Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
7. 2. 2013,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 7. 2. 2013, 7.53

8 let

Matej Zajc – doktor House za ferrarije

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kamničan Matej Zajc se je že drugič zapored uvrstil med deset najboljših Ferrarijevih tehnikov specialistov na svetu. Skupaj z njim smo pogledali v tehnični drob črnega vranca iz Maranella.

Fant je car!

Ko smo sredi delavnice Avta Triglava, pooblaščenega slovenskega serviserja ferrarijev, zagledali 26-letnega mladeniča, ki se je z orodjem v rokah neverjetno suvereno sukal okoli belega maseratija quattroporta, na sosednjem dvigalu pa ga je že čakal ferrari 430 scuderia, smo kar malce obstali in opazovali prizor. "Hudiča!" nam je ušlo, fant res obvlada in pregrešno drago elito "šravfa" sredi Ljubljane. In glej ga zlomka. Čeprav smo v Sloveniji, je servis poln. Bo že držalo, da dober glas seže v deveto vas.

Že res, da bomo zdaj zveneli malce patetično, ampak obkroženi smo bili z avtomobilsko tehniko, ki spada v sam svetovni vrh inženirske dovršenosti, in dogovorjeni smo bili z enim od desetih Zemljanov, ki se uradno najbolje spozna na to dovršenost. Za nameček pa smo se pogovarjali v slovenščini. Razumete, zakaj nas je navdal pravi nacionalni ponos, ki je v teh časih žal res zelo redek občutek?

Fant je car! Ne zamerite, nič manjši od naših športnih junakov. Če bi njegov dosežek lahko pretopili oziroma ovrednotili po kriterijih športnega sveta, bi bil zrel za olimpijsko odličje. Da, snemati prispevek o ferrariju s Slovencem po slovensko in v slovenskem glavnem mestu. To res nekaj šteje!

Od Bežigrada pa do Maranella gre hitro, če je poguma, volje in želje dovolj

"Imaš fino službo," ga ogovorimo. Tudi če Matej ne bi nič odgovoril, je bilo na obrazu takoj mogoče opaziti – da, to bi se videlo celo z lune – iskren nasmeh, ki je potrdil našo trditev.

Matej se je že zelo zgodaj zastrupil, zaljubil v rdečo barvo, v nezgrešljiv rezget črnega vranca. Že kot fantič se je obdal z rdečimi ferrariji.

Resda s tistimi majhnimi, modelčki, a ogenj se je v duši kljub temu hitro neobvladljivo razplamtel.

Zdi se, da je fant res hitro pokazal in vedel, kaj si v življenju želi početi. Najpomembneje pa je, da se ni "po slovensko" ustrašil predznaka majhnosti naše deželice.

Po osnovno znanje, mehanično doktrino, je odšel na Srednjo poklicno in strokovno šolo Bežigrad, potem pa stopil sanjam naproti. Veliko zrelosti je pokazal, ko je sprejel vlogo vajenca, imel pa je tudi malce sreče, da je naletel na pravega mojstra, na pravo ekipo in na pravo delovno okolje.

Zadnjega se Matej tudi danes, ko je že dokazal, da je iz pravega testa, dobro zaveda: "Pri delu je seveda najbolj pomembno, da deluješ kot tim, in jaz imamo to srečo, da sem član tima, ki mi nudi veliko podporo. Neprecenljivo je, da si na poklicni poti obkrožen z ljudmi, ki ti (lahko) dajo ogromno znanj in podpore pri delu. Poleg mentorja Igorja Štibilja mi pri mojem delu veliko pomaga tudi sodelavec Martin Erce in prepričan sem, da brez njiju ne bi bil tam, kjer sem, in njima gre tudi moja osebna zahvala. In rad bi posebej izpostavil še nekoga: vesel sem, da sem v Avtu Triglavu imel priložnost, da sem sodeloval tudi z g. Binetom Slano, ki mi je vsa ta leta predajal svoje znanje in bogate izkušnje ter mi pomagal pri mojem delu."

Rdeča "top gun" akademija za mehanike

No, pri Ferrariju vedo, da so njihovi kupci zaljubljeni v svoje lepotce. V Maranellu jim je jasno, da nekdo, ki je za avtomobil odštel tudi nekaj sto tisoč evrov, ključev ne bo zaupal kar vsakemu mehaniku, ki ima v delavnici sliko Michaela Schumacherja in rdečo čepico ekipe F1 scuderia.

Zato so si omislili selekcijsko tekmovanje, ki odkriva največje talente med mehaniki oziroma po Ferrarijevo – tehnike specialiste. Kdor se izkaže na tem tekmovanju, lahko praktično kjerkoli vstopi v rdeči svet avtomobilskih bogov.

Če hočeš tak stroj negovati in popravljati, ga moraš najprej obvladovati!

Jasno je, da ko stranka pride na servis in na primer potarna, da je na stezi, na vikend "track dayu" s prijatelji opazila rahlo tresenje volanskega obroča na koncu ciljne ravnine pri 285 kilometrih na uro, mora biti tehnik specialist sposoben avtomobil popeljati tako, da z lastnimi čutili oceni, ali gre za napako ali ne.

Razumevanje in obvladovanje suprešportnika na mejnih točkah fizike je zato nujen del kompleksnega znanja, ki ga moraš imeti, če želiš delati na Ferrarijevem servisu.

