Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 7. 2015,
20.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jeep Terenski Avtomoto

Torek, 14. 7. 2015, 20.26

8 let

Zakaj so jeepi svoje ime posodili vsem terencem oziroma džipom (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po sloviti francoski Modri dolini z novimi in starejšimi terenskimi legendami iz ZDA. Naš novinar, Aleš Črnivec, nekdaj lastnik legendarnega willysa, se z "jenkiji" dobro razume že 45 let!

Tradicionalno druženje džiparjev od leta 2001

Prireditev Jeep Camp je vsakoletna prireditev, na kateri se zbirajo člani kluba Jeep Owners Group vse od leta 2001. Klub pod uradnim pokroviteljstvom znamke Jeep deluje v 17 evropskih državah, na druženje pa so poleg članov vabljeni vsi ljubitelji teh legendarnih vozil.

Prireditev, ki je vsako leto bolj obiskana, se vedno odvija na spektakularnih lokacijah v naravnem okolju, kamor pridejo člani kluba skupaj s svojimi družinami in prijatelji.

Seveda pa je največja pozornost usmerjena k jeepom, tako najnovejšim iz prodajnega programa kot tudi najstarejšim zgodovinskim jeepom, ki so začeli ustvarjati legendo.

Po Marseillesu znova v Franciji

Po letu 2007 se je letošnji tridnevni dogodek znova odvijal v Franciji, in sicer v Lyonu ob reki Roni. Prvega dne smo si med plovbo ogledali pročelja mestnih stavb in zanimivo obalo z rečne strani.

Za osrednji in tudi adrenalinski del dogodka so pri Jeepu izbrali poligon off road Montalieu Vercieu. Kraj v Modri dolini (Valle Bleu) je od Lyona oddaljen vsega 60 kilometrov.

Na prizorišču, ki sprejme okoli dva tisoč ljudi, je poskrbljeno za njihovo prijetno počutje med druženjem. Glasba v živo, gostinska ponudba, izbira opreme za terensko vožnjo. Vozniki lahko premagujejo umetne ovire, kakršne poznamo tudi pri nas na Vranskem, celo za otroke je pripravljen mini poligon off road.

Manjka le Winetou

Osrednji del prizorišča so okoli štiri kilometre dolge terenske poti po skalnati divjini, kjer bi se izza skalovja lahko prikazala perjanica indijanskega poglavarja. Po modernem raziskovanju divje narave gredo vozila na kopanje, saj je prahu in tudi blata na pretek, servisne ekipe pa poskrbijo za morebitna popravila poškodb in okvar.

Trasa, skozi katero se lahko prebijejo samo terenska vozila, je le deloma podobna kolovozom, večinoma pa poteka po skalnati podlagi čez strme vzpone in spuste, ponuja nevarne bočne nagibe in ozke prehode skozi špranje med skalnimi gmotami.

Štiri težavnostne stopnje

Na poligonu so organizatorji dogodka označili terenske poti štirih težavnostnih stopenj. Že prva je bila preveč zahtevna za začetnike, zato so nam bili v pomoč neutrudni inštruktorji znamke Jeep.

Po celodnevnem preizkušanju na poligonu lahko trdimo, da jeepi cherokee, grand cherokee in renegade (povezave do testov najdete spodaj) kot predstavniki tistih bolj cestnih terenskih vozil zmorejo več od pričakovanega.

Brez posebnih težav lahko prevozijo vse skalnate ovire na prvih dveh stopnjah, kar si lahko ogledate na fotografijah, še bolj pa na videoprispevku. Na tretjo težavnostno stopnjo smo se lahko podali zgolj z wranglerji, najtežje stopnje pa nismo prevozili, ker je namenjena samo vozilom z dodatno terensko opremo.

Zahteven teren za prave terence

Kamnit teren na tretji, najtežji stopnji, ki smo jo lahko preizkusili, je mogoče prevoziti samo z bolj dvignjenimi vozili, kakršno je med jeepi wrangler.

Za različice brez zapore diferencialov so inštruktorji predlagali tehniko premagovanja zahtevnejših skalnatih vzpetin s sočasno uporabo stopalk zavore in plina. Gre za zmerno pritiskanje stopalke za plin za zagotavljanje primernega navora in za nežno pritiskanje zavore z levo nogo za zmanjševanje prehitrega vrtenja enega od koles.

Na nekaterih odsekih ni šlo drugače, kot da je moral sovoznik od zunaj sporočati, kako naj voznik ravna z volanom. Zaradi strmine je hitrost (oziroma počasnost) ponekod znašala morda le kilometer na uro. Če bi šlo hitreje, bi vozilo zanihalo in zelo verjetno bi se poškodovalo podvozje ali pragovi, tudi kakšno pnevmatiko bi lahko predrli.

Jeep je legenda in sinonim za pravega terenca

Ste že kdaj ob pogledu na kakšno izstopajoče terensko vozilo vzkliknili "Poglej, džip!"? Verjamemo, da lahko številni odgovorite z da, čeprav tisto vozilo sploh ni bilo znamke Jeep.

Kaj pa obratno? Je kdaj mimo pripeljal jeep, pa ste ga poimenovali s kakšno drugo terensko legendo? Menimo, da ne! Jeep je pač unikum, ki ni samo legendarno vozilo, temveč je tudi njegovo ime postalo sinonim za terenska vozila, s tem dejstvom pa se morajo hočeš nočeš sprijazniti lastniki in privrženci drugi znamk, čeprav so tudi te postale legendarne.

Ne spreglejte