Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2015,
17.36

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Detroit

Sreda, 14. 1. 2015, 17.36

2 leti, 11 mesecev

Salon Detroit 2015: avtomobilski spektakel, prepojen z uspehi preteklega leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na mednarodnem avtomobilskem salonu v Detroitu so mišice po veliki vrnitvi iz viharja gospodarske krize pričakovano pokazali prav ameriški avtomobilski velikani. Za njimi stoji rekordna proizvodnja.

Detroit po letih izčrpanosti znova živi ameriške avtomobilske sanje …

Jasno je, da je Detroit kot mesto doživel najbolj temne plati vselej nepredvidljive avtomobilske industrije. Zibelka ameriških avtomobilskih sanj bo okrevala bistveno počasneje, kot je okreval avtomobilski trga oziroma proizvodnje številke čez lužo. Leto 2014 se bo v zgodovino ameriške avtomobilske industrije zapisalo kot eno najbolj produktivnih in uspešnih v zadnjem desetletju, ki ga je zaznamovala svetovna gospodarska kriza.

Prodaja avtomobilov se je v ZDA povečala peto leto zapored, po podatkih družbe Autodata je bilo prodanih 16,5 milijona vozil oz. 5,9 odstotka več kot predlani, s čimer se je prodaja že skoraj vrnila na raven pred padcem, ki je dno dosegel leta 2009.

Severnoameriški avtomobilski spektakel je zato letos izjemno razkošen tako po vsebini in kvadraturi kot tudi po videzu razstavnih prostorov. Prisotni so vsi glavni igralci, ki vodijo igro na sceni svetovne avtomobilske industrije, in blizu 50 avtomobilskih premier jasno priča, da iz Detroita znova vejejo optimizem in velika pričakovanja za prihodnost.

Nizka cena nafte vsekakor pomeni vodo na mlin ameriškim velikanom

Dogajanje na trgu za avtomobilski svet še vedno najbolj ključnega energenta, nafte, seveda še krepi ameriške avtomobilske sanje.

Ekologija in energijska učinkovitost sta v Detroitu kljub velikim besedam še vedno v resnici bolj ali manj stvar prestiža in filozofije. Seveda ne gre trditi, da Američane to ne zanima, vendar je pri njih pojem zmanjševanja prostornine motorjev in količine izpustov precej bolj ohlapen oziroma bolj prilagodljiv in manj dosleden kot pri evropskih proizvajalcih. Med glavnimi zvezdami salona tako ostajajo tradicionalne ameriške ikone, pri katerih je "zelenega" kompromisa praktično za vzorec.

Pravi ameriški športni avtomobil, na primer mustang, bo v ZDA seveda najbolj zanimivi z motorno klasiko V8 v nosu, veliki poltovornjaki pa od markantnosti podobe, mase in pogonske sile ne odstopajo, tako kot njihovi vozniki, no, vsaj večina, ne odstopajo od tradicije orožja v domači hiši.

Pri tem velja omeniti, da so prav ti legendarni "pick-up" poltovornjaki tudi nekakšen precej zanesljiv kazalnik gospodarskega stanja. Kadar raste njihova prodaja, čez lužo rastejo tudi mala in srednja, pa tudi velika podjetja, z njimi pa jasno celotno gospodarstvo.

Ob nizkih cenah nafte sta znova v ospredju moč in zmogljivost motorja, čeprav je na salonu tudi vedno več avtomobilov na alternativni pogon, kjer izstopajo predvsem hibridi, priključni hibridi in električni avtomobili ter avtomobili s pogonom na vodik oziroma gorivne celice.

Najbolj globalno prepoznavna ameriška ikona vzdržne mobilnosti seveda ostaja Tesla Motors.

Američani naklonjeni pametnim avtomobilom

V Detroitu pa se bliskovito nadaljuje tudi zgodba o pametnih avtomobilih, ki jim je ameriški trg zelo naklonjen in tudi z zakonodajo bolj prilagojen visokozmogljivi avtomobilski umetni inteligenci. Nekatere zvezne države v ZDA so že pripravile zakone, ki avtomobilom omogočajo avtonomno vožnjo.