Zato mora biti mehanična elita selekcionirana tudi prek telemetriskega vozniškega sita na stezi v Fioranu.

Finalisti Ferrari Technician Challenga tako vsakič znova dokazujejo tudi svoje vozniške sposobnosti, ki jih prek telemetrije – točka zaviranja, vhodne in izhodne hitrosti iz zavoja, časovnih parametrov in tako dalje – natančno nadzorujejo inženirji v Maranellu. Prav na stezi pa je Matej Zajc osvojil celo tretje mesto.

Bi znali preveriti raven olja v ferrariju 430 scuderia? Ste vedeli, da …

Seveda delavnice in Mateja nismo mogli zapustiti, ne da bi načeli klasično "mehankarsko" debato.

Ste vedeli, da je površina batov v stroju V8 modela 430 scuderia prevlečena s teflonom, da imajo vsi ferrarijevi motorji dva računalnika, dve zračni loputi, da je puša iz titana lažja od škatle s čokolinom, da je menjalnik praktično kopija tistega iz bolida F1 in da je "dvanajstak" v modelu 599 GTB na las podoben tistemu v enzu?

Da, veliko novega smo izvedli v dobrih dveh urah v družbi Mateja Zajca in ferrarijev, ki so čakali na njegov dotik poznavalca.

Posebno orodje odobreno neposredno iz tovarne za zagotavljanje visokih standardov

Ferrari za vsak del motorja oziroma sklopa, na primer podvozja, karoserije in tako dalje, zahteva specifično orodje, ki pomaga tehniku, da pri vsakem posegu tako pri servisnem procesu kot tudi pri popravilih doseže zahtevane standarde.

Tudi na servisu v Ljubljani ima Matej na voljo orjaški "momnet" ključ za zategovanje platišč z eno, sredinsko matico, ki so nameščene na brutalnem ferrariju enzu. Še bolj kompleksni orodjarski arzenal pa ima Matej sodelavec, ki skrbi za popravila poškodovanih karoserij.

Ta nam pokaže poseben varilni aparat, ki vari tudi aluminij. Ta serija je edina na svetu, ki jo je za popravila odobril Ferrari, in jasno je, da je tudi varilni aparat odet v rdečo barvo. Posebnost so tudi 12.000 evrov vredne klešče za kovičenje karoserijskih delov. Z njimi je mogoče ta proces spajanja spraviti na raven kakovosti letalske industrije. Tako orodje je seveda nujno, če želiš na cesto spet vrniti zverino, ki je pri hitrosti 200 kilometrov na uro "pregriznila" avtocestno ogrado in se ustavila na skalnati brežini.

Da, fantje znajo delati čudeže!

Nakup rabljenega ferrarija. Kaj svetuje Matej?

Mateja smo tudi povprašali, kaj bi svetoval nekomu, ki zbere recimo 50.000 evrov za nakup rabljenega ferrarija: "Najbolje ga je kupiti od zagnanega lastnika. Da je na voljo vpogled v zgodovino, kaj je bilo na avtomobilu delano. Nujno pa je treba preveriti določene sklope. Recimo tesnjenje izpušnega sistema, pa tek motorja, ali dela mirno … Z novejšimi modeli načeloma ni nikakršnih težav, pri starejših ferrarijevih modelih pa je nakup bolj rizičen. Ker ne veš, kako se je avtomobil servisiralo, kako in na kakšen način so ga vozili … Nujno ga je treba preizkusiti, vžgati, se z njim zapeljati, potem bi takoj videli, v kakšnem stanju je."

Zanimalo nas je tudi, ali ima kakšen ferrarijev model hibo, na katero je treba biti pozoren pri nakupu stroja iz druge roke. "Hibe oziroma določene napake se tako kot pri vseh avtomobilih pojavijo tudi pri ferrariju. Gre za okvaro kakšnega senzorja, kakšne manjše stvari torej. Kaj večjega pa pri teh novejših modelih ni. Kar zadeva zanesljivost, je ferrari nedvomno naredil velik, izjemno velik korak naprej. Pri starejših pa je tako, kot sem rekel. Če je lastnik za stroj skrbel, potem ni težav, če ga je zanemarjal, vozil brez občutka, pa je normalno, da lahko nastanejo težave, saj nobena stvar ni neuničljiva."

Zvezdniški status zahteva svojo pozornost in ravnanje

Matej je izpostavil, da mora biti tak superšportni avtomobil vsakič pravilno segret in ohlajen, kar je za vzdržljivost materiala zelo pomembno. Ferrari je pač tako kompleksen skupek tehnike in vrhunskih materialov, da je zanj treba pravilno skrbeti.

Je pač zvezdnik avtomobilskega sveta in kot tak ima svoje zahteve. Če so te izpolnjene, menda dela brez vsakih težav, čeprav je precej v letih. Sicer pa brez skrbi, v Sloveniji imamo za te stroje enega najboljših strokovnjakov na svetu, zagotovo vam bo znal pomagati, če bo vaš ferrari potreboval strokovno pomoč.

Je pa res, da bo denarnico treba odpreti malce bolj na široko, ampak tudi to je pač že dolgo časa del ferrarijeve tradicije. Ob odi radosti, ki bo zagrmela iz izpuha, in ob valu adrenalina pri polnem pospeševanju boste na to zoprno malenkost hitro pozabili.

Ne spreglejte