni podpori industrije (točneje Porsche Croatia, ki drži zanesljivo prvo mesto po prodaji avtomobilov na Hrvaškem) uspelo velesejemsko družbo prepričati, da so avtomobilistom ponudili simbolične cene najema razstavnega prostora. Zaračunali naj bi jim le po dobra dva evra na kvadratni meter, dva odstotka tržne vrednosti kvadratnega metra na sejmišču.

Kar pokrije zgolj osnovne stroške osebja, elektrike, priprave, čiščenja in podobno. Prava, tržna cena tamkajšnjega razstavnega prostora bi bila okoli 100 evrov za kvadratni meter; za primerjavo: na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču je cena od 40 do 100 evrov, odvisno od vrste prireditve.

Salon v Zagrebu je daleč od blišča. A za kupca to ni najbolj pomembno.

A sejem ali bolje salon avtomobilov zdaj imajo – vrata je odprl 5. aprila in jih zapira v nedeljo, 10. aprila ob devetih zvečer. Niti samo prizorišče niti razstavni prostori (ali vsaj večina njih) se ne morejo meriti z velikimi mednarodnimi saloni v Evropi in svetu, ampak salon tam je in ljudje imajo kam iti pogledat avtomobile večine znamk v enem samem dnevu ter se morda tako lažje odločiti. Kar je tudi glavni namen takšne prireditve.

Organizatorji salona (mesto Zagreb, Turistična skupnost mesta Zagreba, Zagrebški holding in Zagrebški velesejem) so se za prireditev odločili z jasnim namenom, saj razumejo pomen tovrstnega gospodrasko-družabnega spektakla. Pomen dogodka so komentirali z besedami, da je Zagreb auto show je nacionalna dragocenost, mednarodno priznani dogodek, pomemben za ugled Hrvaške in eno od središč medijskega ter družbenega gospodarsko-turističnega dogajanja. Pravijo, da je dogodek pripravljen z veliko ljubezni in truda.  | Foto: Vinko Kernc Organizatorji salona (mesto Zagreb, Turistična skupnost mesta Zagreba, Zagrebški holding in Zagrebški velesejem) so se za prireditev odločili z jasnim namenom, saj razumejo pomen tovrstnega gospodrasko-družabnega spektakla. Pomen dogodka so komentirali z besedami, da je Zagreb auto show je nacionalna dragocenost, mednarodno priznani dogodek, pomemben za ugled Hrvaške in eno od središč medijskega ter družbenega gospodarsko-turističnega dogajanja. Pravijo, da je dogodek pripravljen z veliko ljubezni in truda. Foto: Vinko Kernc

Kaj pa Slovenija, Ljubljana? Ali potrebujemo salon avtomobilov?

Predstavlja se 440 razstavljavcev iz 33 držav na skupni površini 70.000 m2 | Foto: Vinko Kernc Predstavlja se 440 razstavljavcev iz 33 držav na skupni površini 70.000 m2 Foto: Vinko Kernc

Oziroma bolje: kdo ga potrebuje? Jasno je, da bodo kupci, ki nameravajo kupiti avtomobil, tega kupili s salonom ali brez, razlika je le v tem, da bodo v primeru, ko bodo opravili ogled potencialnih kandidatov za nakup na salonu, po nakupu bolj zadovoljni. Če ne bodo, bo šlo več krivde na njihov račun kot na račun (spretnih) trgovcev. Slovenci takšne priložnosti nimamo že dve desetletji.

Jasno je, da mali trg ob (menda) vse manjših maržah ne prenese stroška nastopa na avtomobilskem salonu. V Zagrebu sem slišal, da kljub marginalni najemnini prostora vse skupaj stane od 50 (mali prostor, preprosta oprema) do 100 in več tisoč evrov. Na znamko. To pa je treba nekje vzeti. Spet je jasno, da bi to morali uvozniki nekje vzeti in da bi zato nekdo trpel – oglaševalski prostor v medijih in na drugih mestih ali pa kar kupci ob nakupu avtomobila.

Slovenska salonska projekcija je slaba, je pa Zagreb blizu in vstopnica stane 5 evrov

Razmišljanja in pogovori o slovenskem (ljubljanskem) avtomobilskem salonu niso mrtvi, a tudi z zmerno mero optimizma si upam trditi, da v (gospodarskih) razmerah, kot vladajo v naši deželi zdaj, salona preprosto ne bo. Kar pa se tiče kupcev: letos so s tega zornega kota Hrvati povedli z 1:0. A kdor je željan avtomobilskih novosti v živo na enem mestu … Zagreb ni daleč, vstopnina na salon je tam manj kot 5 evrov.

Kdor je željan avtomobilskih novosti v živo na enem mestu … Zagreb ni daleč, vstopnina na salon je tam manj kot 5 evrov. | Foto: Vinko Kernc Kdor je željan avtomobilskih novosti v živo na enem mestu … Zagreb ni daleč, vstopnina na salon je tam manj kot 5 evrov. Foto: Vinko Kernc

Ne spreglejte