Ameriški vozniki bodo skoraj zagotovo prej kot evropski deležni še nekaterih drugih visokozmogljivih vozniških asistentov, ki bodo omogočali, na primer, parkiranje na daljavo z ukazom prek pametnega telefona ali ure.

Dokaz, da Američani bolj zaupajo umetni inteligenci na cesti kot avtomobilsko sicer zahtevna Evropa, so tudi številni dosežki avtonomne vožnje ter preostalih funkcij s predvidevanjem in komunikacijo pametnih avtomobilov. Ti so bili predstavljeni že v okviru elektronskega vrveža sejma CES v Las Vegasu.

General Motors je ob nizki ceni goriva v ospredje porinil avtomobile velikosti XL

General Motors (GM) je lani prodal 2,9 milijona vozil, decembra pa je prodaja v primerjavi z enakim mesecem leto prej narasla za 19 odstotkov, na okoli 274.500. Zaradi nizkih cen bencina so šli dobro v promet večji avtomobili, kot so poltovornjaki in športni terenci.

Decembra je denimo GM prodal kar 87 tisoč poltovornjakov.

Ford je bil edini od večjih domačih proizvajalcev, ki je na letni ravni doživel zmanjšanje prodaje, in sicer za 0,5 odstotka v primerjavi z letom 2013. Kljub temu je skupna prodaja znašala okoli 2,5 milijona vozil.

Ford je decembra prodajo povečal za 1,2 odstotka, na okoli 219.400 vozil.

V konkurenci azijske ponudbe Američani največ kupujejo pri Toyoti in Hondi

Toyota je prodajo leta 2014 povečala za šest odstotkov, na 2,4 milijona vozil, decembra pa za 12,7 odstotka, na 215 tisoč.

Prodaja Honde se je lani v primerjavi z letom 2013 povečala za 11 odstotkov, na 1,5 milijona vozil, decembrska pa je napredovala za 1,5 odstotka, na 137 tisoč vozil.

Nissan je lani prodal 1,4 milijona vozil ali 11 odstotkov več kot leta 2013 in s tem dosegel letni rekord. Decembra se je prodaja povečala za 12 odstotkov, na 117.300 vozil.

V Torinu kimajo uspehom Chryslerja in Jeepa

Fiatov Chrysler je imel najboljši december v zadnjem desetletju, saj je v primerjavi z decembrom 2013 prodajo povečal za 20 odstotkov oz. prodal skupaj okoli 193 tisoč vozil. V vsem letu 2014 je prodal nekaj več kot dva milijona vozil, kar je 16 odstotkov več kot leta 2013.

Znamka Jeep je z več kot milijon prodanimi vozili leta 2014 po vsem svetu že tretje leto zapored dosegla rekordno prodajo. 1.017.019 prodanih jeepov pomeni 39 odstotkov boljši rezultat v primerjavi z letom 2013.

"Leto 2014 je že peto leto zapored, ko zaznavamo rast prodaje vozil Jeep tako v svetovnem merilu kot v ZDA," je povedal Mike Manley, predsednik in izvršni direktor znamke Jeep. "Še posebej smo zadovoljni, ker je trg odlično sprejel novi jeep cherokee, vendar je ob tem treba povedati, da je k temu odličnemu rezultatu v svetovnem merilu pomembno prispeval prav vsak model iz palete znamke Jeep."

Američani na leto kupijo okoli 1,5 milijona avtomobilov evropskih proizvajalcev

Leto 2014 pa bodo, zgolj kar zadeva trg v ZDA, čim prej skušali pozabiti pri Volkswagnu, saj je prodaja v primerjavi z letom 2013 nazadovala za deset odstotkov.

Volkswagen Američanom v Detroitu predstavlja koncept cross coupe GTE, srednje velikega športnega terenca, ki naj bi ga v ZDA začeli proizvajati konec leta 2016.

Američani radi posegajo predvsem po avtomobilih evropskih premium proizvajalcev, zato so pri Mercedes-Benzu premiero predstavili dva zmogljiva športna terenca GLE 63 AMG coupe in GLE 450 AMG sport coupe, BMW mišice razkazuje z novim M6, Audi pa predstavlja novega Q7.

Sloviti nemški trojček se je na severnoameriški salon pripravil z vso vnemo, kar kažejo tudi z razkošjem razstavnih prostorov.

Ne spreglejte